News

Lovitură puternică pentru Viktor Orban. Comisia Europeană cere blocarea a 7.5 miliarde de euro destinate Ungariei

Ungaria riscă să rămână fără bani europeni, după ce Comisia Europeană a decis blocarea a 7.5 miliarde de euro destinate Budapestei.
18.09.2022 | 15:33
Lovitura puternica pentru Viktor Orban Comisia Europeana cere blocarea a 75 miliarde de euro destinate Ungariei
Viktor Orban riscă să rămână fără bani din UE. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Principalul motiv ar fi corupția din Ungaria, fiind vorba de primul astfel caz din Uniunea Europeană în care o țară ar fi pedepsită pentru că nu protejează statul de drept.

Ungaria, pedepsită de Uniunea Europeană cu suspendarea fondurilor

UE a introdus această sancțiune în urmă cu doi ani, pentru a avea pârghii legale de a pedepsi Polonia și Ungaria, țări unde sunt mari probleme cu libertatea presei, a justiției, a drepturilor minorităților sexuale și a migranților.

ADVERTISEMENT

”Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea şi gestionarea fondurilor UE. Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”, a transmis Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn.

Comisia Europeană a identificat nereguli în legile Ungariei care privesc achizițiile publice, garanțiile insuficiente împotriva conflictelor de interese, precum și deficiențe în urmărirea penală eficientă și alte măsuri luate împotriva corupției.

ADVERTISEMENT

În consecință a fost recomandată suspendarea a aproximativ 30% din fondurile destinatei Ungariei în perioada 2021-2027, din totalul de peste 1.100 miliarde de euro destinat tuturor țărilor europene. Suma respectivă, 7.5 miliarde de euro, reprezintă 5% din PIB-ul Ungariei pentru 2022, stiripesurse.ro.

Ungaria nu a rămas pasivă acestor amenințări și a inițiat un dialog cu reprezentanții CE, pe care-l consideră constructiv. Cu toate acestea, oficialii UE așteaptă măsuri concrete, nu doar promisiuni, pentru a debloca fondurile destinate Ungariei.

ADVERTISEMENT

Așadar, Comisia Europeană a propus suspendarea a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale în cadrul politicii de coeziune, precum și o interdicție de a încheia angajamente legale cu trusturile de interes public pentru programele implementate în management direct și indirect.

Viktor Orban a anunțat că vrea să inființeze o agenție nouă care să lupte împotriva corupției. Între timp, premierul maghiar neagă că Ungaria ar fi mai coruptă decât restul țărilor din UE.

ADVERTISEMENT

Presa din Occident a prezentat deja modul în care Viktor Orban redirecționează fonduri UE către cercul său de apropiați care îi permite să rămână la putere. Ungaria a avut nereguli în 4% din cazurile de cheltuire a fondurilor UE în perioada 2015-2019, un record negativ între toate țările din UE.

ADVERTISEMENT