UPDATE / Ostaticii din Mali, eliberaţi! 27 de persoane au decedat

Teroarea de la hotelul Radisson din Bamako, capitala Mali, a luat sfârşit vineri (20 noiembrie). Ostaticii au fost eliberaţi de sub sechestrul teroriştilor, însă atacul s-a soldat cu nu mai...
21.11.2015 | 00:00
UPDATE  Ostaticii din Mali eliberati 27 de persoane au decedat
ADVERTISEMENT

Teroarea de la hotelul Radisson din Bamako, capitala Mali, a luat sfârşit vineri (20 noiembrie). Ostaticii au fost eliberaţi de sub sechestrul teroriştilor, însă atacul s-a soldat cu nu mai puţin de 27 de persoane decedate.

UPDATE 18.20 Totul a început vineri dimineaţă (20 noiembrie), când doi bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra personalului hotelier. Aceştia au luat ostatici, reţinând aproximativ 170 de persoane. Hotelul Radisson este, de obicei, frecventat de turişti străini, aflându-se într-o zonă în care sunt localizate mai multe ministere.

ADVERTISEMENT

Un oficial belgian, printre persoanele decedate

Mai mult, se pare că un oficial al guvernului belgian se află printre victimele decedate în urma atacului. Geoffrey Dieudonne se afla în Mali pentru a susţine un seminar pentru funcţionari publici.

Autorităţile au reuşit să elibereze toţi ostaticii în jurul orei 17.30. Cu toate acestea, potrivit BBC, localnicii şi turiştii din Mali sunt sfătuiţi să stea la adăpost şi să nu iasă din case decât dacă au scopul de a se deplasa spre un loc mai sigur. În prezent, autorităţile se află într-o misiune de a găsi terorişti responsabili pentru cele întâmplate.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.click.ro

…………………………………………………………………………………………………….

Persoane înarmate au ucis trei persoane şi au luat peste 100 de turişti ostatici într-un hotel de lux din Mali. Ulterior, oficialii din Mali au precizat că 18 persoane au fost ucise în urma atacului şi că toţi ostaticii rămaşi în viaţă au fost eliberaţi.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 17:40 Autorităţile din Mali au declarat că în urma atacului armat există 18 morţi, printre care se află şi cele trei persoane care luaseră ostatici peste 150 de oameni. Acţiunea de lichidare a teroriştilor s-a încheiat, toţi ostaticii care mai erau în viaţă fiind eliberaţi.

Sursă: www.libertatea.ro

……………………………………………………………………………………………………..

ADVERTISEMENT

UPDATE 16: 15 Un cântăreţ din Guineea care s-a aflat printre cele 170 de persoane luate ostatice vineri de islamişti la hotelul Radisson, din capitala statului Mali, Bamako, a afirmat că a auzit atacatorii vorbind în limba engleză, relatează Reuters. Aproximativ 40 de jandarmi ai GIGN (Grupul de intervenţie al jandarmeriei naţionale), specializaţi în situaţii de luare de ostatici, sunt în drum spre Bamako, a anunţat Ministerul de Interne francez.

Update 15: 13 Televiziunea chineză de stat a anunţat că patru chinezi au fost salvaţi din asediul de la hotel. Televiziunea de stat anunţase anterior că zece cetăţewni schinezi ar fi fost eliberaţi din hotelul din Bamako.

Earlier China’s CCTV was reporting that 10 Chinese had been taken hostage.

Update 15:11 Turkish Airlines a anunţat că nu toţi ostaticii săi au fost eliberaţi, aşa cum se anunţase mai înainte, ci doi dintre ei se află încă în hotelul Radisson Blu din Bamako.

Update 15:00 Forţele de securitate au spus că au fost ajutate în ofensiva lor împotriva teroriştilor de faptul că aceştia cunoşteau foarte puţin clădirea hotelului. Acest inconvenient al agresorilor a contribuit mult la eliberarea unui număr mare de ostatici.

Update 14:40 Forţele de securitate continuă asaltul asupra teroriştilor din hotel. Preşedintele francez Francois Hollande este în legătură cu autorităţile din Mali, inclusiv cu preşedintele Ibrahim Boubacar Keïta, privind soarta ostaticilor francezi care au mai rămas sub asediu.

Update 14:25 Întregul echipaj – 12 persoane – al Air France a scăpat din asediu viu şi nevătămat. Grupul salvat este ormat din doi piloţi şi zece membri ai echipajului.

Update14:09 Optzeci de ostatici au fost eliberaţi vineri din hotelul Radisson situat în centrul Bamako, capitala Mali, transmite televiziunea publică din Mali.

Update 14:03 Forţele speciale maliene au intrat în hotelul atacat de terorişti. Până acum, soldaţii acţionaseră din exteriorul hotelului atacat de păersoane înarmate, vineri dimineaţa, potrivit Reuters care precizează că operaţiunile de eliberare va tuturor ostaticilor şi de lichidare a teroriştilor sunt în plină desfăşurare.

Update 13:40 Televiziunea Al Jazeera i-a identificat pe teroriştii care au luat cu asalt hotelul don Mali ca fiind membri ai grupării teroriste religioase Ansar al-Din, care este în realitate o “grupare extremistă care militează pentru implementarea legii islamice Sharia în Mali”.

Update 13:29 MAE român a comunicat că Ambasada României la Dakar, care asigură reprezentarea diplomatică în Mali, a procedat în regim de urgenţă la demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă cetăţeni români au fost afectaţi de incidentul din Mali. Până în prezent, nu sunt informaţii în acest sens.

“Atât Ambasada României la Dakar, cât şi Consulatul Onorific al României în Mali se află în permanentă legătură cu autorităţile locale, fiind pregătite să acorde asistenţa consulară necesară”, mai precizează ministerul.

Update13: 21 Cântăreţul Sekouba Bambino din Guineea se numără printre ostaticii eliberaţi. El le-a spus jurnaliştilor: “M-am trezit auzind împuşcături şi am crezut că este vorba despre nişte bandiţi amărâţi care veniseră la hotel să pretindă câte ceva. Dar după 20-30 de minute, mi-am dat seama că nu sunt doar nişte bandiţi mărunţi”, a povestit popularul cântăreţ.

Update13: 19 Forţele de securitate au eliberat până acum 20 de ostatici

Update 13:15 BBC informează că un lider militar islamist din Mali şi-a îndemnat adepţii să vizeze interesele Franţei în Mali

Update 13:10 Cel puţin şapte turişti chinezi se află printre persoanele luate ostatice, informează China Nouă. De asemenea, între ostatici se află şi şapte mebri ai companiei aeriene Turkish Airlines, potrivit AFP.

Update 12:44 Până la această oră, din hotelul atacat au fost evacuate 12 persoane

Update 12:43 Trei persoane au murit, între care un francez şi doi cetăţeni din Mali

Update 12: 38 Teroriştii strigau “Allahu Akbar!”(“Alah este mare!”)în timp ce trăgeau cu armele în hotel, a mai spus o sursă din serviciile de securitate.

Update 12:30 Teroriştii au eliberat şi o parte dintre ostatici, inclusiv pe cei care s-au priceput să recite versete din Coran. Printre cei eliberaţi se află şi două femei.

Update 12:25 În jurul hotelului au fost desfăşuraţi şi soldaţi francezi. Trupele franceze au fost desfăşurate în Mali începând din ianuarie 2013, pentru a ajuta armata locală în lupta împotriva jihadiştilor

Update 11:59 Două gărzi de securitate private au fost rănite în atac. Până la ora actuală nu se ştie exact ceea ce se petrece în interiorul hotelului, potrivit bbc.com. La rândul său, agenţia chineză Xinhua a informat că, printre ostatici se regăsesc şi oaspeţi chinezi

Update 11:49 Publicaţia online Depeche Du Mali a informat că ar fi zece atacatori implicaţi în asaltul asupra hotelului. Aceeaşi sursă a mai informat că există şi persoane rănite, care au fost duse la spital, fără a preciza însă identitatea acestora.

Update 11:25 Grupul hotelier Rezidor, care deţine Raisson Blu din Bamako a informat că în hotel se află 140 de clienţi şi 30 de angajaţi,care ar fi fost luaţi ostatici de către doi atacatori, potrivit unui comunicat al grupului deţinător al hotelului.

Update 11:13 Ambasada SUA din Mali a trimis avertizări pe Twitter privind desfăşurarea unui atac armat la hotelul Radisson Blu din Bamako, posibil cu luare de ostatici

Potrivit site-ul Mali Actu, locuitorii din zonă s-au trezit dis-de-dimineaţă în zgomotul focurilor de armă şi al sirenelor maşinilor de pompieri.

Agenţia Reuters citează surse de securitate din Mali care afirmă că “atacul s-a produs în zori” şi că, aparent, ar fi “o tentativă de luare de ostatici”. Hotelul atacat are 190 de camere şi este locuit în special de străini, mai ales americani.

“Atacul s-a produs la etajul 7 al clădirii” şi se pare că ar fi un atac jihadist, a declarat o sursă din rândul serviciilor de securitate.

Sursă: www.romaniatv.net

……………………………………………………………………………………………………

Un hotel de lux, cu 190 de camere, din capitala Bamako, Mali, se află sub asediu, după ce mai mulţi jihadişti înarmaţi au pătruns cu forţa în incintă şi au tras mai multe focuri de armă pe holurile clădirii. Potrivit martorilor citaţi de presa străină, au avut loc şi mai multe explozii. Trei persoane au fost ucise.

Potrivit primelor informaţii, este vorba despre un hotel plin cu turişti străini. Trei oameni au fost ucişi şi alţi câţiva au fost luaţi ostatici.

Persoanele înarmate sunt jihadişti, confrm unor surse citate de ibtimes.co.uk.

Ambasada SUA confirmă atacul şi îi roagă pe cetăţenii americani aflaţi în Bamako să nu iasă din locuinţe.

Potrivit unor martori citaţi de AFP, atacatorii ar fi coborât dintr-un vehicul diplomatic şi, în prezent, aceştia s-ar deplasa “în linişte” prin hotel.

Sursă: www.realitatea.net

ADVERTISEMENT