Fotbal intern

LPF a reacţionat dur după ridicarea suspendării lui Mureşan: “Bătaie de joc!”

LPF acuză ultima decizie a Comisiei de Recurs în cazul lui Gabriel Mureşan, a cărui suspendare de 16 etape a fost anulată. Mijlocaşul lui ASA Tîrgu Mureş a fost sancţionat după ce l-a lovit...
18.11.2014 | 16:05
LPF a reactionat dur dupa ridicarea suspendarii lui Muresan Bataie de joc
ADVERTISEMENT

LPF acuză ultima decizie a Comisiei de Recurs în cazul lui Gabriel Mureşan, a cărui suspendare de 16 etape a fost anulată. Mijlocaşul lui ASA Tîrgu Mureş a fost sancţionat după ce l-a lovit cu cotul în figură pe Raul Rusescu.

“Liga Profesionistă de Fotbal îşi exprimă totala surprindere faţă de ultimele decizii luate de membri Comisiilor Federale în cazurile apărute ca urmare a violenţelor de pe terenul de fotbal. Rămînînd consecvenţi cu ideea de a lupta împotriva violenţei în sport, LPF consideră că orice îngăduinţă cu astfel de acte trebuie amendată.

ADVERTISEMENT

Cînd fotbalul nu se înţelege ca o manifestare sportivă, se ajunge în situaţia de a sancţiona pentru un gest de extremă violenţă un jucător cu 16 etape de suspendare, aşa cum a decis Comisia de Disciplină, pentru ca în final alţi trei judecători dintr-o altă comisie, cea de recurs, să şteargă cu totul sancţiunea iniţială. Fotbalul trebuie înţeles în toate datele lui, iar LPF se declară împotriva unor decizii care, dincolo de adevărul din teren, încep să bulverseze ierarhii şi percepţia publicului larg cu privire la dreapta lor judecare.

Nu se poate ca odată să fii grav vinovat, iar pentru aceeasi faptă, altă dată sa fii complet absolvit de vreo vină. Un astfel de derapaj este inadmisibil. Şi pentru că avem cunoştinţă despre astfel de practici, am renunţat la aceste comisii. Pentru că nu am crezut că vom reuşi să găsim 15 oameni bine pregătiţi si, mai ales, integri în judecarea unor astfel de cazuri.

ADVERTISEMENT

Liga Profesionistă de Fotbal nu se pronunţă pe tema profesionalismului sau integrităţii celor care judecă, nu avem dovezi prin care să acuzăm, dar rămînem cu mari semne de întrebare asupra deciziilor celor două comisii. Nici măcar nu ne propunem să intrăm în detaliile avocăţeşti, nu sîntem interesaţi de chichiţe de acest gen, nici de motivări şi nici nu ne permitem să le accesăm, dar credem într-o justiţie disciplinară bazată pe logică şi simplitate: dacă eşti vinovat, trebuie să plăteşti. Este şi cazul deciziilor apărute după accidentarea gravă a stelistului Raul Rusescu de către fotbalistul Gabi Mureşan de la ASA Tîrgu Mureş.

Din păcate, se pare că în fotbalul românesc sînt judecători gata să te absolve de orice vină, chiar şi în cazul vinovăţiei. Nu cunoaştem motivele unui astfel de comportament, şi nu dorim să ne transformăm în procurori de caz. Atragem atenţia, însă, asupra faptului că aceşti oameni distrug prin astfel de decizii o imagine pe care noi ne luptăm în fiecare zi să o facem altfel. Refuzăm să mai acceptăm bătaia de joc la adresa muncii noastre, la adresa muncii celor din administraţia FRF şi la adresa iubitorilor fotbalului.

ADVERTISEMENT

Un fotbalist de echipă naţională a fost grav mutilat, iar trei judecători din 10 (totalul membrilor Comisiilor de Disciplină şi de Recurs) au decis că nu s-a întîmplat, practic, nimic. Alţi şapte au aplicat cea mai dură sancţiune din jurisprudenţa comisiilor cu atribuţii jurisdicţionale pentru Liga 1. Ştim, poate că adevărul absolut e undeva la mijloc, dar dincolo de toate, ne întrebăm: ce trebuie să se întîmple, oare, pentru ca trei membri dintr-o comisie să poată aplica o sancţiune?”, se arată în comunicatul LPF.

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

Tags: