Sporturi

Lucian Bute a dezvăluit care a fost momentul care i-a schimbat cariera. “N-am mai fost același boxer”

04.05.2020 | 11:28
Lucian Bute a dezvaluit care a fost momentul care ia schimbat cariera Nam mai fost acelasi boxer
Lucian Bute a dezvăluit care a fost momentul care i-a schimbat cariera. "N-am mai fost același boxer. Foto: Hepta.ro"
ADVERTISEMENT

Fostul pugilist Lucian Bute a vorbit pentru Journal de Montreal despre momentul care i-a schimbat cariera dar nu în sensul bun al cuvântului.

Lucian Bute a fost făcut KO de către englezul Carl Froch

Lucian Bute a boxat pe 26 mai 2012 la Nottingham cu englezul Carl Froch. Românul venea din postura unui boxer care nu cunoscuse înfrângerea în 30 de partide disputate. Era un meci pentru titlul la categoria supermijlocie versiunea IBF.

ADVERTISEMENT

A fost un adevărat dezastru pentru Lucian Bute. Carl Froch l-a năucit cu loviturile sale năpraznice și precise și în runda a 5-a s-a produs inevitabilul, englezul trimițându-l la podea definitiv pe român.

Nu a mai boxat decât de șase ori

Din acel moment Lucian Bute nu a mai reușit să își revină și a mai apărut în ring doar de șase ori. Un bilanț mai mult decât modest, cu două victorii și patru eșecuri l-a determinat să iasă definitiv din scenă.

ADVERTISEMENT

N-am mai fost același boxer după lupta cu Foch. A fost o luptă dificilă, în care am încasat mai multe lovituri. Încrederea mea nu a mai fost la fel după aceea. Adevărul este că n-am mai fost la fel ca înainte”.

A fost cinci ani campion mondial

Lucian Bute a fost campion mondial la versiunea IBF timp de cinci ani și a reușit să își apere titlul în nouă meciuri, până să fie făcut KO de către Froch.

ADVERTISEMENT

Este originar din satul Pechea, județul Galați, născându-se acolo la fel ca verișoara sa Steluța Luca, una dintre cele mai jucătoare pe care le-a avut handbalul feminin românesc. În anul 2003 a devenit boxer profesionist, semnând un contract cu clubul canadian Interbox.

Are cetățenia canadiană

Locuiește în orașul Montréal, dobândind și cetățenia canadiană în 2012.  A fost antrenat de Stéphan Larouche, cel care i-a pregătit și pe foștii campioni mondiali Éric Lucas și Leonard Doroftei.

ADVERTISEMENT

Ca amator, Bute a câștigat medalia de bronz în 1999 la Campionatul Mondial din Houston, Texas și medalia de aur în 2001 la jocurile Francofoniei.

A câștigat titlul în 2007

Pe 15 iunie 2007, Bute a boxat cu Sakio Bika în arena Centre Bell din Montréal într-un meci eliminatoriu pentru titlul IBF. Bute a câștigat prin decizie unanimă (116-111, 118-109, 118-109) și a obținut dreptul de luptă pentru titlu împotriva campionului Alejandro Berrio.

Lucian Bute a devenit campion mondial versiunea IBF, pe 19 octombrie 2007, după un meci cu columbianul Alejandro Berrío. Lucian Bute l-a învins pe deținătorul en-titre al centurii în runda a 11-a, prin Knock Out, după ce l-a forțat să intre într-un colț, unde i-a aplicat un croșeu, o directă și un upper-cut de stânga.  Bute devine al treilea român care câștigă un titlu mondial la profesioniști după Leonard Dorofteiși Mihai Leu.

A boxat o dată și la București

Pe data de 9 iulie 2011 Lucian Bute a boxat în România, apărându-și centura, cu francezul Jean-Paul Mendy, în sala Romexpo din București, unde a reușit să câștige meciul prin KO în repriza a 4-a după un croșeu scurt de stânga.

În total, în carieră Lucian Bute a disputat 37 de meciuri, dintre care a câștigat 32, iar 24 au fost succese prin KO, motiv pentru care mult timp a fost poreclit Mister KO.

ADVERTISEMENT