News

Lovitură uriașă pentru Apple. UE pregătește terenul pentru încărcătorul de telefon universal

UE vrea să impună un încărcător de telefon universal, iar Apple ar putea fi cea mai lovită companie de această decizie.
23.09.2021 | 18:32
Lovitură uriașă pentru Apple. UE pregătește terenul pentru încărcătorul de telefon universal
Lovitură uriașă pentru Apple. UE pregătește terenul pentru încărcătorul de telefon universal. Sursa foto: pexels.com.
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană are planuri prin care ar urma să-i oblige pe producătorii de telefoane și de alte dispozitive electronice să folosească un port de tip USB-C pentru încărcarea gadgeturilor.

Propunerea va lovi cel mai tare în Apple, care a ales să folosească un conector propriu, de tip Lightning, spre deosebire de competitorii care folosesc USB-C sau versiunea anterioară a portului, micro-USB.

Regulile ar urma să reducă deșeurile electronice, oferind clienților posibilitatea de a refolosi cabluri și încărcătoare pentru telefoane noi.

ADVERTISEMENT

Încărcătoare universale pentru toate dispozitivele

Noua reglementare nu se va aplica doar telefoanelor, ci și tabletelor, căștilor, boxelor portabile, consolelor de jocuri video sau camerelor foto și de filmat.

Producătorii vor fi obligați să realizeze standarde de încărcare rapidă interoperabile, dar și să-i informeze pe clienți despre standardele cu care un anumit dispozitiv este compatibil.

ADVERTISEMENT

Regulile se referă doar la dispozitivele care folosesc încărcătoare cu fir. Un purtător de cuvânt le-a confirmat celor de la theverge.com că portul USB-C va fi obligatoriu doar pentru dispozitivele care se încarcă printr-un cablu.

Dacă un telefon se încarcă doar wireless, așa cum se speculează că ar urma să se întâmple cu un iPhone fără porturi de conectare, acesta nu va trebui să aibă nici un conector USB-C.

ADVERTISEMENT

Pentru ca propunerea să devină lege, aceasta va trebui să treacă de votul Parlamentului European. Dacă va fi adoptată, producătorii vor avea la dispoziție 24 de luni să se conformeze noilor reguli.

Parlamentul a votat deja, în 2020, pentru noi reguli cu privire la un încărcător cu specificații comune, indicând că propunerea de acum ar trebui să aibă undă verde.

ADVERTISEMENT

”Încărcătoarele oferă energie mai tuturor dispozitivelor electronice pe care le folosim. Există din ce în ce mai multe gadgeturi și implicit din ce în ce mai multe încărcătoare, acestea nefiind interschimbabile. Vrem să punem punct acestui fapt”, afirmă comisarul european Thierry Breton. ”Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea folosi un singur încărcător pentru toate dispozitivele, un pas înainte pentru a spori flexibilitatea și a reduce deșeurile.”

”Clienții europeni sunt frustrați de multă vreme din cauza încărcătoarelor care se tot adună în sertarele lor. Am oferit industriei suficient timp să propună soluții proprii, iar acum e timpul ca legislativul să ia atitudine pentru un încărcător comun”, a declarat și vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

ADVERTISEMENT

Propunerea actuală se referă la schimbarea portului de conectare de pe dispozitiv, însă Comisia speră că va putea oferi ”interoperabilitate completă” la ambele capete ale cablului.

Capătul încărcătorului va fi pus în discuție ceva mai târziu în acest an.

Propunerile vin după un vot dat de Parlamentul European în ianuarie 2020, când au fost votate noi reguli pentru încărcătoarele comune. Aceste propuneri vin ca urmare a cantității uriașe de deșeuri electronice: în UE, au fost produse 12,3 milioane de tone de astfel de deșeuri, în 2016.

Cel mai mare impact al noilor decizii va fi asupra Apple, care continuă să folosească propriul port de conectare Lightning, în defavoarea USB-C, care tinde să devină universal.

În 2018, aproximativ 29% dintre încărcătoarele vândute în UE aveau USB-C, alte 21% foloseau Lightning, iar jumătate foloseau portul micro-USB. Totuși, e cert că în ultima vreme, proporțiile s-au schimbat în favoarea USB-C, pe care mai toți producătorii de telefoane îl folosesc, mai ales în cazul modelelor flagship și mid-range.

Promisiunea marilor jucători, respectată doar parțial

Eforturile de a convinge producătorii de telefoane să folosească același standard de încărcare în UE nu sunt recente, ci datează încă din 2009.

La momentul respectiv, Apple, Samsung, Huawei și Nokia au semnat un acord voluntar pentru a folosi un standard comun, În următorii ani, industria a adoptat micro USB ca standard și ulterior a făcut schimbarea către USB-C.

Într-adevăr, numărul de tipuri de încărcătoare a fost redus de la 30 la 3, însă legiuitorii sunt de părere că acest acord voluntar nu a fost un succes.

Deși și-a luat acest angajament acum ceva mai bine de un deceniu, Apple nu a oferit niciodată un port micro USB pe telefoanele sale. A făcut însă o concesie și a creat un adaptor micro – USB pentru iPhone.

Cei de la Apple nu se arată bucuroși de planurile Comisiei Europene: ”Suntem îngrijorați de faptul că impunerea unui singur tip de încărcător suprimă inovația în loc să o încurajeze, iar asta va dăuna consumatorilor din Europa și din restul lumii”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Compania a mai obiectat și în trecut împotriva acestor reguli, deoarece susține că va crește cantitatea de deșeuri electronice, oamenii fiind forțați să arunce accesoriile Lightning, dacă sunt incompatibile cu standardul universal.

Într-adevăr, deși Apple a continuat să folosească portul Lightning, a făcut și eforturi pentru a reduce deșeurile cauzate de încărcătoare. În 2020, a renunțat să mai ofere încărcătoare sau căști în cutiile de iPhone, telefoanele fiind furnizate doar cu cabluri Lightning – USB-C.

Cu toate acestea, decizia companiei n-a fost pe placul tuturor, unii susținând că mutarea ajută mai degrabă profiturile companiei decât mediul înconjurător.

În vreme ce legiuitorii europeni se concentrează mai degrabă pe încărcătoarele cu fir, încărcarea wireless prinde din ce în ce mai mult teren și, din fericire, converge către un singur standard: Qi.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri