Soarele este o sursă bună de energie pentru România. Datele arată că în urmă cu puțin timp românii care și-au montat panouri fotovoltaice au dat o lovitură uriașă. Vestea excelentă pe care trebuie s-o afle oamenii din țara noastră.
Cetățenii români care au ales să pună panouri fotovoltaice pe acoperișul casei sau în curte au parte de reușite. În cursul zilei de marți, 4 martie 2025, s-a înregistrat un succes major. Soarele a devenit principala sursă de energie a ţării.
La orele prânzului panourile solare din România produceau un sfert din toată electricitatea de care are nevoie populația, relatează observatornews.ro. În continuare, acestea sunt văzute ca o afacere și autoritățile își propun să existe o extindere.
Până în anul 2030 România are în plan să-și dubleze producţia de energie solară. Până în prezent, parcurile industriale şi panourile prosumatorilor au livrat peste 1.500 de megawaţi, ceea ce înseamnă mai mult decât reactoarele nucleare şi hidrocentralele.
Așadar, românii asistă la un boom al producţiei de panouri fotovoltaice. Datele culese în noiembrie 2024 arată că țara noastră are aproximativ 200.000 de prosumatori racordaţi. Aceștia au împreună o putere uriașă, care este echivalentă cu 3 reactoare nucleare de la Cernavodă.
Panourile fotovoltaice sunt văzute ca o investiție de multe persoane din România. Autoritățile anunță că proiectul Casa Verde pentru anul 2025 vine cu câteva modificări pentru a fi mai accesibil celor interesați.
Toate persoanele care doresc să acceseze fonduri trebuie să știe că se oferă un voucher în valoare de 20.200 de euro. Acesta este destinat reabilitării locuinţei şi instalării de panouri solare. Al doilea voucher este de 10.000 de euro.
Banii aceștia sunt acordați pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi baterii pentru stocarea energiei verzi. Fondurile vin din resurse europene şi nu necesită nicio contribuţie din partea beneficiarilor. Venitul pe membru de familie sau gospodărie, pentru persoanele fizice, este 1.500 sau 2.000 de lei.
În concluzie, schema de finanţare pentru instalarea panourilor fotovoltaice a suferit mici schimbări pentru a fi mai ușor de accesat de români. Mai mult, oamenii au mai mult timp pentru instalarea efectivă a aparatelor.