News

Lucian Bode, despre inundații: „Pericolul nu a trecut. Avem pentru următoarele 24 de ore avertizări de vreme severă”

Lucian Bodea vorbit despre situația creată de inundații. El a precizat că „pericolul nu a trecut”, amintind că atenționările de vreme rea sunt valabile.
20.07.2021 | 22:37
Lucian Bode despre inundatii Pericolul nu a trecut Avem pentru urmatoarele 24 de ore avertizari de vreme severa
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a realizat o videoconferință cu prefecții, în care s-a discutat despre pagubele produse de inundații și viituri. Bilanțul a fost făcut de ministrul de Interne.

Lucian Bode a explicat că, începând cu data de 15 iulie, au fost afectate de furtuni 80 de localități din 20 de județe. Apa a fost scoasă din mai bine de 190 de case, iar 81 de oameni au fost evacuați, în județele Alba şi Prahova.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode, despre inundații: „Pericolul nu a trecut. Avem pentru următoarele 24 de ore avertizări de vreme severă”

Din nefericire, doi oameni și-au pierdut viața, în aceste zile, din cauza viiturilor. Un deces a fost înregistrat în Satu Mare, iar celălalt în Iaşi.

„Am asistat în ultimele zile la o intensificare şi extindere a fenomenelor meteo extreme, provocate de ploile abundente, care a afectat mai bine de jumătate din ţară, vorbim de 30 de judeţe, acestea aflându-se sub avertizări (…) Dinamica fenomenelor este în continuă evluţie şi reclamă reacţii rapide, eficiente, resurse corect dimensinate şi o mobilizare exemplară,” a declarat Lucian Bode, potrivit News.ro

ADVERTISEMENT

Demnitarul a afirmat că protejarea vieţii oamenilor şi a bunurilor acestora trebuie să fie prioritatea autorităților, în astfel de cazuri. Acesta a cerut implicare de la prefecți.

El a amintit că nu am scăpat de fenomene meteo severe: „vă cer să fiţi implicaţi total în gestionarea situaţiei (…) având în vedere că pericolul nu a trecut. Avem pentru următoarele 24 de ore averizări de vreme severă.”

ADVERTISEMENT

Ministrul le-a mai cerut prefecților să ia măsuri cu privire la asigurarea cazării oamenilor, în cazul în care se vor mai face evacuări: „solidaitatea în aceste clipe este o datorie faţă de toţi care au avut de suferit.”

Câți oameni au fost afectați de vremea rea

„În acest moment suntevacuate 81 de persoane din localitatea Roşia Montană din Alba şi din localitatea Breaza, Prahova. Din păcate am avut şi 2 decese, în Satu Mare şi în Iaşi,” a spus Lucian Bode.

ADVERTISEMENT

El a mai adăugat că apa a fost evacuată din 192 de locuințe. În plus, mai multe intervenții sunt în derulare și în prezent.

Traficul a avut și el de suferit în mai multe zone. Pe un drum județean din Alba circulația este oprită, iar pe două drumuri naționale traficul este resctricționat.

Au fost probleme și cu mersul trenurilor. Căile ferate au fost acoperite de aluviuni, iar circulația garniturilor a fost îngreunată.

ADVERTISEMENT