EURO 1984 – Naţionala reinventată de Lucescu

Cristian Blanuta   
în Nicio categorie
03/06/2016, 13:38
EURO 1984 – Naţionala reinventată de Lucescu GALERIE FOTO
Pas uriaş al tricolorilor în 1984, cînd, după o luptă inegală în grupă cu Italia, Suedia şi Cehoslovacia, au reuşit să ajungă la turneul final din Franţa....

Pas uriaş al tricolorilor în 1984, cînd, după o luptă inegală în grupă cu Italia, Suedia şi Cehoslovacia, au reuşit să ajungă la turneul final din Franţa.

euro 84

Totul a început însă cu ultimul meci al naţionalei din campania preliminariilor pentru Mondialul din Spania, ratată de ai noştri. De Mircea Lucescu se leagă totul. 36 de ani avea cînd a fost uns selecţioner. Înaintea ultimului meci dintr-o campanie ratată. A fost 0-0 cu Elveţia, la Berna, dar atunci a început să înflorească naţionala lui Il Luce.

Mircea Lucescu a relansat carierele lui Boloni, Lung, Cămătaru, Iorgulescu, dar a dat credit şi tinerilor fotbalişti. Aşa a ajuns să califice România la turneul final, după seri de excepţie, 1-0 cu Italia, gol Boloni, 1-0 cu Suedia, gol Cămătaru, dar şi acel 1-1 de la Bratislava, cînd am luat biletele pentru Euro.

* Două grupe se formau, aşa era atunci sistemul, iar primele două din fiecare se calificau în semifinale.
* România a făcut parte din grupa B, alături de Spania, Germania şi Portugalia.
* În cealaltă grupă, Franţa, Danemarca, Belgia şi Iugoslavia.

Tricolorii lui Lucescu au început bine europeanul: 1-1 cu Spania, cu gol Boloni. Au urmat două înfrîngeri, din păcate, ambele la limită: 1-2 cu Germania (gol Coraş) şi 0-1 cu Portugalia. România nu reuşea să treacă de grupele unui turneu final cîştigat de Franţa, 2-0 cu Spania.

Închide ×