News

Lovitură pentru studenți. Gratuitatea la tren, eliminată de guvernul Cîțu

10.02.2021 | 17:50
Lovitura pentru studenti Gratuitatea la tren eliminata de guvernul Citu
ADVERTISEMENT

Lovitură pentru studenți din partea Guvernului Cîțu. A fost eliminată gratuitatea la tren, li se va acorda o reducere de 50%.

Anunțul a fost făcut chiar de premierul Florin Câțu, la un briefing de presă, la finalul ședinței de guvern de miercuri, 10 februarie. Prim-ministrul a motivat decizia prin coparația cu alte țări europene, unde studenții benefiziază de reduceri, nu de gratuitate.

ADVERTISEMENT

În România, studenții înmatriculați la o formă de învătământ cu frecvență din cadrul unei instituții de învățământ superior beneficiau de gratuitate pentru călătoriile cu trenul, la clasa a II-a, din februarie 2017. Decizia a fost luată în urma unei OUG a guverului PSD condus de Sorin Grindeanu, în 31 ianuarie 2017.

Lovitură pentru studenți. Gratuitatea la tren, eliminată de guvernul Cîțu

„Se revine la 50% reducere la transportul cu trenul pentru studenți. Nu văd aici un capăt de țară”, a declarat Cîțu.

ADVERTISEMENT

„În Austria studenții au 60% reducere, Belgia, 50% reducere, Cehia 75%, Croația reducere de 50%, Estonia 30%, Franța 50%. În Grecia nu există reduceri generale(…) România era țara care era în afara sistemului. Toate celelate țări mai dezolvate nu oferă gratuitate”, a adăugat acesta

Tot în ziua de miercuri, liderul PNL, Ludovic Orban, a precizat că singurele gratuități de care vor beneficia în continuare studenții vor fi pentru biletele pe ruta dintre localitatea de domiciliu și cea în care se află facultatea.

ADVERTISEMENT

„Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem, în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD. Există o astfel de discuţie, care, din punctul meu de vedere, mi se pare corectă”, a precizat liderul PNL.

Întrebat despre această variantă, premierul a spus că nu este nimic sigur. „Ne uităm și la această variantă, sunt mai multe variante, dar eu vă zic ce vedem în Uniunea Europeană”.

ADVERTISEMENT

„România este cam singura țară unde se dau astfel de gratuități. Am fi noi cei mai generoși și nu suntem cei mai bogați”, a adăugat acesta. Înainte de februarie 2017, studenții beneficiau de o reducere de 50% pentru cătătoriile cu trenul, în limita a 24 pe an.

ADVERTISEMENT