News

Lucian Duță, fostul șef al CNAS, condamnat la 6 ani de închisoare. Decizia Curții de Apel București

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicul Lucian Duță, a primit o sentință de 6 ani de închisoare. Medicul primise o mită de 6.3 milioane de euro.
25.07.2022 | 13:27
Lucian Duta fostul sef al CNAS condamnat la 6 ani de inchisoare Decizia Curtii de Apel Bucuresti
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel București a decis să mențină decizia Tribunalului București din 2020, care îl condamna pe Duță la 6 ani de închisoare cu executare.

Lucian Duță, condamnat la șase ani de închisoare

Medicul a fost condamnat pentru că a luat mită 6,3 milioane de euro, în perioada 2010-2012. Duță a promis unor firme de software că le va facilita acordarea contractelor de implementare a cardului național de sănătate.

ADVERTISEMENT

Așa cum FANATIK scria, Lucian Duță aștepta cu nerăbdare să fie scăpat de închisoare în urma unei decizii CCR, însă sorții nu au fost de partea sa.

PotriviT Qmagazine, Lucian Duță a fost trimis în judecată în decembrie 2018. În perioada 2010-2012, când era președinte al CNAS, Duță a pretins din partea unei firme de software un comision de 10% pentru orice act adițional sau contract pe care Duță l-ar fi semnat pentru a favoriza firma respectivă.

ADVERTISEMENT

Pentru acest ”ajutor”, Duță a primit suma de 6.3 milioane de euro, dintre care 5.5 milioane prin transferuri bancare, restul de 800.000 în numerar. Plățile au fost făcute prin virament în contul unei companii offshore din Insulele Antile, potrivit sursei citate. DNA anunțase în 4 aprilie 2018 că i-a fixat o cauțiune de 4.5 milioane de lei lui Duță.

În acel moment, deși conform declarației de avere era sărac, Duță a pus la dispoziția DNA imobile de un milion de euro pentru a-și acoperi cauțiunea. Bunurile puse la dispoziția DNA au fost consemnate în garanție, în cazul în care Duță ar fi găsit vinovat, lucru care s-a și întâmplat.

ADVERTISEMENT

Duță a fost nevoit, în acel moment, să acopere cauțiunea în 10 zile, altfel risca să fie arestat preventiv.

Potrivit procurorilor DNA, DNA ar fi primit mită ”în legătură cu încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea şi operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România”.

ADVERTISEMENT

Totodată, fostul membru PDL ar fi ”primit bani în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat”.

ADVERTISEMENT
Tags: