News

Lucian Bode a depus recurs în procesul legat de plagiat. Motivul pentru care ministrul a cerut retragerea cărții

Lucian Bode a contestat decizia Tribunalului Sălaj prin care i-a fost respinsă cererea de anulare a executării hotărârii comisiei de etică a UBB, în cazul plagiatului.
26.01.2023 | 15:11
Lucian Bode a depus recurs in procesul legat de plagiat Motivul pentru care ministrul a cerut retragerea cartii
Lucian Bode a făcut recurs împotriva deciziei Tribunalului Sălaj, în procesul cu UBB / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto/ Hepta
ADVERTISEMENT

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, a depus în această dimineață (joi, 26 ianuarie), o cerere de recurs la Tribunalul Sălaj, aceeași instanță care i-a respins anterior cererea de suspendare a executării Hotărârii nr 10/13.12.2022 a comisie de etică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Procesul se referă la lucrarea de doctorat susținută de Lucian Bode la respectiva unitate de învățământ, cu titlul ”Securitatea energetică și managementul resurselor umane la începutul secolului XXI. România în context european actual”.

Lucian Bode nu a contestat concluziile de plagiat, ci legalitatea actului de autosesizare

Lucian Bode a atacat decizia instanței la doar o zi după ce judecătorul de fond a redactat motivarea, deși avea la dispoziție cinci zile la dispoziție pentru acest lucru.

ADVERTISEMENT

Ministrul a încercat să convingă instanța că actul de autosesizare a universității și decizia acesteia de a reanaliza teza de doctorat a lui Lucian Bode, a fost nelegală.

Mai exact, Bode nu a atacat documentul din 9 ianuarie 2023 care indică faptul că lucrarea ministrului conține cel puțin 18,5% text plagiat, ci actul emis la finalul anului trecut, prin care conducerea instituției arăta că va proceda la reevaluarea lucrării.

ADVERTISEMENT

Ministrul a încercat să împiedice UBB să-i reevalueze lucrarea de doctorat

Bode a încercat să împiedice această procedură prin intermediul unei plângeri prealabile, trimisă universității de avocatul său în data de 27 decembrie 2022, însă aceasta nu a răspuns la mesajul ministrului. Bode a arătat că, în acest fel, reevaluarea tezei de doctorat de către comisia de etică, fără ca aceasta să aibă competență sau abilități legale în acest sens, a reprezentat un act vătămător la adresa lui.

Potrivit avocatului ministrului, comisiile de etică din cadru unităților de învățământ superior competențe doar în evaluarea membrilor comunității universitare, ceea ce nu este și cazul lui. De asemenea, Bode a reclamat și faptul că emiterea acestui act i-a creat prejudicii grave și i-a afectat imaginea publică.

ADVERTISEMENT

Tribunalul Sălaj a respins argumentele ministrului și a arătat că suspendarea actului administrativ de autosesizare nu are legătură directă cu imaginea publică a reclamantului.

Motivarea instanței: ”Suspendarea executării actului administratic ar fi amplificat campania defăimătoare”

”Suspendarea executării actului administrativ şi implicit a activităţii desfăşurate şi a măsurilor luate de către pârată, nu se poate suţine întemeiat că ar duce la încetarea oricăror efecte negative asupra imaginii publice a reclamandului, ci din contră, ar putea avea efectul invers, al amplificării campaniei de presă, defăimătoare şi a scandalizării opiniei publice.

ADVERTISEMENT

Efectele unei hotărâri judecătoreşti de suspendare a Hotărârii 10/2022 nu ar consta decât în stoparea procedurii interne urmate de Comisia de etică şi a urmăririi ducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Hotărârea 1/2023, emisă în urma finalizării analizei lucrării din perspectiva respectării eticii academice şi eticii cercetării, şi nu se poate concluziona că ar conduce în mod corelativ la încetarea campaniei defăimătoare şi a oprobiului public, având în vedere şi interesul sporit al opiniei publice cu privire la acest subiect, motiv pentru care nu se poate reţine ca fiind îndeplinită condiţia dovedirii necesităţii prevenirii unei pagube iminente, se arată în motivarea consultată de FANATIK.

În acest moment, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) nu-i mai poate retrage titlul de doctor lui Lucian Bode, după ce, pe 8 iunie 2022, Curtea Constituțională a emis o decizie potrivit căreia acest lucru mai este posibil doar dacă acest titlu ”nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Mai exact, odată emis, titlul de doctor poate fi retras doar pe calea instanței. Cu toate acestea, comisia de etică a sesizat CNATDCU în legătură cu suspiciunile de plagiat.

Lucian Bode a cerut retragerea cărții, după ce UBB a anunțat că va solicita editurii acest lucru

De asemenea, universitatea a solicitat Editurii CA Publishing retragerea cărții „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, semnată de Lucian Bode, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constate.

”Dacă această retragere nu este comunicată Universităţii Babeș-Bolyai într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărţii mai sus menţionate. Menţionăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancţionarea membrilor comunităţii academice şi de cercetare având şi posibilitatea de a decide sancţiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei”, au arătat reprezentanții universității, în fața instanței.

Înainte ca acest lucru să se întâmple, Lucian Bode a cerut retragerea cărții sale, bazate de teza de doctorat.

Informația a fost confirmată de Dacian Dragoș, președintele comisiei de etică a UBB pentru edupedu.ro. Acesta a declarat că Lucian Bode i-a comunicat printr-un mesaj că a cerut editurii să retragă cartea de pe piață.

ADVERTISEMENT
Tags: