Fotbal intern

VIDEO. Lucescu, prezentat la turci! L-au întrebat dacă are Alzheimer!

UPDATE. Un moment delicat a avut loc atunci când un ziarist turc a declarat că există unele informaţii conform cărora Mircea Lucescu ar avea un uşor început de Alzheimer. Preşedintele...
05.08.2017 | 00:02

UPDATE. Un moment delicat a avut loc atunci când un ziarist turc a declarat că există unele informaţii conform cărora Mircea Lucescu ar avea un uşor început de Alzheimer. Preşedintele federaţiei turce a vrut să nu i se traducă antrenorului român întrebarea, dar Lucescu a insistat şi l-a întrebat pe jurnalist ce vârstă are, poftindu-l la final să facă o fotografie împreună.

UPDATE. Mircea Lucescu a fost prezentat în mod oficial de către Federaţia Turcă, în cadrul unei conferinţe de presă. Tehnicianul Mircea Lucescu a fost prezentat oficial, vineri, la naţionala Turciei, echipă despre care spune că este într-o situaţie dificilă, astfel că a venit să ajute. El a făcut referiri şi la cei care au criticat venirea sa, precizând că poate pleca imediat dacă este pusă sub semnul întrebării prezenţa sa, în contextul în care nu şi-a început încă activitatea.

“Eu am rămas un prieten al Turciei, al fotbalului turc, al suporterilor, am fost mândru în fiecare an când scria în presă că Lucescu va veni. Prietenul la nevoie se cunoaşte. Nu puteam să nu vin la greu. Dacă se pune sub semnul întrebării prezenţa mea aici, chiar înainte să-mi încep activitatea, pot să plec imediat. Eu cred în fotbaliştii turci, în capacitatea lor, în tehnica lor.  Am venit ca să ne fie bine tuturor. Vă amintesc că la Cupa Mondială din 2002 naţionala Turciei a terminat pe locul 3. Este posibil, depinde doar de cum vom munci”, a spus Lucescu.

Marius Şumudică a vorbit în cotidianul turc Fanatik despre Mircea Lucescu şi despre preluarea naţionalei Turciei de către ”tatăl” lui spiritual.

“Este cel mai valoros antrenor pe care l-am avut în carieră, cel mai bun din România. E al doilea meu tată, părintele meu spiritual. Sar în faţa glonţului pentru el”, a declarat Şumudică, după ce a aflat că Mircea Lucescu a semnat cu naţionala Turciei.

Tehnicianul este de părere că suporterii marilor echipe din Istanbul vor fi alături de el: “Cred că suporterii echipelor Beşiktaş şi Galatasaray vor fi alături de mine, dar şi cei ai Fenerbahce. Nu am supărat pe nimeni, echipa naţională este foarte importantă, reprezintă tot fotbalul turc”.

Lucescu i-a mulţumit lui Fatih Terim, cel căruia i-a succedat la Galatasaray, în urmă cu 17 ani, şi căruia îi succede acum, la echipa naţională. “Îi mulţumesc lui Fatih Terim. S-a întâmplat ca el să plece de la Galatasaray şi să vin  eu, iar acum de la naţională şi să vin eu. Suntem prieteni din anul 2000, ne-am întâlnit de multe ori la Nyon, la reuniunile antrenorilor, am o mare simpatie faţă de el, sper că şi el faţă de mine. A făcut multe pentru fotbalul turc. Sper că va reveni într-o zi la Galatasaray”, a afirmat el.

Mircea Lucescu este de părere că există o asemănare între echipele României şi Turciei în ceea ce îi priveşte pe jucătorii care evoluează la echipe de club din alte ţări: “Am încercat să urmăresc meciurile echipei naţionale. Văd că mulţi jucători sunt accidentaţi. Sunt mulţi jucători în străinătate care nu evoluează la echipele de club, este o situaţie asemănătoare cu cea a naţionalei României. De aceea vreau să vorbesc direct cu antrenorii de la echipele de club pentru a afla exact care este situaţia. Pentru că nu avem mult timp. Pentru mine cel mai important este să îi convingem pe jucători că au o responsabilitate şi o obligaţie faţă de ţară, faţă de fotbalul turc, şi că toţi trebuie să răspundă solicitării de a juca la echipa naţională”.

Lucescu a precizat că va discuta cu Arda Turan, jucător care şi-a anunţat retragerea din naţionala Turciei în iunie, după ce Fatih Terim l-a exclus din lot la un meci cu Kosovo, decizie luată deoarece fotbalistul a agresat fizic şi verbal un jurnalist. “Îl voi suna pe Arda. Ştiu că turcii sunt sentimentali. Înţeleg că Arda suferă. Naţionala are nevoie de el şi el are nevoie de naţională”.

Tehnicianul cunoaşte bine următoarea adversară a echipei Turciei, Ucraina. “Echipa Ucrainei are opt jucători formaţi la Şahtior. Şevcenko foloseşte o echipă pe care am format-o la Şahtior. Respect mult Ucraina, jucătorii, pe Şevcenko, dar este o competiţie, jucăm pentru a câştiga”, a afirmat el.

Mircea Lucescu a povestit şi cum au decurs în ultimele zile discuţiile dintre el şi oficialii clubului Galatasaray, iar apoi cei ai Federaţiei Turce de Fotbal (TFF). “Cei de la federaţie au venit de două ori pentru a mă contacta, o dată când eram la Beşiktaş, o dată când eram la Galatasaray, iar în cele din urmă a obţinut serviciile mele. Am stat aproape o lună şi jumătate şi i-am dat seama că trebuie să muncesc în continuare, că nu pot să stau acasă. În aceste condiţii au venit cei de la Galatasaray după eliminarea din cupele europene şi mi-a cerut să ajut clubul. Am discutat cu vicepreşedintele, a venit la Bucureşti, mi-a oferit posibilitatea de a fi director tehnic. Nu am refuzat, nu am acceptat, i-am zis că vom vorbi într-o săptămână. Apoi cei de la Galatasaray au decis să vină din nou la Bucureşti să discute cu mine, dar am hotărât că nu voi accepta. La 31 iulie, preşedintele TFF, Yildirim Demiroren, m-a sunat, mi-a oferit posibilitatea de a veni ca antrenor al echipei naţionalie. O zi mai târziu, la 1 august, a venit preşedintele clubului Galatasaray la Bucureşti. I-am spus că am primit o ofertă de a antrena pe teren din partea federaţiei şi că nu pot să le dau un răspuns pozitiv. Am spus că voi avea o discuţie pentru a prelua naţionala. După o zi i-am întâlnit pe Yildirim Demiroren şi pe Ali Durust, care mi-au făcut oferta. Sunt oameni cu care am colaborat, cu Durust la Galatasaray, cu domnul preşedinte la Beşiktaş. Am acceptat imediat. Nu voiam să las loc de interpretări, de aceea am explicat tot ce s-a întâmplat”, a explicat selecţionerul Turciei.

Tehnicianul Mircea Lucescu, 72 de ani, a semnat un contract pe doi ani, cu opţiune pentru încă unul, cu Federaţia Turcă de Fotbal. Mircea Lucescu a mai antrenat în Turcia echipele Galatasaray (2000-2002) şi Beşiktaş (2002-2004). Lucescu a pregătit ultima dată pe Zenit Sankt Petersburg, echipă de la care a fost demis de curând, după numai un sezon.

Naţionala Turciei se află, cu patru etape înainte de finalul preliminariilor CM, pe locul trei în grupa I, cu 11 puncte, cu două mai puţine decât primele două clasate, Croaţia şi Islanda. Turcia va întâlni Ucraina, în deplasare, la 2 septembrie, Croaţia, acasă, la 5 septembrie, tot acasă Islanda, la 6 octombrie, şi Finlanda, în deplasare, la 9 octombrie.


Mirceea Lucescu a acceptat oferta Federaţiei de Fotbal din Turcia pentru a prelua naţionala Semilunei. Tehnicianul român revine astfel în funcţia de selecţioner al unei echipe naţionale după 31 de ani. Ultima oară când a stat pe banca unei reprezentative s-a întâmplat în 1987, atunci când “Il Luce” a condus naţionala României în preliminariile pentru Campionatul European.

Am acceptat această provocare. E o meserie complet diferită, mă bucur că revin ca selecţioner după 30 de ani. Am patru meciuri de disputat, sper să reuşesc să rederesez echipa. Este o reîntoarcere acolo unde am avut succes şi unde am fost extrem de iubit, şi apreciat. Au trecut 13 ani de când am plecat din Turcia. An de an cei din fotbalul turcesc şi-au dorit să mă întorc. Acum mi s-a făcut o ofertă care nu putea să fie refuzată. Am şansa să conduc o echipă naţională în ultimii ani ai carierei mele. Cei din Federaţia Turcă au insistat, au făcut presiuni şi au reuşit. Am încercat să-mi iau o pauză, dar a fost imposibil. După 40 de ani n-am avut niciodată o pauză de un an, de aceea am luat hotărârea să revin pe teren” “, a fost declaraţia lui Mircea Lucescu. Ultimul meci al lui Lucescu pe banca naţionalei României a fost o victorie în faţa Austriei, scor 4-0, pe 10 septembrie 1986.

Lucescu nationala Turciei. “România are nevoie de selecţioner tânăr”

Mircea Lucescu a dat şi o explicaţie petru faptul că a ales oferta Turciei în detrimentul unei eventuale propuneri din partea Federaţiei Române de Fotbal. Antrenorul român a afirmat că, în acest moment, naţionala noastră are nevoie de un selecţioner tânăr şi ambiţios, care să preia echipa după actualul antrenor, Christoph Daum, îşi va încheia mandatul.

La selecţionata României e nevoie de un antrenor tânăr şi ambiţios. E nevoie de multă putere de muncă“, a spus Lucescu pentru presa din Turcia. Astfel, Mircea Lucescu revine în Turcia după 13 ani. Le-a condus pe Galatasaray, între 2000 şi 2002, şi pe Beşiktaş, în perioada 2002-2004, şi a cucerit titlul cu fiecare dintre ele. Cu Galata a câştigat şi Supercupa Europei, în 2000.