Sport

LPF a tăiat salariile angajaților cu 20% în perioada 1 aprilie – 30 iunie. În cât timp se estimează că își va reveni fotbalul din această criză

01.04.2020 | 15:40
LPF a taiat salariile angajatilor cu 20 in perioada 1 aprilie  30 iunie In cat timp se estimeaza ca isi va reveni fotbalul din aceasta criza
ADVERTISEMENT

Liga Profesionistă de Fotbal a redus salariile angajaților cu 20% începând cu 1 aprilie. Măsura va fi valabilă pentru următoarele 3 luni, până la 30 iunie, în contextul crizei apărute brusc, din cauza pandemiei de COVID-19. LPF calcă astfel pe urmele FRF, care a redus deja, tot cu 20%, retribuția tuturor salariaților.

În ceea ce privește Liga, măsura nu li se va aplica tuturor. “Am decis să reducem salariile doar pentru cei cu venituri mari. Personalul care avea oricum salarii mai mici nu e vizat de această măsură”, a declarat pentru FANATIK secretarul general al Ligii, Justin Ștefan.

ADVERTISEMENT

LPF a redus salariile cu 20%, dar speră să se redreseze financiar dacă primește cota-parte din drepturile TV rămase neachitate

LPF ar mai avea de primit circa 100.000 de euro din suma rămasă neachitată, deocamdată, de către deținătorii drepturilor TV pentru Liga 1. Pentru că sezonul s-a întrerupt brusc, iar cluburile n-au reușit să livreze restul de 72 de partide (circa 27% din numărul minim stipulat în contract), nici televiziunile n-au mai plătit cele circa 2 milioane de euro rămase neachitate din totalul de 28 de milioane net cuvenite pentru acest sezon. LPF are, conform contractului, dreptul la 5% din sumă.

Foarte multe cluburi din Liga 1 – în special cele care nu sunt finanțate de la bugetul de stat – au redus deja, chiar și cu jumătate, contractele fotbaliștilor. Situația este atât de acută, încât în cazul unor cluburi se pune chiar problema supraviețuirii, dacă această criză de prelungește.

ADVERTISEMENT

Criza a prins unele cluburi din Liga 1 cu datorii de 5-600.000 de euro către jucători

Guvernul României a emis o Ordonanță de Urgență care poate ajuta sportul românesc, inclusiv fotbalul, dar în unele cazuri nici măcar acest sprijin nu e suficient. Sunt echipe din Liga 1 pe care criza provocată de pandemie le-a găsit cu restanțe salariale serioase față de jucători. E vorba de două, chiar trei salarii neplătite, ceea ce înseamnă, în unele cazuri, și 5-600.000 de euro.

Aceste datorii nu pot fi șterse și nici reduse, chiar dacă fotbaliștilor li s-ar tăia contractele la jumătate, pentru că renegocierea nu poate fi retroactivă.

ADVERTISEMENT

Pentru un club cu datorii de 5-600.000 de euro către fotbaliști, care mai are de plătit și costuri de funcționare zilnice, fără posibilitatea de a se împrumuta la bănci din cauza istoricului său financiar și cu perspectiva incertă a reluării sezonului, situația pare fără ieșire acum.

Specialiștii calculează o criză de minimum 6 luni în fotbal

O primă rază de speranță pare să vină însă de la UEFA și de la alte ligi din Occident. Englezii plănuiesc să reia Premier League la începutul lunii mai, probabil pe 2. UEFA discută – cu șanse mari de aprobare – o prelungire a termenului-limită de încheiere pentru actualul sezon până în luna august, urmând ca startul ediției 2020-2021 să fie împins, peste tot, în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

În această situație, cluburile de Liga 1 ar putea spera să termine acest sezon, să primească ultima parte a banilor din drepturile TV (cu care se mai poate trăi o lună) și să deblocheze situația privind sumele cuvenite din transmiterea meciurilor în sezonul viitor.

Problemele nu sunt însă doar în România. Presa occidentală avansează intervalul de 6 luni, în cea mai optimistă variantă, pentru ca entitățile fotbalistice (federații, cluburi, ligi) să-și revină din această criză – cu condiția ca pandemia de COVID-19 să nu ia o amploare neprevăzută.

ADVERTISEMENT