Potrivit reprezentanților Comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), grupul militar sprijinit de Iran era cunoscut pentru că lansa frecvent atacuri împotriva forțelor americane și ale coaliției din zonă. Acum se pare că acest pericol a fost parțial neutralizat.
“Lovitura a fost efectuată ca răspuns la un atac legat de Iran, desfăşurat cu o zi înainte împotriva forţelor americane din Siria. SCopul a fost de a reduce capacitatea de a planifica şi lansa atacuri împotriva forţelor americane şi ale coaliţiei prezente în regiune“, au transmis reprezentanții CENTCOM pe X.
Statele Unite ale Americii au aproximativ 2.500 de soldați în Irak și 900 în Siria, în cadrul unei coaliții care a fost creată în 2014 pentru a lupta împotriva teroriștilor de la Statul Islamic. Aceștia preluaseră atunci controlul asupra multor zone din Siria și Irak, înainte de a fi învinși în 2019.
Cu toate acestea, mai multe celule jihadiste rămân active în special în zonele izolate și rurale din Siria. Mai mult, din momentul în care a început războiul din Gaza, mai multe grupări pro-Iran au reluat atacurile asupra unor interese americane din zonă. Washingtonul a răspuns de mai multe ori la aceste atacuri.
În urmă cu mai multe săptămâni, americanii au efectuat mai multe atacuri împotriva unor grupări ostile, majoritatea din Siria. Din păcate întreg Orientul Mijlociu este un butoi de pulbere, iar Iranul are foarte mare influență în multe țări.
De exemplu, în zonele controlate de Houthi din Yemen, principalul aliat al Israelului, Statele Unite au efectuat mai multe lovituri cu bombardiere B-2 asupra depozitelor de arme, potrivit departamentului militar și de apărare al SUA.
“Forțele au vizat câteva dintre facilitățile subterane ale rebelilor houthi care găzduiesc diferite componente de arme de tipuri pe care houthii le-au folosit pentru a viza nave civile și militare din întreaga regiune”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat.
B-2 este o aeronavă stealth capabilă să zboare fără oprire din Statele Unite, cu o încărcătură utilă de 40.000 de tone de bombe, conform unui anunț oficial al US Air Force. Așadar, o încărcătură mult mai grea decât la majoritatea celorlalte avioane de război moderne.
Vestea bună e că Israelul ar fi ajuns la un compromis cu dușmanii locali, astfel că un armistițiu ar putea fi aplicat cât de curând. Așadar, șanse mari ca finalul de an să aducă pacea în zonă, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp.