News

Lucian Bode, despre migranții care vin din Ucraina: ”Suntem pregătiți să gestionăm un flux mare de tranzit. Vom organiza tabere”

Lucian Bode spune că țara noastră este pregătită pentru valul de migranți care vin din Ucraina, în urma războiului provocat de Rusia. Între timp, CNSU a anulat carantinarea acestora, la sosirea în România.
25.02.2022 | 12:35
Lucian Bode despre migrantii care vin din Ucraina Suntem pregatiti sa gestionam un flux mare de tranzit Vom organiza tabere
ADVERTISEMENT

Lucian Bode a precizat că se vor organiza tabere, în mai multe localități. De asemenea, ministrul MAI a subliniat că aceste tabere vor fi disponibile doar 72 de ore.

Ministrul MAI a precizat și câți ucraineni au sosit în țara noastră, de joi dimineață, când a izbucnit războiul. 11 dintre ei au cerut azil în România.

ADVERTISEMENT

Câți ucraineni au venit în România, de când țara lor a fost invadată de ruși

”Suntem pregătiți sa gestionam un flux mare de tranzit la granita (…)  La frontiera cu Ucraina, total persoane care au tranzitat cele șase puncte de trecere a frontierei – 12.220. Dintre acestea 10.624 pe sensul de intrare în țară. Vă rog să comparați acest număr 10.624 cu 4.041 cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului.

Din cei 10.624 de cetățeni ucraineni care au intrat în România în ultimele 24 de ore (…) au părăsit România 3.660 de persoane. În consecință, pe teritoriul României, în ultimele 24 de ore, au rămas 6.964 de persoane. 11 persoane au solicitat azil în România și se află în centrele noastre de azil”, a declarat Lucian Bode, într-o conferință de presă de vineri.

ADVERTISEMENT

Condiții de cazare ale ucrainenilor în România

Ministru a explicat și cum pot fi cazați în România migranții din Ucraina. Un lucru important pe care l-a subliniat Lucian Bode este că cei care au pașapoarte ”cu elemente UE” pot sta în țara noastră maximum 90 de zile, adică 3 luni.

”Prin ”refugiat”, este o formă de azil, recunosctă legal. Cei care nu au acest statut, cei care dețin pașapoarte cu elemente UE, pot rămane maximum 90 de zile, in decursul unei perioade de 180 de zile.

ADVERTISEMENT

Nu discutăm despre intrări frauduloase. Dacă vom avea astfel de situații, ii vom sancționa, așa cum am respins anul 75 de mii  la frontiera.

Structurile de urgenta sunt pregatite sa asigure suportul necesar prin mobilizrea personalului necesar. Suntem pregatiti penru organizarea de tabere. Structurile DSU au in dotare aceste tabere mobile la nivelul fiecarui județ. Am identificat toate locațiile unde este posibil sa le organizam.

ADVERTISEMENT

Organizarea taberelor este temporara, maxim 72 de ore. Suntem în legatura permanenta cu organizațiile guvernamentale, la nivelul MAI, DSU va organiza o intalnire de coordonare cu aceste structuri”, a mai spus Lucian Bode, în a doua zi de război ruso-ucrainean.

Ministrul MAI a mai precizat că premierul a convocat o a doua întâlnire a task force-ului pe fondul războiului care are loc în aceste momente la granițele României cu Ucraina.

”Premierul Nicolae Ciucă a convocat a doua întâlnire a task force-ului de coordonare după invazia Rusiei. La nivelul populației îndemnăm să se păstreze calmul și informarea să se facă numai din surse autorizate.

Statul își potejează cetățenii, dar fiecare dintre noi putem contribui la stabilitatea internă printr-un grad ridicat de încredere în cetățeni”, a mai precizat Lucian Bode.

Carantina nu mai este obligatorie pentru ucrainenii care vin în România

Între timp, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat o nouă hotărâre, în favoarea ucrainenilor care fug din calea războiului. Autoritățile au decis că nu mai este nevoie să stea în carantină, chiar dacă vin Ucraina sau tranzitează Republica Moldova.

ADVERTISEMENT