Sport

LPF, reacție severă după ce FIFPro le-a recomandat fotbaliștilor străini să evite România: „Este o chestiune de natură politică, o obrăznicie”

LPF critică vehement poziția organizației pentru jucători profesioniști de fotbal, care le-a recomandat să nu vină în România din cauza problemelor financiare.
06.07.2022 | 15:10
LPF reactie severa dupa ce FIFPro lea recomandat fotbalistilor straini sa evite Romania Este o chestiune de natura politica o obraznicie
LPF, reacție severă după ce FIFPro le-a recomandat fotbaliștilor străini să evite România: „Este o chestiune de natură politică, o obrăznicie”. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Sindicatul mondial al fotbaliștilor a trimis o scrisoare prin care avertizează toate sindicatele naționale să nu-i lase pe jucători să semneze în ligi cu echipe rău-platnice.

FIFPro a pus SuperLiga în capul listei rușinii! LPF reacționează dur: „Litigiile provin de la 2-3 echipe”

În capul listei pe care a întocmit-o FIFPro este chiar SuperLiga, primul eșalon fotbalistic din România, care se alătură competițiilor din Turcia, Grecia, Algeria, China, Arabia Saudită sau Libia.

ADVERTISEMENT

Liga Profesionistă de Fotbal, care administrează SuperLiga, a reacționat dur la poziția FIFPro. Secretarul general Justin Ștefan o consideră drept „ o obraznicie”.

„E clar că astfel de chestiuni au mai degrabă o conotație de natură politică. Din punctul nostru de vedere, numărul de litigii pe Liga 1 a fost în sezoanele anterioare destul de mic. Ca atare, cred că se exagerează.

ADVERTISEMENT

Există o politică a fotbalului la nivel european, făcută prin intermediul organismelor internaționale, de genul FIFPro, FIFA, UEFA. Mi se pare deranjant, în contextul în care nimeni nu îi obligă pe jucătorii care vin în România să semneze cu cluburile de aici.

Este o chestiune de natură politică, o obrăznicie din partea FIFPro să aibă o astfel de atitudine, în contextul în care responsabilitatea semnării contractelor este a celor care le semnzează!

ADVERTISEMENT

Noi știm numărul de litigii la nivelul Ligii 1. Sunt câteva zeci, dar nu este ceva dezastruos. Nu este o analiză corectă. E posibil ca la nivelul ligilor inferioare să ai mai multe litigii, iar situația de acolo să o denatureze pe cea din Liga 1.

Dacă faci analiza pe toate eșaloanele competiționale, poți avea probleme. În realitate, dacă te uiți la numărul de litigii, vezi că provin de la 2-3 cluburi, în timp ce 13 cluburi se descurcă. Situația poate fi denaturată, a declarat Justin ștefan, la Pro Arena.

ADVERTISEMENT

Cum încearcă LPF să scape cluburile de problemele financiare

Justin Ștefan a dezvăluit și care sunt metodele prin care Liga încearcă să le ajute pe cluburi să evite problemele financiare. Cea mai importantă directție este cea legată de plafonarea bugetului de salarii.

„Ar trebui să apară o modificare pe regulamente în perioada imediat următoare. Să se modifice sistemul de monitorizare, să se facă din 3 în 3 luni, să nu mai existe sincopa pe zona de primăvară-vară.

Cealaltă măsură este să plafonezi salariile cuvenite zonei sportive, adică jucătorilor, staff-ului tehnic și medical, raportat la bugetul de venituri pe anul anterior.

Este clar că în măsura în care depășești veniturile vei ajunge într-o situație neplăcute. Vrem să limităm acele cesiuni de creanță, care doar împing datoriile spre viitor. Credem că ar responsabiliza cluburile să știe că au 70-80% din veniturile anului trecut pentru bugetul de salarii”, a adăugat secretarul general al LPF.

ADVERTISEMENT