News

Lucian Bode, în atenția serviciului de taxe și impozite. E vizată și Karina, soția ministrului de interne

Lucian Bode și soția sa, Karina, au domiciliul în Zalău, iar autoritățile fiscale din oraș i-au înștiințat că pe numele lor a fost emisă o decizie de impunere.
13.03.2022 | 07:30
Lucian Bode in atentia serviciului de taxe si impozite E vizata si Karina sotia ministrului de interne
Lucian Bode și soția lui, Karina, au primit somație de la Fisc
ADVERTISEMENT

Lucian Bode a ocupat mai multe poziții cheie în Guvern, fiind unul din oamenii de încredere ai președintelui Klaus Iohannis. În prezent, Bode este ministru de interne, funcție pe care o ocupă din 23 decembrie 2020. Bode a rămas ministru și după de guvernul Florin Cîțu a fost demis, în octombrie 2021, prin moțiune de cenzură.

Anterior, Lucian Bode a bifat două mandate de deputat, dar și alte portofolii de ministru al economiei, ministru al transporturilor și ministru al justiției. În această perioadă, marcată de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, Lucian Bode coordonează activitatea centrelor mobile pentru refugiați, plasate în nordul și estul țării, în Maramureș, Suceava, Botoșani, Tulcea, Iași, Galați, Satu Mare și Vaslui.

ADVERTISEMENT

Ministrul Lucian Bode e preocupat de refugiații din Ucraina

La începutul conflictului a fost un aflux uriaș de refugiați, aproape 200.000 intrând în România pînă pe 4 martie. “Urmărim aspecte de interes operativ la frontiera României și pot să vă spun că la frontiera cu Ucraina au fost depistați în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei 20 de persoane, 20 de cetățeni ucraineni”, a explicat recent Lucian Bode.

”Autoritățile locale sau societatea civilă au pus la dispoziția cetățenilor ucraineni care au intrat în România 12.324 de locuri de cazare la nivel național. Totodată, platforma operaționalizată la nivelul guvernului, Împreună ajutăm mai mult, a centralizat până acum 5396 de oferte de suport”, a mai explicat ministrul de interne.

ADVERTISEMENT

Soția lui Lucian Bode este director de grădiniță

Lucian Bode este însurat cu Karina, o educatoare care este director la o grădiniță din Zalău. În august 2021, Karina Bode a fost la un pas să fie numită, la inițiativa lui Sorin Câmpeanu, ministrul educației, la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

În presă s-a relatat că soția lui Lucian Bode nu ar fi acceptat însă un post de conducere la centrul care reunește cei mai buni experți în politici publice și în științele educației, preferând să fie un angajat cu atribuții în domeniul educației timpurii, în care Karina Bode are o experiență de peste 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Familia Bode deține o casă în Zalău, cu o suprafață de 335 metri pătrați, construită în regie proprie în 2009, după cum reiese din declarația de avere a lui Lucian Bode, actualul ministru de interne din guvernul Nicolae Ciucă.

Pe numele soților Bode, domiciliați la adresa unde se află casa din Zalău, primăria din localitate, prin “Direcția Economică – Serviciul Impuneri Încasări Control Persoane Fizice”, a emis anul trecut o decizie de impunere. Este vorba despre un anunț colectiv, întocmit de direcția care se ocupă cu colectarea taxelor și impozitelor locale.

ADVERTISEMENT

Actul trimis soților Bode a fost emis de autoritățile fiscale din Zalău

“În temeiul prevederilor art. 47 alin. (5) lit. b) și ale prevederilor alin. (6)-(7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, comunicăm că au fost emise acte administrative fiscale pentru următorii contribuabili”, se arată în actul emis de autoritățile fiscale din Zalău, consultat de FANATIK.

Decizia de impunere  pe care au primit-o Florin și Karina Bode este un act administrativ fiscal prin care se stabilește cuantumul sumelor datorate de contribuabili la sistemul bugetar. Sunt cazuri, mai rare, când de la bugetul de stat se restituie sume către contribuabili. Deciziile de impunere sunt asimilate cu rambursările de TVA, restituiri de impozite, taxe, contribuții, obligații de plată a accesoriilor.

Cel mai probabil, decizia de impunere emisă pentru Lucian și Karina Bode este legată de taxele datorate pentru casa din Zalău. Cum taxele locale au crescut în ultima perioadă, inclusiv impozitul pentru proprietate, soții Bode au fost înștiințați de autoritatea fiscală că au de achitat o sumă suplimentară către bugetul de stat.

ADVERTISEMENT