Campionatul Mondial de fotbal din 2022 și scandalul de corupție din Parlamentul European a adus deseori Qatarul în atenția opiniei publice. Legăturile țării noastre cu statul arab sunt relativ reduse, însă unul dintre susținătorii unei intensificări a colaborării economice dintre România și Qatar era, în urmă cu mai bine de un deceniu, actualul ministru de interne, Lucian Bode.
În legislatura 2008-2012, Lucian Bode a făcut parte din grupul parlamentar de prietenie cu Qatar, fiind chiar președintele acestuia. În legislaturile următoare, Bode a continuat să fie membru al acestui grup. Ca președinte al grupului de prietenie, Bode încerca să-i determine pe Teodor Baconschi, ministrul de externe de atunci, să acorde vizele pentru cetățenii qatarezi cu mai mare ușurință, iar pe Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale și turismului, o îndemna să caute finanțare în țara arabă pentru construirea unui parc tematic Dracula.
La acea vreme, Qatar câștigase deja dreptul de organizare a Campionatului Mondial de fotbal din 2022 și anunțase un program de investiții majore în infrastructură. Într-o interpelare scrisă adresată Ministerului de Externe, Lucian Bode îi solicita lui Teodor Baconschi să înceapă demersurile pentru un regim mai relaxat de acordare a vizelor pentru cetățenii qatarezi.
Ca justificare, Lucian Bode, pe atunci deputat PDL, invoca „faptul că obținerea unei vize legitime de intrare, în interes de afaceri, în Qatar, a unui cetățean român durează în jur de 3 zile, în timp ce obținerea unei vize legitime de intrare a unui cetățean qatarez în România durează trei săptămâni, în condiții formal asimetrice.”
„Vă rog, domnule ministru, să aveți amabilitatea de a iniția simplificarea accesului persoanelor cu cetățenie qatareză pe teritoriul României”, se mai spunea în interpelarea lui Bode, din 15 septembrie 2010.
Răspunsul MAE a constat într-un refuz politicos. Ministerul a invocat un regulament european care impunea României, atât ca stat membru, cât și ca stat candidat la admiterea în spațiul Schengen, să aplice aceleași reguli ca celelalte țări UE în ce privește regimul vizelor. Cum Qatar se afla pe lista țărilor pentru care Bruxelles-ul cerea viză, România nu putea să acționeze unilateral. De asemenea, MAE preciza că obținerea unei vize pentru România de către un cetățean din Qatar dura doar 1-2 zile, cu excepția unor cazuri în care sunt necesare verificări suplimentare.
„În prezent, în perspectiva definitivării pregătirilor pentru aderarea la Spațiul Schengen, autoritățile române sunt în plin proces de reevaluare a politicii în materie de vize, fiind în pregătire și un acord pentru eliminarea vizelor pentru titularii de pașapoarte diplomatice, cetățeni din Emiratul Qatar”, se mai spunea în răspunsul Ministerului de Externe. Pentru că răspunsul MAE i-a parvenit mai târziu, pe 7 decembrie a trimis din nou textul interpelării la minister, care i-a oferit același răspuns.
După eșecul de la Externe, Lucian Bode s-a adresat Elenei Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului. Pe lângă problema vizelor, deputatul mai avea două doleanțe suplimentare:
„Vă rog, doamnă ministru, să analizați următoarele oportunități:
Ca fundamentare a solicitărilor sale, Bode invoca deschiderea Ferrari World în 2010, pe insula Yas din Emiratele Arabe Unite, care, cu cele 2.500 de hectare ale sale, era cel mai mare parc tematic acoperit din lume, costând 40 de miliarde de dolari. Actualul ministru îi propunea Elenei Udrea să depășească acest record, cu investiții și mai mari, cu bani care ar putea fi atrași inclusiv din Qatar. „Dracula este un simbol cu notorietate mondială, însă crearea unui parc tematic care să pună în valoare acest simbol ar presupune investiții care nu pot fi suportate cu ușurință, în prezent, de către România”, argumenta Bode.
Nici ministerul condus de Udrea nu s-a dovedit mai deschis sugestiilor lui Bode. În ce privește propunerea ca hotelurile din România să se ocupe de vizele celor din Qatar, Udrea l-a trimis la MAE, care tocmai precizase că nu poate modifica regulile. În ce privește promovarea turistică a României, răspunsul ministerul a menționat ca Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului Național 2007-2026 prevedea acțiuni de promovare pe piețe-sursă cu precădere din Europa, urmând ca țările din zona Golfului să devină de interes pentru promovare abia pe termen lung.
În ce privește căutarea de investitori în Qatar pentru un parc Dracula, răspunsul ministerului ignoră cu totul sugestia lui Lucian Bode, care încercase să revitalizeze un proiect inițiat în timpul guvernării Năstase (2000-2004), de către Dan Matei Agathon, ministrul Turismului.