Life

Lovitură teribilă pentru sora Denisei Răducu, în procesul pentru moștenire. ”Am aflat cu stupoare că tot noi trebuie să plătim. Suntem șocați”

Punct final în procesul pentru drepturile de autor ale Denisei Răducu, interpreta care a decedat în 2017, la doar 27 de ani. Veștile nu sunt deloc bune pentru familia cântăreței.
08.06.2022 | 09:06
Lovitura teribila pentru sora Denisei Raducu in procesul pentru mostenire Am aflat cu stupoare ca tot noi trebuie sa platim Suntem socati
Familia Denisei Răducu s-a scindat după moartea interpretei din vara anului 2017 / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Tribunalul București a tranșat problema averii interpretei Denisa Răducu, decedată în anul 2017, din cauza unei ciroze hepatice. Sora cântăreței a solicitat în instanță drepturile de autor asupra tuturor melodiilor interpretate de aceasta și care, în acest moment, sunt deținute de mai multe studiouri și case de producție din România. Piesele Denisei au generat încasări de zeci sau chiar sute de mii de euro, în ultimii ani.

Sora Denisei Răducu, în război cu industria muzicală

Procesul a început în 2018, după un conflict izbucnit între Adelina Răducu, sora Denisei și Florin Pește, unchiul cântăreței și omul care i-a lansat acesteia cariera.

ADVERTISEMENT

Adelina l-a chemat în instanță pe Liviu Dovleac, vărul Denisei și fostul ei impresar, precum și societățile: Amma Music&Sound, Kompact Sound, Roton Music, Viper Production, Zoom Media, Made In Studio, Playone Media și Zoom Euro Divers.

Adelina a cerut toate drepturile asupra melodiilor interpretate de sora ei

Ea a solicitat judecătorilor 5 lucruri:

1.   Să se dispună obligarea pârâților la remiterea în copie a contractelor și atelor adiționale încheiate cu defuncta Răducu Emila Denisa

ADVERTISEMENT

2.   Să se dispună obligarea pârâților la comunicarea unei situații cu toate albumele/melodiile înregistrate la casa de producție și eventualele drepturi de autor pe care le au asupra melodiilor

3.   Să se dispună obligarea pârâtelor societăți la respectarea drepturilor de autor al artistei Răducu Emilia Denisa

ADVERTISEMENT

4.   Să se dispună obligarea pârâtelor la plata sumelor încasate cu titlu de drepturi de autor

5.   Să se dispună obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.

Sentință-șoc pentru sora Denisei: trebuie să plătească mii de euro

Dosarul s-a plimbat între mai multe instanțe și a ajuns la Tribunalul București, care a hotărât, acum câteva zile să respingă acțiunea Adelinei Răducu.

ADVERTISEMENT

Mai mult, aceasta va trebui să plătească peste 11.500 de lei, cheltuieli de judecată. Decizia nu este, însă, definitivă.

ADVERTISEMENT

”Respinge excepțiile lipsei calității procesuale a pârâților ROTON SRL, PLAYONE MEDIA WEB SRL, MADE IN STUDIO SRL și DOVLEAC ILIE LIVIU ca fiind neîntemeiate. Ia act de renunțarea la judecată față de pârâta VIPER PRODUCTION SRL.

Respinge cererea ca fiind neîntemeiată. Obligă reclamanta să achite pârâtei ROTON SRL suma de 500 lei reprezentând cheltuieli de judecată – onorariu avocațial și pârâtei MADE IN STUDIO SRL suma de 11.257,64 lei reprezentând cheltuieli de judecată – onorariu avocațial. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, apel care se depune la Tribunalul Bucureşti”, se arată în decizia Tribunalului București.

Fostul cumnat al Denisei: ”Este incredibil”

Sora Denisei Răducu va contesta soluția instanței de fond, spune soțul Adelinei.

”Am aflat și noi, cu stupoare, de sentința din prima instanță. Ce pot să spun este că nu va rămâne așa, este o decizie cel puțin dubioasă, ca să nu folosesc cuvinte urâte. Și noi, și domnul avocat Ionașcu, nu înțelegem o asemenea decizie a judecătorilor. Normal, după ce vom vedea motivarea, vom ataca cu apel, cred că este incredibil ca niște magistrați să dea o sentință în care artistul este văduvit de drepturile sale.

Sunt convins că la apel vom câștiga ceea ce ni se cuvine. Ceea ce se cuvine, de fapt, Adelinei, că ea este moștenitoarea drepturilor Denisei”, a declarat Florian, soțul Adelinei, pentru FANATIK.

Fostul cumnat al Denisei spune că va achita cheltuielile de judecată abia după ce se va pronunța sentința definitivă, dacă aceasta nu va fi una favorabilă.

”Normal, m-a uimit și faptul că trebuie să plătim 2.500 de euro pentru avocații părților pe care le-am dat în judecată. O vom face însă doar atunci când va fi o sentință finală, după apel. Oricum, trebuie să recunosc că am fost șocați de cum funcționează justiția în România. Asta e, așteptăm motivarea, facem apel și ne rugăm la judecători care să vadă adevărul și dreptatea”, a mai explicat soțul Adelinei pentru FANATIK.

Cât valorează ”moștenirea artistică” a Denisei Răducu

Piesele Denisei Răducu generează zeci de mii de euro pe an, doar din vizualizările de pe Youtube. La câteva luni după moartea cântăreței, sora acesteia a încercat să reunească toate clipurile Denisei pe un singur canal, care să fie administrat de familie, dar s-a lovit de refuzul proprietarilor de drepturi.

Florin Pește, unchiul Denisei și deținătorul primului studio la care a înregistrat aceasta, e de părere că Adelina nu are cum să intre în posesia drepturilor de autor, pentru că acestea aparțin compozitorilor sau producătorilor, respectiv caselor de producție.

Totuși, Florin nu a mai apărut ca parte din acest proces, pentru că a vândut toate drepturile pe care le deținea unei alte case de producție, în 2013, după ce a decis să renunțe la muzică.