Fotbal international

LUCESCU, fabrica de BANI! Cum a produs jumătate de miliard de euro!

Mircea Lucescu (71 ani) nu este doar un foarte bun antrenor, ci şi un excelent manager. După ce a scris istorie la Şahtar Doneţk, antrenorul român a început cu dreptul şi aventura sa la Zenit...
05.01.2017 | 00:07
LUCESCU fabrica de BANI Cum a produs jumatate de miliard de euro

Mircea Lucescu (71 ani) nu este doar un foarte bun antrenor, ci şi un excelent manager. După ce a scris istorie la Şahtar Doneţk, antrenorul român a început cu dreptul şi aventura sa la Zenit St. Petersburg.

Ruşii au vîndut recent primul jucător cu Lucescu la conducere. Axel Witsel a plecat în China în schimbul unei sume ce se ridică la 20 de milioane de euro. În ciuda plecărilor fotbaliştilor importanţi, Zenit stă bine, ocupînd locul 2 în campionatul Rusiei şi calificîndu-se la pas în şaisprezecimile Europa League.

Continuă strategia

giuli

Antrenorul pare să aplice o strategie asemănătoare celei impuse în perioada petrecută la Şahtar. Deşi ruşii au vîndut pe bani mulţi cele mai importante piese, Hulk, Witsel şi Garay părăsind echipa în ultimele şase luni, Lucescu nu vrea să cheltuie cele 100 de milioane de euro luate de pe urma transferurilor celor trei.

Pînă acum, Zenit a adus patru jucători pe bani, însă preţul niciunuia nu s-a ridicat la mai mult de opt milioane de euro. Această sumă a fost plătită pentru Giuliano, fotbalist pe care Il Luce şi l-a dorit foarte mult şi la Şahtar. Brazilianul este cel mai bun jucător al lui Zenit în momentul de faţă, marcînd 14 goluri în 23 de meciuri oficiale. Au mai fost aduşi Hernani, Lunev şi Mak, jucători necunoscuţi, cărora Lucescu vrea să le ridice cota în viitorul apropiat, la fel cum reuşea în Ucraina. În schimbul celor trei, Zenit a plătit doar 15 milioane de euro.

Greu la început

Dar cum a reuşit Mircea Lucescu să-i umple buzunarele lui Ahmetov? Aproape jumătate de miliard de euro în 12 ani!

Il Luce a preluat-o pe Şahtar în vara lui 2004, într-un moment cînd clubul din Doneţk nu reprezenta mai nimic pentru fotbalul european. Deşi în plan sportiv antrenorul a produs un impact imediat, reuşind să cîştige titlul, Cupa şi Supercupa Ucrainei, la nivel financiar Şahtar a încheiat primele două sezoane pe minus. Ahmetov i-a adus lui Lucescu jucători în valoare de 40 de milioane de euro, fără a vinde nimic în schimb. Brazilienii transferaţi însă pe sume modice aveau să întoarcă înzecit investiţia.

Un ucrainean a fost cel care a adus prima sumă importantă de bani în conturile lui Şahtar. Paradoxal, căpitanul Anatoli Timoşciuk era vîndut în vara lui 2006 către actuala echipă a lui Lucescu, Zenit St. Petersburg. Ruşii plăteau în schimbul său aproximativ 15 milioane de euro. În acelaşi an, ucrainenii îl aduceau din Brazilia pe Luiz Adriano pentru trei milioane de euro. Îl vindeau ulterior cu opt milioane la AC Milan!

A vîndut de 335 de milioane de euro!

Suma cumulată a jucătorilor vînduţi de Şahtar cu Mircea Lucescu pe banca tehnică depăşeşte 335 de milioane de euro. Alex Teixeira a reprezentat cel mai scump transfer din istoria clubului, brazilianul plecînd la Jiangsu Suning în schimbul a 50 de milioane de euro. Podiumul este completat de transferurile lui Fernandinho la Manchester City, respectiv Willian la Anji.

saht

TOP 10 JUCĂTORI VÎNDUŢI DE ŞAHTAR
Alex Teixeira – la Jiangsu Suning (50.000.000 €)
Fernandinho – la Man City (40.000.000 €)
Willian – la Anji (35.000.000 €)
Douglas Costa – la Bayern (30.000.000 €)
Henrikh Mhitarian – la Dortmund (27.500.000 €)
Dmytro Cigrinski – la Barcelona (25.000.000 €)
Anatoli Timoşciuk – la Zenit (14.500.000 €) 
Matuzalem – la Zaragoza (14.500.000 €)
Elano – la Man. City (12.000.000 €)
Luiz Adriano – la AC Milan (8.000.000 €)

125 de milioane de euro au venit din Ligă

Constant prezent în grupele Ligii Campionilor, Mircea Lucescu a băgat mulţi bani în conturile clubului din Doneţk şi datorită premiilor financiare încasate din partea UEFA. Datorită celor zece participări din faza grupelor, Şahtar a încasat nici mai mult, nici mai puţin de 125 de milioane de euro, cei mai mulţi bani luîndu-i în sezonul 2014/15: 20 de milioane!

În schimb, cîştigarea ultimei Cupe UEFA din istorie, în 2009, a fost recompensată cu o sumă modică: 2,5 milioane de euro.

FINANCIAR. Peste Simeone, Allegri sau Low!

Abilităţile sale de a creşte considerabil valoarea jucătorilor transferaţi pe bani puţini, l-au ajutat pe Il Luce să beneficieze de contracte exorbitante din partea conducătorilor. În 2015 intra pe lista celor mai bine plătiţi antrenori ai lumii, cu 3,5 milioane de euro anual din partea lui Şahtar. Între timp a avansat, Zenit oferindu-i 4,5 milioane de euro pe sezon. Comparând la nivel global, doar alţi 11 antrenori sînt mai bine plătiţi decît el. Lucescu depăşeşte în acest top multe nume importante, precum Diego Simeone (Atletico Madrid), Massimiliano Allegri (Juventus) sau Joachim Low (Germania).

Tags: