News

Lovitură pentru senatorii care fac scandal. S-a aprobat regulamentul care îi sancționează cu 50% din indemnizație. Cum a votat Diana Șoșoacă

Senatorii care fac scandal în plen primesc o lovitură dură. Luni, 2 mai, s-a votat un nou regulament. Acesta îi sancționează pe scandalagii cu 50% din indemnizație. Cum a votat Diana Șoșoacă.
02.05.2022 | 23:31
Lovitura pentru senatorii care fac scandal Sa aprobat regulamentul care ii sanctioneaza cu 50 din indemnizatie Cum a votat Diana Sosoaca
S-a modificat regulamentul în Senat. Tulburarea ordinii, sancționată cu până la 50% din indemnizație. Cum a votat Diana Șoșoacă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Senatorii care fac scandal în timpul ședințelor vor fi aspru pedepsiți de acum înainte. Luni, 2 mai, în plenul reunit al Senatului s-a adoptat un nou Regulament.

S-a modificat regulamentul în Senat. Tulburarea ordinii, sancționată cu până la 50% din indemnizație. Cum a votat Diana Șoșoacă

Astfel, tulburarea repetată a ordinii parlamentare prin utilizarea oricăror forme de agresivitate directă de natură fizică sau verbală la adresa oricărei persoane prezente la activităţile parlamentare constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu reţinerea unui procent de până la 50% din indemnizaţia lunară brută a senatorului.

ADVERTISEMENT

Pedeapsa este valabilă pentru o perioadă de până la 6 luni, prevăd modificările aduse Regulamentul Senatului şi votate, luni, în plen, notează Agerpres.

În favoarea acestui act normativ au fost înregistrate 72 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” şi 21 de abţineri. S-au opus modificării Regulamentului senatorii AUR, precum și senatoarea intrată în Parlament pe listele AUR, dar devenită independentă între timp, Diana Șoșoacă. Senatorii formațiunii USR s-au abținut.

ADVERTISEMENT

Potrivit noului Regulament, ”reprezintă abateri disciplinare, în cazul săvârşirii repetate de către senatori, sancţionate cu reţinerea unui procent de până la 50% din indemnizaţie, utilizarea cardului de vot electronic în cadrul sistemului de vot de către orice altă persoană şi transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţelor Senatului Biroului permanent, Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau ale comisiilor prin alte mijloace decât cele prevăzute în Regulamentul Senatului”.

Au fost incluse în Regulament alte noi abateri. Ele vizează desfăşurarea unui material vizual cu caracter ofensator, inclusiv bannere, în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor Senatului şi difuzarea unor materiale audio înregistrate cu caracter ofensator şi utilizarea de mijloace de amplificare audio care, prin volumul sunetului sau prin conţinutul lor, pot perturba desfăşurarea şedinţelor, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Abaterile enumerate mai sus se sancţionează cu evacuarea imediată din sală a persoanei/persoanelor care săvârşesc faptele. Evacuarea este obligatorie şi se dispune de către preşedintele de şedinţă din oficiu sau la solicitarea unui senator, cu acordul majorităţii ponderate a liderilor grupurilor parlamentare.

Diana Șoșoacă, despre actul normativ aprobat de Senat: ”Încalcă votul poporului român”

Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului, a spus că modificarea a fost generată de ”un caz de huliganism” petrecut în plenul Camerei Deputaţilor în care un ministru (n.r. – Virgil Popescu, Ministrul Energiei) “era să fie bătut, prin amabilitatea colegilor de la AUR”.

ADVERTISEMENT

”Vă rog să acceptaţi un lucru, atunci când venim în plenul Senatului sau al Camerei Deputaţilor avem obligaţia respectării unor standarde. Avem obligaţia să recredibilizăm această instituţie. Modificările sunt făcute să preîntâmpine tot felul de incidente care pot avea loc”, a spus Gorghiu.

În ceea ce o privește pe Diana Șoșoacă, o senatoare deja renumit pentru ieșirile sale, aceasta acuză că peste 90% dintre modificările aduse Regulamentului Senatului se pot face ”doar prin lege” şi a atras atenţia că prin actul normativ se ”încalcă votul poporului român”.

ADVERTISEMENT