LPF

Pe FANATIK.RO vezi ultimele anunturi si comunicate LPF, deciziile comisiilor de la Liga Profesionista de Fotbal. Noutati la minut, VIDEO in timp real.

LPF este abrevierea de la Liga Profesionistă de Fotbal, care reprezintă organismul de conducere pentru fotbalul din Liga 1. A fost înființată în 1996 sub denumirea actuală. Dar originile acestui organism al fotbalului din prima divizie trebuie căutate pe 5 octombrie 1970, atunci când s-a ănființat Colegiul Divizionar A, condus de Mircea Angelescu, dar era mai degrabă un organism formal, fără nici o decizie importantă.

Abia după Revoluție s-a început reorganizarea fotbalului românesc după modelul altor campionate unde Liga Profesionistă a preluat de la Federație atributul organizării campionatului primei divizii. În 1996 a fost ales și primul președinte al LPF, Dumitru Dragomir, care a fost reales de încă două ori, în 2000 și 2005.  Abia în 2013 Gino Iorgulescu, fostul președinte de la FC Național, actuala Progresul, din eșalonul 4, a preluat șefia Ligii, fiind reales în 2017. Liga este cea care negociază contractele pentru drepturi de televizare cu diferitele televiziuni, bani care ajung la cluburi și care pentru multe cluburi reprezintă principala sursă de existență.

În organigrama actuală președinte este Gino Iorulescu, vice președinte Robert Pongracz și secretar Justin Ștefan.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT