Fotbal intern

LPF ia o decizie UNICĂ. Liber la datorii! Doar cluburile care merg în Europa vor urma procesul de licenţiere! Dragomir: “E o nenorocire!”

UPDATE 17:50 / "Licenţierea era unica formă prin care obligai cluburile să-şi plătească toate datoriile. Dacă se scoate, fotbalul nostru n-are niciun viitor, ne întoarcem în lumea a treia....
19.03.2014 | 18:43
LPF ia o decizie UNICA Liber la datorii Doar cluburile care merg in Europa vor urma procesul de licentiere Dragomir E o nenorocire

UPDATE 17:50 / “Licenţierea era unica formă prin care obligai cluburile să-şi plătească toate datoriile. Dacă se scoate, fotbalul nostru n-are niciun viitor, ne întoarcem în lumea a treia. Pe moment, dai o mînă de ajutor unor cluburi, însă apoi distrugi fotbalul. Vom fi fotbalul puşcăriei, nu doar fotbalul penal. Patronilor li s-a promis că vor fi şterse datoriile dacă nu mă votează pe mine. Eu sînt mulţumit că prin schimbarea mea se pot ajuta cluburile de fotbal. UEFA nu se amestecă în problemele interne, doar pentru echipele din Cupele Europene se bagă”, a declarat Dumitru Dragomir la sport.ro.

LPF doreşte ca doar cluburile care participă în cupele europene să urmeze procesul de licenţiere, astfel că se va adresa UEFA în acest sens, prin intermediul FRF, a declarat, miercuri, preşedintele CS Pandurii Târgu Jiu, Eugen Pârvulescu.

“Vom face o adresă la UEFA pentru că dorim ca licenţierea să se facă pentru un an de zile pentru cluburile care merg în competiţiile UEFA. Cred că este o situaţie delicată, sperăm să nu mai fie atât de multă exigenţă”, a spus Pârvulescu, la finalul unei întâlniri ce a avut loc la sediul LPF între reprezentanţi ai cluburilor din Liga I şi ai FRF.

Secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, prezent la întâlnire alături de şeful de la Casa Fotbalului, Răzvan Burleanu, a declarat că federaţia va susţine demersul LPF, dar cluburile trebuie să înţeleagă că datoriile trebuie plătite.

“Sunt lucruri presante pentru cluburile din Liga I, de fapt există o presiune financiară asupra întregului fotbal românesc. Se fac demersuri şi la Parlament pentru a se găsi soluţii. Părerea mea este că licenţa se va obţine atât timp cât se vor îndeplini condiţiile. Dacă UEFA îţi impune un manual de licenţiere, e greu să cred că se va schimba ceva. Ca secretar general al FRF şi om care a condus cluburi de fotbal, pot spune că încercăm să venim în sprijinul fotbalului românesc, dacă şi cei de la UEFA vor dori acest lucru, va fi bine. Trebuie să înţelegem însă că sunt datorii care trebuie achitate, sunt obligaţii financiare către jucători care trebuie achitate. Împreună trebuie să găsim varianta cea mai bună. LPF va înainta un document către FRF şi, noi, prin Departamentul de licenţiere, îl vom înainta către UEFA, a declarat Chivorchian.

Directorul general al FC Braşov, Constantin Zotta, spune că grupările îşi vor achita datoriile, “ca şi până acum”, dar sistemul de licenţiere trebuie îmbunătăţit. “A fost o întâlnire fructoasă. Am discutat situaţia echipelor la nivelul primei ligi. Se vor face nişte demersuri la UEFA pentru a îmbunătăţi sistemul de licenţiere. Sunt convins că suntem pe un drum bun. Fiecare club îşi va plăti datoriile ca şi până acum. Şi la stat suntem obligaţi să plătim”, a afirmat Zotta, care a adăugat că în data de 8 aprile va avea loc o nouă Adunare Generală a LPF, în care se va discuta şi despre drepturile de televizare.

Înaintea întâlnirii de miercuri după-amiază, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, anunţase într-o conferinţă de presă, că doreşte criterii mai permisive pentru cluburile din Liga I şi trecerea sistemului de licenţiere de la FRF la LPF.

În ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistriţa, nu au îndeplinit criteriile obligatorii pentru obţinerea licenţiei, lucru care a dus la retrogradarea acestora în Liga a II-a la masa verde. Pierderea licenţei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi modificarea componenţei Ligii I după începutul competiţiei.

Sursa:  Mediafax