Fotbal intern

LPF înființează un departament de integritate pentru a preveni problemele de genul celor de la Dinamo

05.11.2020 | 10:23
LPF infiinteaza un departament de integritate pentru a preveni problemele de genul celor de la Dinamo
ADVERTISEMENT

Liga Profesionistă de Fotbal are în plan să înființeze un departament de integritate pentru a putea preveni problemele financiare ale cluburilor, cum sunt cele existente acum la Dinamo.

Prin acest departament, forul condus de  Gino Iorgulescu ar vrea să verifice mai întâi tranzacțiile prin care formațiile din primul eșalon sunt preluate de anumiți investitori, fără să fie oferite garanțiile necesare.

ADVERTISEMENT

Departamentul de integritate gândit de LPF ar uma să fie condus de Viorel Duru, care până în acest an a condus Comisia de Licențiere din cadrul FRF. Duru a plecat de la „Casa Fotbalului” în vară, după un conflict cu președintele Răzvan Burleanu și ceilalți oameni din conducere, iar acum a fost angajat la LPF.

LPF vrea să preîntâmpine în Liga 1 problemele de genul celor de la Dinamo și înființează un departament de integritate

Dinamo a fost preluată în vară de la Ionuț Negoiță de un grup de investitori spanioli, conduși de Pablo Cortacero, acesta anunțând cu surle și trâmbițe un proiect de anvergură, în care urmau să se pompeze minimum 10 milioane de euro. A fost adus ca antrenor Cosmin Contra, s-au transferat o mulțime de jucători cu salarii lunare de zeci de mii de euro, unele dintre cele mai mari din Liga 1, dar…

ADVERTISEMENT

… dar cam atât. Rezultatele au întârziat să apară, Dinamo fiind pe penultimul loc în Liga 1, la fel cum au întârziat să intre în conturile clubului și milioanele de euro promise de Cortacero și compania. Așa cum FANATIK v-a anunțat în exclusivitate, singurii bani pe care spaniolii i-au injectat până acum la Dinamo au fost 550.000 de euro, aceștia fiind folosiți în special pentru achitarea unor datorii stringente.

  • 400.000 de euro este fondul total lunar de salarii al jucătorilor de la Dinamo, în timp ce pe vremea lui Ionuț Negoiță era de 85.000 de euro
ADVERTISEMENT

Din această cauză, pentru că datoriile par să se adune de la zi la zi, și pentru că presupușii patroni spanioli de la Dinamo încă nu și-au dovedit solvabilitatea, Liga Profesionistă de Fotbal are în plan să înființeze un departament de integritate, care să verifice eventualele tranzacții în care vor fi implicate pe viitor cluburile din primul eșalon.

Anunțul a fost făcut de Justin Ștefan, secretarul general al Ligii, iar acest departament ar urma să fe condus de Viorel Duru, fostul șef al Comisiei de Licențiere de la LPF.

ADVERTISEMENT

”Nu avem informații despre spanioli, dar după ce vom finaliza evaluarea financiară a cluburilor din Liga 1, unde domnul Duru se ocupă de asta, atunci pasul numărul doi este un departament de integritate în cadrul Ligii, care să definească niște principii minime.

Nu poți să faci ce fac cei din Anglia, dar măcar principii minime, pe parte administrativă. Va fi un departament de integritate, care să verifice tot ce înseamnă tranzacții din astea”, a declarat Justin Ștefan pentru Digisport.

„Nu s-au făcut acele plăți care trebuiau să se facă până acum… există o neliniște din partea tuturor la acest nivel. Sunt speranțe că în cel mai scurt timp se vor regla aceste lucruri, iar atunci putem să vorbim despre acest grandios proiect de la Dinamo. Și eu sunt neliniștit, pentru că lucrurile întârzie să se așeze”Cosmin Contra

ADVERTISEMENT