Revolut pregătește o lovitură totală pentru Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, Raiffeissen și CEC Bank. Mulți români ar putea să-și închidă conturile bancare. Ce schimbare importantă a anunțat compania? Se va întâmpla în viitorul apropiat.
Revolut Bank UAB, banca digitală europeană ce are peste 34 de milioane de clienți în Spațiul Economic European (SEE), precum și peste 4 milioane în România, a făcut un anunț important.
Reprezentanții băncii au anunțat, oficial, că începe implementarea progresivă a IBAN-ului local românesc. Acesta va fi furnizat, din ultimul trimestru al anului, de către sucursala din România a Revolut Bank UAB.
Aceasta ar putea fi o mare lovitură pentru Banca Transilvania, care e lider de piață în prezent. În plus, banca a intrat, de curând, pe zona acoperită de Revolut.
La nivel global, România este a doua cea mai mare piață a Revolut, ținând cont de numărul de clienți retail, și prima în UE. Revolut a deschis, în ultimele 12 luni, sucursale locale în Irlanda, Olanda, Franța și Spania.
De asemenea, până la finalul lui 2024, sucursala din România și cele din alte piețe cheie vor deveni operaționale, printr-un proces ce cuprinde mai multe etape.
Prin această implementare, Revolut va satisface nevoile financiare ale clienților din România. În plus, va continua diversificarea portofoliului său de produse bancare.
Banca a inițiat, în 2022, demersurile de reglementare pentru a înființa o sucursală locală în România. A fost înregistrată în Registrul Instituțiilor de credit în categoria “Sucursale ale instituțiilor de credit din alte state membre”, care e administrat de Banca Națională a României.
Această sucursală va începe să funcționeze din decembrie 2024. Aceasta va asigura, la fel ca până acum, o prezență total digitală a serviciilor bancare, fără prezența unei rețele de unități bancare.
Clienții noi, dar și cei existenți din România urmează să primească un număr de cont cu un IBAN Revolut românesc. Sucursala din România a Revolut Bank UAB va administra toate conturile.
Totodată, depozitele clienților vor continua să fie garantate până la 100.000 de euro de Fondul Lituanian de Garantare a Depozitelor. Revolut Bank operează pe 30 de piețe din Spațiul Economic European (SEE). Instituția este autorizată și reglementată de Banca Centrală Europeană și de Banca Lituaniei.
Aceasta este o schimbare importantă, dar și benefică pentru utilizatorii din România. Mulți români care au conturi la alte bănci ar putea opta pentru mutarea la Revolut după ce va fi implementat IBAN-ul românesc.
“Operaționalizarea sucursalei Revolut Bank UAB în România și faptul că vom oferi propriile IBAN-uri românești reprezintă un nou pas către obiectivul de a deveni contul bancar principal pentru clienții din această piață. Punem mare accent pe capacitatea de a fi relevanți la nivel local în fiecare țară în care operăm.
Scopul nostru este să ne ajutăm clienții să își valorifice la maximum finanțele și să îi sprijinim să preia un control mai mare, mai eficient asupra banilor lor.
Fie că este vorba de preferințele lor privind cheltuielile, fie că vor să economisească sau să investească, Revolut le oferă utilizatorilor un întreg ecosistem direct în aplicație, pentru a centraliza și optimiza deciziile lor financiare și pentru a-i ajuta să obțină maximum de la banii lor”, a declarat Gabriela Simion, Manager General al Revolut Bank UAB Sucursala România, se arată într-un comunicat al băncii.
“În prezent, ritmul nostru de creștere este unul susținut în România și ambiția noastră este să continuăm această cale de creștere exponențială pentru a deveni în curând unul dintre conturile bancare principale preferate pentru clienții din România”, a transmis Mariia Lukash, Head of Growth Revolut pentru regiunea CEE.
Cu ajutorul IBAN-ului local, mulți utilizatori ar putea încasa salariul direct în contul Revolut. Aceștia pot să-și plătească facturile și abonamentele cu ajutorul acestui cont, pe lângă alte avantaje oferite de Revolut.
Migrarea va fi una lină, astfel că experiența utilizatorilor va rămâne aceeași. Sucursala din România va furniza toate serviciile legate de conturile de plăți utilizate de clienți.
Legislația românească va fi aplicată în cazul conturilor clienților. Utilizatorii existenți vor fi nevoiți să-și actualizeze informațiile personale. În același timp, li se va cere să se identifice în timpul procesului de migrare. Toți pașii care trebuie urmați vor fi la îndemâna utilizatorilor prin e-mail și prin intermediul aplicației.