News

Lovitură pentru șoferi! Ce se întâmplă cu mașinile până în 2030

30.03.2019 | 09:13
Lovitură pentru șoferi! Ce se întâmplă cu mașinile până în 2030
ADVERTISEMENT

Șoferii din România și din restul statelor membre UE au primit o lovitură neașteptată din partea oficialilor de Bruxelles. Sunt vizați cei care conduc sau vor conduce autoturisme noi și furgonete, noile norme privind poluarea au fost deja aprobate, săptămâna aceasta, de Parlamentul European.

Lovitură pentru șoferi! Ce au decis eurodeputații

După ce Comisia Europeană a propus reducerea limitei emisiilor de dioxid de carbon din 2021 cu 15% până în 2025 și cu 30% până în 2030. Parlamentul Europeana a venit cu o idee radicală și a convins și Consiliul UE că se impune mai multă strictețe în acest domeniu.

ADVERTISEMENT

„Parlamentul și Consiliul au decis asupra unei limite și mai ridicate de reducere a emisiilor de CO2 decât cea propusă de Comisia Europeană. A fost stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 de 37,5% pentru autoturismele noi și de 31% pentru noile furgonete până în 2030. Noile norme au fost aprobate de Parlament în sesiunea plenară din 27 martie 2019.După aprobarea legislației de către Consiliu, regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare după 20 de zile”, potrivit unui comunicat al Legislativului UE.

Nivelul emisiilor de carbon este în creștere.
Nivelul emisiilor de carbon este în creștere.

Crește numărul mașinilor electrice

Oficialii europeni sunt îngrijorați de faptul că, după o scădere substanțială în ultimii ani, emisiile de la mașinile noi au crescut în medie cu 118,5 g CO2/km anul trecut. Potivit legislației europene în vigoare, mașinile noi nu trebuie să emită în medie mai mult de 95 g CO2/km până în 2021.

ADVERTISEMENT

„Autoturismele și camionetele emit aproximativ 15% din emisiile de CO2 din UE, care provoacă schimbări climatice. Transportul este singurul sector în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt încă mai ridicate decât în 1990”, potrivit comunicatului PE.

Există și o veste bună: numărul mașinilor electrice crește într-un ritm accelerat. Problema este că, deocamdată, acestea reprezintă încă mai puțin de 1,5% dintre mașinile nou înregistrate, potrvit datelor publicate pe site-ul Parlamentului European.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri