News

Lucian Duță, fost șef al CNAS, condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită

27.11.2020 | 19:34
Lucian Duta fost sef al CNAS condamnat la 6 ani de inchisoare pentru luare de mita
ADVERTISEMENT

Lucian Duță, fostul șef al CNAS, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită, acțiune care s-a petrecut acum aproape 10 ani.

Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost condamnat de Tribunalul București pentru că ar fi primit o mită de 6.3 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Bărbatul ar fi acordat contract din bani publici către două firme de software, potrivit anunțului făcut de procurori.

Lucian Duță, condamnat la 6 ani de închisoare

Lucian Duță nu va avea voie pe o perioadă de 4 ani să fie ales și să ocupe o funcție publică, având interzis în a-și exercita profesia ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

ADVERTISEMENT

Totodată, judecătorii au menținut măsura preventivă a controluli judiciar pe cauțiune și au dispus confiscarea sumei de 6.3 milioane de euro.

Mai mult, a fost menținut sechestrul pe suma de 2.1 euro aflată în conturile din Elveția ale societății Eurotrust Invest și suma de 1.5 milioane de euro primită de Euroinvest Development, sumă investită într-o construcție și teren de pe strada Jean Monnet din București. De menționat că decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

ADVERTISEMENT

Lucian Duță, trimis în judecată în 2018

Duță a fost trimis în judecată de DNA în decembre 2018, fiind acuzat că în perioada 2010-2012, în calitate de președinte al CNAS, a pretins de la reprezentanții a două firme de sofware un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional și a primit 6.3 milioane de euro, dintre care 5.5 prin transferuri bancare și 800.000 în numerar.

Pentru transferuri au fost folosite conturile unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile, dar și în mai multe conturi din Elveția.

ADVERTISEMENT

În 4 aprilie 2018, DNA îi fixase lui Duță o cauțiune de 4.5 milioane de lei. După ce cauțiunea de 1 milion de euro a fost plătită, Duță a fost nevoit să respecte următoarele reguli:

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Duţă trebuie să respecte următoarele obligaţii:

  • a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi la Secţia 2 Poliţie Bucureşti ori de câte ori este chemat;
  • b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi Secţia 2 Poliţie Bucureşti cu privire la schimbarea locuinţei;
  • c) să se prezinte la Secţia 2 Poliţie Bucureşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
  • d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent
  • e) să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale
  • f) Inculpatului Duţă Nicolae – Lucian i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
ADVERTISEMENT