Fotbal international

Lucescu contra Lucescu. Antrenorul lui Dinamo Kiev își înfruntă propria istorie cu echipa decimată de COVID

08.11.2020 | 10:25
Lucescu contra Lucescu Antrenorul lui Dinamo Kiev isi infrunta propria istorie cu echipa decimata de COVID
ADVERTISEMENT

Duminică, 8 noiembrie, cu începere de la ora 17:00, Mircea Lucescu își înfruntă propria istorie. Pentru că atunci are loc pe stadionul Olimpic din Kiev tradiţionala confruntare de mare rivalitate dintre echipa locală Dinamo şi Şahtior Doneţk. Este al doilea meci pentru Dinamo în faţa eternului rival în care pe bancă se află Mircea Lucescu, tehnicianul septuagenar care a scris istorie în fotbalul ucrainean timp de 12 ani tocmai la Doneţk.

Mircea Lucescu a ajuns în această vară la Kiev la solicitarea omului cu care pe vremea când era la Doneţk s-a războit verbal de multe ori, patronul Igor Surkis. Sătul de faptul că şi după ce românul a plecat de la Doneţk tot minerii din Donbass au deţinut monopolul intern, Surkis a apelat la fostul duşman, pentru a revitaliza fosta glorie a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Numai că aducerea celui considerat la Kiev drept inamicul public numărul 1 i-a scos din minţi pe fanii lui Dinamo, care nu concep sub nicio formă să îl vadă pe Lucescu pe banca echipei lor favorite. Ura lor e de-a dreptul viscerală şi nu a dat un centimetru înapoi nici după ce românul a dus echipa în grupele Champions League şi a câştigat primul trofeu.

Mircea Lucescu are deja un trofeu la Kiev

Dinamo Kiev are deja un trofeu în acest sezon, Supercupa Ucrainei, obţinut pe o ploaie nebună, cu Mircea Lucescu stând în bătaia rafalelor de stropi ca un mareşal pe câmpul de luptă. Însă nici faptul că şi-a bătut trecutul nu a avut impact emoţional pozitiv pentru ultraşii din Kiev, care ştiu una şi bună, că Lucescu să plece. Nu au cum să uite că la Doneţk s-au adunat în era Lucescu nu mai puţin de 21 de trofee, dintre care 20 au fost în dauna lui Dinamo, campionat, Cupă, Supercupă şi unul e Cupa UEFA.

ADVERTISEMENT

Despre această decizie a lui Lucescu de a merge la marele rival al lui Şahtior a scris şi BBC pe pagina de online a postului britanic. Sub titlul ”Antrenorul care a ajuns la clubul care îl detestă” se face o amplă analiză a situaţiei şi englezii reuşesc o comparaţie foarte interesantă.

BBC l-a comparat cu Sir Alex Ferguson

”Imaginați-vă că Sir Alex Ferguson preia pe Liverpool. Vi se pare imposibil? Acesta e scenariul care s-a derulat în Ucraina în această vară, când Dinamo Kiev a decis să riște și să-l aducă pe Mircea Lucescu, simbolul celor mai înverșunați dușmani, Șahtior Donețk.

ADVERTISEMENT

Fanii ambelor echipe au fost șocați atunci când a fost făcut anunțul oficial pe 23 iulie. Greu de spus care dintre cele două tabere era mai furioasă. Pentru suporterii lui Șahtior, gestul lui Lucescu era unul de trădare, în timp ce ultrașii lui Dinamo Kiev nu l-au acceptat pe noul antrenor.”, au scris jurnaliștii britanici.

Răpuşi de COVID în ambele tabere

Meciul de acum se joacă în condiţii cu totul speciale, nu doar pentru că va fi o partidă cu spectatori în tribună, prilej pentru ultraşi să îşi scandeze lozincile anti-Luce şi bannerele cu mesaje împotriva românului.

ADVERTISEMENT

Este o partidă realmente inedită pentru că ambele echipe vor trimite pe teren nu cele mai bune distribuţii, ci doar jucătorii sănătoşi. Pentru că şi Dinamo Kiev şi Şahtior au fost lovite, aproape simultan, de coronavirus şi au jucat cu cine s-a mai putut, inclusiv în Champions League.

Ultimul pe lista inzolaţilor e vârful Supriaga

Unde Şahtior a fost făcută praf acasă de Monchengladbach la scor de set de tenis la zero, în timp ce Kievul a murit frumos la Barcelona, fiin învins doar cu 2-1 şi asta în condiţiile în care vârful Supriaga a ratat de trei ori singur cu portarul.

La meciul de la Kiev, Lucescu va avea 12 jucători în izolare, ultimii fiind Supriaga, Shepelev și Lednev, iar Şahtior şase. Românul a vrut amânarea partidei, dar fostul său club nu a fost de acord. Din nou între buturi va trebui să se afle puştiul Nescheret, 18 ani, portarul naţionalei de tineret a Ucrainei, care a făcut adevărate minuni la Barcelona. El şi-a început cariera ca atacant, dar, după cum a mărturtisit, ca să nu fie nevoit să alerge mult pe teren s-a reprofilat.

Piatov nu-şi explică decizia lui Lucescu

Şi cei de la Şahtior recunosc faptul că au fost şocaţi de decizia lui Lucescu de a merge tocmai la Kiev. Andrei Piatov i-a fost titular în poartă timp de nouă sezoane şi spune că a rămas în cele mai bune relaţii cu Lucescu, dar mărturiseşte că nu s-a aşteptat să îl vadă la Dinamo Kiev.

Deşi Dinamo Kiev a lăsat o excelentă impresie la Barcelona şi are un avantaj moral în faţa lui Şahtior după Supercupă bookmakerii cred mai mult în posibilitatea ca echipa din Doneţk să se impună în acest clasic al Ucrainei, cu o cotă de 1,90 faţă de 3,50 pentru trupa lui „Il Luce”. Dar pentru român aceste cote sunt doar simple cifre de care nu ţine cont.

  • 535 de partide a stat Mircea Lucescu pe banca lui Șahtior Donețk. Bilanțul este de 364 de victorii, 83 de egaluri și 88 de înfrîngeri.
  • 15 partide are până acum Mircea Lucescu pe banca lui Dinamo Kiev. Bilanțul este de 10 victorii, 3 de egaluri și două înfrîngeri.
ADVERTISEMENT