News

Lucian Bode, despre negocierile PNL-PSD: ”Dacă noi dăm primul-ministru, PSD va alege primul între Finanțe și Justiție. Mâine putem spune că avem definitivat programul de guvernare”

Lucian Bode a oferit detalii din culisele negocierilor PNL-PSD-UDMR. Ministrul interimar al MAI a spus, printre altele, că sâmbătă s-ar putea finaliza programul de guvernare.
19.11.2021 | 22:11
Lucian Bode despre negocierile PNLPSD Daca noi dam primulministru PSD va alege primul intre Finante si Justitie Maine putem spune ca avem definitivat programul de guvernare
ADVERTISEMENT

PNL și PSD au avut vineri o nouă rundă de negocieri, care de data aceasta ar fi fost unele aprinse, pentru că partidele, împreună cu UDMR, își doresc să ”captureze” ministere importante, iar social-democrații și liberalii tot nu s-au decis cine să aibă primul premier din rotativă.

Lucian Bode, ministrul interimar al MAI, a oferit detalii despre posibelele scenarii luate în calcul de PNL-PSD-UDMR și care mâine (sâmbătă n.r) ar putea duce la încheierea unui program de guvernare.

ADVERTISEMENT

Partidele vor decide sâmbătă și cum își vor împărți ministerele și cine va fi primul premier din rotativă

Tot sâmbătă, Lucian Bode a dat asigurări că va fi agreat acordul politic între PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, pe data fixă de rotaţie a premierilor propuși de PNL și PSD, dar și cum va fi preluată aceasta, și cum se vor împărți ministerele.

”Ne vom înţelege şi pe structura guvernului. Astăzi am agreat acest ultim pachet, pachetul social şi putem spune că mâine (…) la ora 14,00 reluăm discuţiile pe structura guvernului şi cred că mâine putem spune că avem definitivat programul de guvernare şi tot mâine vom agrea acordul politic pentru că în acordul politic, un document scris semnat de către cei patru liberi ai partidelor care formează coaliţia – PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, vom spune exact cum funcţionează coaliţia, vom spune exact câte ministere ia fiecare partid.

ADVERTISEMENT

Noi vom spune ce se întâmplă la rotaţie. Am agreat deja că împărţim acest calendar al următorilor trei ani în două, cu prim ministru de la PNL, este decizia noastră, PSD va trebui să-şi oficializeze această decizie în structurile statutare”, a spus Lucian Bode la Antena 3.

Lucian Bode, dezvăluiri despre cum s-ar putea împărți ministerele

Lucian Bode a mai dat de înțeles că PNL nu renunță la ideea ca premierul propus de ei (Nicolae Ciucă-n.r) să preia primul rotativa, în timp ce PSD poate opta pentru ministere precum Justiție sau Finanțe.

ADVERTISEMENT

În privința Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Apărării Naționale lucrurile ar fi destul de clare: ”un minister se va duce spre PSD, unul către PNL”, a subliniat Bode. De asemenea, PNL luptă pentru a obține loc și la ministerele care vizează dezvoltarea țării.

”Partidul care dă primul ministru și PNL a luat decizia că intră într-un guvern doar dacă dă primul ministru în persoana domnului Nicolae Ciucă, celălalt partid alege unul din cele două ministere avizatoare: Finanțe sau Justiție, respectiv, celălalt partid are Secretarul general cu rang de ministru. Dacă noi dăm primul ministru, evident că PSD va alege primul între Ministerul de Finanțe, respectiv Ministerul de Justiție. Vor alege unul din cele două ministere. (…) Sunt două ministere de forță: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale. Aici lucrurile sunt clare: un minister se va duce spre PSD, unul către PNL.

ADVERTISEMENT

După care vin ministerele de dezvoltare. Aici putem vorbi: nu există un grup de trei, de două, vorbim de Ministerul Dezvoltării, de Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul mediului, Ministerul Agriculturii. Sunt ministere care dezvoltă România. E clar că PNL își dorește să obțină maxim din aceste negocieri. (…) Avem 1.200 de primari care așteaptă de la PNL să își poată implementa programele cu care au candidat. Este legitim să solicităm asta”, a mai spus ministrul.

Întrebat și drespre tensiunile care s-au creat astăzi (vineri-n.r) pe seama Ministerului Dezvoltării la care UDMR ar fi fost ”silit” să renunțe, Bode nu a avut un răspuns concret.

”PSD are cel mai mare număr de parlamentari. Pe matematică parlamentară ar spune că primul ministru îl dă PSD. Noi spunem că președintele României numește primul ministru, așadar primul ministru este propunerea noastră, a celor de la PNL. Atunci dacă PSD va solicita Finanțele, noi putem spune că raportat la vechea guvernare am pierdut Ministerul Finanțelor. PSD teoretic renunță la funcția de prim-ministru și atunci UDMR poate veni într-o negociere să spună noi vrem 3 ministere, fix aceleași 3 ministere? Eu cred că fiecare trebuie să analizeze ce câștigă și ce pierde și să își relaxeze pretențiile. Sigur, pot fi și splitate aceste ministere”, a mai spus Bode.

Bode: ”Dacă vrem ca această coaliţie să funcționeze este obligatoriu ca UDMR să fie parte din ea”

Cu toate acestea, Lucian Bode a punctat faptul că UDMR trebuie să facă parte din coaliția de guvernare.

”Din punctul meu de vedere UDMR trebuie să fie parte din coaliţie. Dacă vrem ca această coaliţie să funcționeze este obligatoriu ca UDMR să fie parte din această coaliţie. Noi trebuie să gândim care este obiectivul nostru pe termen mediu şi lung. Obiectivul nostru este să declanșam şi să impunem mari reforme ale sistemului public. Marile reforme nu le poţi face într-o coaliție de 50%. Noi trebuie să vedem acest obiectiv, nu câte ministere câştigă unul sau altul cu un minister în plus. Eu am fost de multe ori în conflict cu UDMR la nivel de județ, de exemplu. Astăzi sunt partenerii mei în judeţul Sălaj, spre exemplu. UDMR când şi-a dat cuvântul îl respectă”, a mai explicat ministrul interimar al MAI.

Lucian Bode, despre desființarea SIIJ: ”Nu vreau să comentez de unde a apărut”

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) este un alt subiect care pune paie pe foc negocierilor pentru formarea Guvernului. Despre SIIJ Lucian Bode a dat de înțeles că ar putea fi desființată printr-un proiect legislativ și a făcut un atac subtil referitor la faptul că a fost înființată de PSD.

”În discuțiile de azi, am discutat o variantă de text care să fie agreată de toți. Am plecat de la indepența justiției. Plecând și de la aderarea la Spațiul Schengen, acest demers ține de ridicarea MCV, care este condiționat de desființarea SIIJ.

Vom face trimitere la o soluție normativă, care să garanteze independența magistraților. Un act normativ care să treacă prin Parlament este soluția. Nu vreau să comentez de unde a apărut SIIJ. În sistemul judiciar, semnalele de stabilitate sunt definitorii”, a mai spus Lucian Bode.

Așadar, rămâne de văzut ce vor mai discuta mâine PNL-PSD-UDMR. Cert este că luni Klaus Iohannis își dorește consultări cu aceste trei partide parlamentare.

ADVERTISEMENT
Tags: