Luca Niculescu, secretar de stat la MAE, care coordonează procesul de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, a declarat, marți, că apartenența țării noastre la OCDE va fi „o altă ancoră pentru modernizarea ţării”.
Luca Niculescu, coordonatorul procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a declarat, marți, la cea de-a 9-a ediție a Conferinţei Internaţionale „ISF 2024 – Aderarea României la OCDE. Creşterea Calităţii Guvernanţei Corporative şi a Serviciilor Financiare, că, odată încheiat acest proces, România va avea statului consolidat de democrația solidă la nivel global și un reper pentru modernizarea țării.
„Aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic al ţării noastre după aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO şi va fi pentru România o altă ancoră pentru modernizarea ţării, pentru consolidarea statutului ţării noastre în rândul democraţiilor solide, care se bazează pe reguli şi pe domnia legii. Şi, foarte important, este un obiectiv asumat şi susţinut de întreaga clasă politică, de mediul academic, de mediul de afaceri, de societatea civilă”, a adirmat Luca Niculescu.
Secretarul de stat al MAE s-a declarat convins în privința datei de aderare a României la OCDE, 2026, că aceasta va fi respectată de orice viitor guvern. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a precizat Niculescu, numită și „clubul țărilor dezvoltate”, are țări a căror pondere este de 70% din comerțul global și pondere de 90% din valoarea investițiilor privind capitalul.
„Dar OCDE şi ne-am dat seama de asta tot lucrând, tot mergând acolo, tot discutând cu ei, înseamnă mai mult decât bogăţia materială. Înseamnă, poate în primul rând, o expertiză foarte vastă, foarte cuprinzătoare în aproape toate domeniile vieţii publice, o platformă unică de colaborare pentru statele membre, dar şi dincolo de acestea, pentru că în total sunt cam 100 de state în lumea întreagă care beneficiază de experienţa OCDE pentru a găsi soluţii concrete la probleme comune”, a continuat Luca Niculescu.
Secretarul de stat a explicat și aspecte legate de procesul de aderare al României la OCDE și privind evaluarea țării noastre. „După cum ştiţi, procesul presupune alinierea la multe instrumente juridice ale OCDE. Sunt 250 în total, 26 de comitete sectoriale care ne evaluează şi care, după cum spuneam, acoperă practic toate domeniile vieţii publice, de la bună guvernanţă, anticorupţie, digitalizare, la agricultură, sănătate sau educaţie. Şi la capătul acestui proces trebuie să fim aliniaţi la standardele şi la cele mai bune practici ale OCDE”, a spus Niculescu.
„Până acum am încheiat cu succes oficial şase astfel de evaluări, neoficial, pentru că suntem între noi prietenii, pot să spun că sunt ceva mai multe, dar n-am primit încă aşa-numitul aviz formal, acea hârtie care garantează că ai încheiat comitetul. Odată încheiate toate evaluările, vom deveni membri ai organizaţiei. Procesul este foarte dinamic. Există această ţintă de care aţi amintit şi dumneavoastră, fixată la nivel politic şi care este susţinută de tot spectrul politic. Această o ţintă este 2026. Nu vă spun că este o ţintă foarte ambiţioasă. Este în acelaşi timp şi o ţintă care poate fi atinsă dacă mergem în ritmul în care suntem acum”, a adăugat secretarul de stat.
OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) este un forum strategic unic și un centru de expertiză pentru date, analize și bune practici în domeniul politicilor publice. Organizația colaborează îndeaproape cu guvernele, factorii de decizie și cetățenii pentru a elabora politici mai bune pentru o viață mai bună. Colaborând îndeaproape cu guvernele, grupurile de interese economice și sociale, societatea civilă și cetățenii, OCDE stabilește standarde internaționale și propune soluții bazate pe dovezi la provocările globale actuale.
De la îmbunătățirea performanței economice la consolidarea politicilor privind schimbările climatice, de la promovarea unor sisteme educaționale eficiente la combaterea evaziunii fiscale internaționale, OCDE este un forum și un centru de cunoștințe unic. Ea furnizează factorilor de decizie date, analize și consultanță pentru a ghida elaborarea standardelor internaționale și a contribui la crearea unor societăți mai reziliente, mai echitabile și mai curate.