Calendarul competițional în fotbal s-a aglomerat foarte mult în ultimii ani, în mare măsură datorită competițiilor noi „inventate” de FIFA și UEFA, precum Liga Națiunilor sau noul Campionat Mondial al Cluburilor. Antrenori și jucători de la cel mai înalt nivel au criticat puternic acest aspect, iar secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a acuzat la rândul său numărul din ce în ce mai mare de meciuri, care, în opinia sa, ar putea avea un efect negativ.
Justin Ștefan e de părere că marile foruri internaționale aduc un deserviciu fotbalului prin aglomerarea excesivă a calendarului.
„Sunt prea multe meciuri. O, da! E o inflație de manifestări sportive. Gândiți-vă – când eram noi copii, aveai un meci în weekend și, dacă aveai meci în cupele europene, mai jucai o dată la mijlocul săptămânii. Aveai timp să vorbești despre meciurile respective. Aveai timp să ieși cu prietenii la un suc, la o bere, și să dezbați cum te-a furat arbitrul, cum au jucat ai tăi, bine sau rău, și să le tragi și câteva înjurături jucătorilor favoriți.
Din păcate, e o oarecare inconștiență a forurilor internaționale, generată de bani. Vin cu competiții peste competiții, Campionatul Mondial al Cluburilor, Campionatul European al Cluburilor, meciuri amicale, turneu în Statele Unite… Și acest calendar aglomerat al competițiilor internaționale afectează și programul competițiilor interne, care devine încărcat și complicat de organizat.
E prea mult și pentru jucători. Au zis-o și antrenorii mari, jucătorii mari. Dacă au zis ăștia, ar trebui să ne uităm mai atent la ce se întâmplă” a spus secretarul general al LPF la emisiunea GSP Live.
Printre jucătorii importanți care au criticat aglomerarea calendarului se numără și câștigătorul Balonului de Aur, Rodri, care afirma în septembrie că fotbaliștii trebuie să intre în grevă dacă situația nu se va îmbunătăți.
Conducătorul LPF a declarat că numărul mare de meciuri ar putea avea, la un moment dat, chiar un efect negativ asupra fanilor fotbalului.
„Ok, sclavul banilor… dar trebuie să ne gândim și la oameni, la umanitate, la spectatori. S-ar putea să vină la un moment dat efectul de bumerang, ca lumea să se sature. Azi, dacă vrei să vezi toate meciurile dintr-un weekend, nu mai ieși din casă, nu mai ai viață personală! Înainte aveai acel element al așteptării. Azi stau pe canapea, sunt cu 3 telecomenzi în mână și consum 17 manifestări sportive în același timp. Asta provoacă un zgomot mental, nu mai poți să te concentrezi.
Dacă ești un fan înrăit al fotbalului, nu mai poți urmări tot decât dacă renunți la viața personală. Pentru că nu te uiți doar la meci. Te uiți și la știri, la cum se pregătesc jucătorii, la emisiuni, la ce declară antrenorii. Păi, ce facem? Înnebunim! Înnebunim, e prea multă informație!” a spus Justin Ștefan pentru sursa citată.