Editoriale

LPF a copiat trofeul Champions League în anul în care campioana României, pentru prima dată în istorie, nu este cap de serie nici măcar în turul 1 preliminar! ?“Priviți, mărețe umbre! Liga cam pionilor!”

13.05.2019 | 10:57
LPF a copiat trofeul Champions League in anul in care campioana Romaniei pentru prima data in istorie nu este cap de serie nici macar in turul 1 preliminar Priviti marete umbre Liga cam pionilor

CFR Cluj a devenit prima echipă din România care a reușit să cucerească titlul de campioană într-un sezon în care a schimbat patru antrenori. Pentru a cinsti evenimentul cum se cuvine, LPF a copiat trofeul Champions League și l-a făcut cadou echipei din Gruia, semn că ridicolul nu mai are margini. Cosmetizarea Ligii 1 are menirea să vândă o marfă expirată la export și să mintă spectatorul de rând, drogându-l cu impresia că, vezi Doamne, savurează un foie gras gătit magistral, când de fapt el se îndoapă cu terci ordinar. Tendința este vicioasă, iar rezultatele se văd. Din punctul de vedere al coeficienților, România a ajuns la nivelul Insulelor Feroe și privește cu jind la pozițiile superioare, pe care se află țări care, într-adevăr, au scris istorie în fotbalul mondial, precum… Kazahstanul și Azerbaidjanul.

Dincolo de orice ironie, ne credem regi, dar de fapt, suntem pioni pe o tablă de șah ponosită și murdărită de porumbeii din Cișmigiu, probabil singurii spectatori care au priceput valoarea reală a competiției interne, una care nu mai propune, ca în alți ani, certitudini la nivel internațional, ci doar știfturi „bon pour l’Orient”, iar asta în cel mai fericit caz. În acest joc de copii, ne credem când Messi, când Ronaldo, când Superman, când Isaura, depinde ce „se dă” în seara respectivă la televizor. Apropo de TV, EAD.Ro Interactive SRL, firma care plătește anual 28 de milioane de euro pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga 1, varsă o grămadă de bani pe care Liga nu știe sau nu vrea să-i gestioneze așa cum trebuie.

Dicu râde amar de Liga cam pionilor: Priviți, mărețe umbre! CFR, între victoria de pe „Old Trafford” și concurența cu Feroe

Copia penibilă a trofeului Champions League încununează cum nu se poate mai bine laureata unui sezon la finele căruia, pentru prima oară în istorie, învingătoarea din Liga 1 nu va fi cap de serie nici măcar în turul 1 preliminar. CFR Cluj, echipa care, pe vremuri, câștiga la Roma sau pe „Old Trafford” din Manchester, este, așa cum spuneam, leat cu Feroe, iar concurența se anunță acerbă. Încă de la debutul în principala competiție inter-cluburi, trupa lui Dan Petrescu are șansa de a întâlni echipe precum Celtic Glasgow sau Steaua Roșie Belgrad, care, fie vorba între noi, ar putea-o trimite la culcare încă din această fază incipientă. Pe lista posibililor adversari se mai află Bate Borisov și Astana, dar nici acestea nu sunt deloc de neglijat, ba din contră.

Una dintre diversiunile care leagănă somnul maladiv al campionatului intern este celebrul discurs care începe, invariabil, cu formula „dom’le, nu sunt bani!”. Nimic mai fals. Cu ajutorul banilor proveniți din drepturile TV și din sponsorizări, Liga ar putea crea un nou climat pentru întrecerea internă, dar pentru asta e nevoie de o strategie care să reașeze cluburile pe linia de plutire. Sigur, e incitant să vezi o campioană care, în sezonul regulat n-a reușit să bată echipe precum Hermannstadt sau Dunărea Călărași, pentru că fenomenul ar putea crea falsa impresie a unei concurențe acerbe. În realitate, valorile se nivelează pe pragul de jos, iar peripețiile din cupele și paharele europene, sorbite cu atâta nesaț în momentele de triumf (așa cum s-au petrecut lucrurile și duminică seară, la Cluj) stau mărturie.

Dan Petrescu,Cristian Panin si Giedrius Arlauskis se bucura dupa castigarea titlului de campioana alaturi de trofeu in urma meciului de fotbal dintre CFR Cluj si Universitatea Craiova, din cadrul playoff-ului Ligii 1 Betano, desfasurat pe Stadionul Dr. Constantin Radulescu din Cluj Napoca, duminica 12 mai 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Vrabia mălai visează sau las-o moale, Majestate!

Dincolo de trofeul plagiat cu care s-au împopoțonat vechii și proaspeții campioni, tragicomicul situației este întregit de declarația lui Hagi, care pare venită din alt „film”. „Trebuie să facem o hârtie cu toții, semnată de toată lumea și să mergem la forurile europene, în care să spunem că este discriminare (n.r pentru corectitudine, am respectat topica „originală” a frazei). Nu există coeficient, coeficientul trebuie să fie pentru cei care vor 4,5 sau 6 echipe. Campioanele din Europa, primele 32 de țări, trebuie să fie în grupe, direct. E o regulă care ne-a trimis și pe noi departe. Am fost eliminați din hârtie, nu pe parte fotbalistică. Diferența dintre noi și ei se face pe numărul de echipe care intră în grupele Champions League”, a spus managerul Viitorului, la Digi Sport.

Majestatea ‘mnealui Regele Hagi uită că, în acest moment, România se găsește pe locul 29 în Europa, în clasamentul coeficienților. Sigur, dincolo de rivalitatea cu Feroe, ne pândesc de aproape țări „cu tradiție”, precum Kosovo, Gibraltar și San Marino, așa că mersul cu jalba în proțap la UEFA este cât se poate de logic. Dincolo de glumă, măcar acum, în ceasul al 13-lea, e cazul s-o lăsăm mai moale cu aceste crize de personalitate puerile, pentru că deja ne-am făcut de râs și chiar dacă avem impresia că mai jos nu putem pica, prezentul ne oferă speranțe…

Adevărurile lui Mitică

Recent, Mitică Dragomir răbufnea:„ E un blat total, peste tot!”. O ști domnia sa ce spune, dar așteptăm și dovezi. Până atunci, însă, suntem curioși cum gestionează Liga banii despre care vorbeam mai sus și despre care se spune că… nu există sau că or fi pe undeva, dar n-am căutat bine sub covor. E interesant de aflat cum și în ce modalitate sunt rulați ei către cluburi și care este strategia „viabilă” pentru susținerea fenomenului, pentru că la vorbe goale, rostite în campaniile electorale, suntem cei mai tari de pe plantație, „ca și coeficient”…

Blatul nu se manifestă doar pe terenul de joc, la telefon sau în restaurantele în care se întâlnesc șefii cluburilor, ca să pună țara la cale. Blatul ține de mentalitate, de un întreg sistem care clocește ouă de șarpe și de o obișnuință de care nu putem scăpa. La noi nu există „programe”, iar singurele „strategii” sunt legate de felul în care toată lumea vrea să ajungă la „butoane”, pentru ca ulterior să n-aibă habar la ce folosesc acestea. Trăim încă vremuri medievale, iar din acest motiv Hagi ne cere să mergem, tânguindu-ne, la Înalta Poartă, scoțând la înaintare bolile noastre cele mai de preț și uitând că în turul 1 al competițiilor europene ne așteaptă niște echipe cu nume înspăimântătoare, cum ar fi, spre exemplu, Dudelange… Clujenii știu de ce.