News

Luați-vă măști! Se dau amenzi după 15 mai dacă nu o porți în spațiile închise

27.04.2020 | 22:02
Luativa masti Se dau amenzi dupa 15 mai daca nu o porti in spatiile inchise
ADVERTISEMENT

Guvernul Orban și președintele Klaus Iohannis au promis că vor relaxa măsurile de izolare socială începând cu 15 mai 2020, însă situația e destul de gri în acest moment, fiind cunoscute puține detalii concrete despre ce vor însemna aceste măsuri.

Măștile anti-coronavirus vă pot aduce amenzi

Un singur lucru e sigur, oamenii nu vor mai avea nevoie de declarații pe proprie răspundere și vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise. Ludovic Orban i-a atenționat pe români că vor fi amendați dacă nu vor respecta legea.

ADVERTISEMENT

Măștile vor fi obligatorii în spațiile închise, când intrăm în magazin sau în autobuz. În spațiile deschise, pe stradă, rămâne la latitudinea fiecăruia ce va face. Un lucru important de ținut minute, se vor da amenzi pentru cei care nu respectă legea, cei care nu vor purta mască în spațiile închise”, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.

Desigur, demersul gândit de Guvernul PNL e logic și de bun simț pentru a proteja populația, însă rămân câteva semne mari de întrebare.

ADVERTISEMENT

Vor exista destule măști?

Măștile de protecție, la fel ca și mănușile chirurgicale, sunt extrem de rare în această perioadă. Oamenii s-au călcat în picioare la începutul pandemiei și au epuizat stocurile, lucru observat de toată lumea. Cu toate acestea, aceste produse par să apară tot mai des în comerț și, mai mult, Ludovic Orban și alți guvernanți au promis că măștile se vor găsi cu ușurință.

Măști se vor găsi! Oamenii vor trebui să le cumpere și să le poarte”, a explicat Ludovic Orban. În acest sens, s-a mizat pe producție proprie, până la un număr de 1 milion de măști, dar și la import masiv, cel mai probabil din China. Într-o societate disperată după măști, rămâne de văzut dacă aceste bunuri vor fi disponibile tuturor.

ADVERTISEMENT

Cine își permite o mască?

În urmă cu câteva luni, când pandemia era un scenariu science fiction, o mască se putea cumpăra cu aproximativ 50 de bani, existând cazuri de farmacii care vindeau cu 10 bani o mască. În plină pandemie, profitorii au ajuns să vândă măștile cu aproximativ 10-20 de lei bucata, însă acum piața pare că s-a stabilizat la un preț de aproximativ 3-5 lei pentru o mască.

Din păcate, o mască nu ajunge. Un om sănătos ar trebui să poarte cel puțin o mască la patru ore, iar dacă merge la lucru 20 de zile pe săptămână rezultă un calcul sumar din care cetățeanul plătește aproximativ 300 de lei pe lună. La o familie normală ar însemna 600 de lei pe lună doar pe măști. Chiar în condițiile în care Orban a promis că va da măști gratuite săracilor, purtatul măștii pare un lux pe care nici măcar o familie bogată nu și-l permite.

ADVERTISEMENT

În replică, Pro România prin Victor Ponta au anunțat că vor încerca să oblige Guvernul să achiziționeze și să împartă gratuit măști populației.

ADVERTISEMENT