News

Lovitură pentru românii cu credite. BNR a majorat dobânda de referinţă peste așteptările specialiștilor

Miercuri, 5 octombrie, Consiliului de Administrația al BNR a decis o nouă majorare pentru dobânda de referință. Creșterea este una peste așteptările specialiștilor
05.10.2022 | 15:40
Lovitura pentru romanii cu credite BNR a majorat dobanda de referinta peste asteptarile specialistilor
BNR a majorat dobânda de referinţă la 6,25%, de la 5,5%. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Banca Națională a României (BNR) crește din nou dobânda de referință cu încă 0,75 de procente, până la 6,25%.

BNR a majorat dobânda de referinţă la 6,25%, de la 5,5%. Creștere peste așteptările specialiștilor

”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2022, a hotărât următoarele:

ADVERTISEMENT
  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, se arată pe site-ul BNR.

Decizia luată miercuri de BNR este una care îi surprinde pe analiștii economici. Aceștia, dar și economiștii-șefi din bănci, se așteptau la o abordare mai temperată din partea BNR, mai exact la o creștere a dobânzii cheie de 50 de puncte de bază, până la 6%.

ADVERTISEMENT

Prin decizia din prezent, Banca Națională a României majorează pentru a șaptea oară în acest an dobânda de referință. La începutul anului, indicatorul era la valoarea de 1,75%.

BNR mai are programată o singură ședință de politică monetară în anul 2022, pe 8 noiembrie.

Consultant financiar: ”Vor fi rate mai mari pentru toată lumea”

Specialiștii spun că majorarea ratei dobânzii de politică monetară va aduce creșteri ale ratei pentru cei care au credite în lei cu dobândă variabilă, luate înainte de luna mai 2019.

ADVERTISEMENT

”Nu trebuie să ne raportăm la criza anterioară, criza economică anterioară, pentru că ceea ce se întâmplă în prezent este destul de grav şi din păcate afectează clienţii cu credite cu dobândă variabilă. Gradul de îndatorare chiar s-a dublat, dacă nu putem spune că s-a triplat.

Am văzut situaţia îngrijorătoare privind dobânzile din România. Mă aştept la rate mai mari pentru toată lumea, la facturi mai mari, electricitate, gaz, pe care deja le resimţim.

ADVERTISEMENT

Cred că o să fie un final de an greu şi un început de an 2023 destul de greu cu facturile mărite şi cu dobânzile”, a spus Camelia Grădinaru, consultant financiar, pentru ObservatorNews.

Românii au mai primit recent o lovitură. Și IRCC, dobânda de referinţă pentru creditele în lei luate după mai 2019, a urcat la 4,06%, de la 2,65%.

ADVERTISEMENT
Tags: