ADVERTISEMENT
News

Lucian Micu, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, a demisionat după incendiul de la ATI

Autor: Adrian Baciu | 16.11.2020 | 15:55
Lucian Micu, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, a demisionat după incendiul de la ATI
Lucian Micu, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, a demisionat după incendiul de la ATI. Sursa foto: colaj Facebook/Hepta.ro

Lucian Micu, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, a demisionat luni din funcție după incendiul de sâmbătă care a dus la decesul a 10 persoane.

ADVERTISEMENT

Conducătorul unității medicale din Neamț a publicat un amplu mesaj pe pagina personală de Facebook în care explică motivele care au stat în spatele acestei decizii radicale.

Managerul demisionar, Lucian Micu, este fostul primar din Roman, care nu a mai putut candida la alegerile din septembrie pentru că a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Lucian Micu, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, a demisionat

La două zile după tragedia de la secția ATI a Spitalului de Urgență Piatra Neamț, în urma căreia 10 pacienți aflați în terapie intensivă au murit, managerul unității medicale, Lucian Micu, și-a înaintat demisia.

ADVERTISEMENT

Într-un mesaj postat pe o pagină de socializare, Micu spune că ”decizia sa nu este un abandon”, ci un respect pentru rudele celor decedați în incendiul de sâmbătă.

”Tragedia de sâmbătă seară din secția ATI în urma căreia zece oameni și-au pierdut viața ne-a afectat pe toți. În special pe rudele pacienților, pe cadrele medicale care au intervenit să salveze și să se salveze, cadre medicale din Piatra Neamț și medici din întreaga țară, jurnaliști, pe mine și familia mea, pe oamenii care înțeleg suferința și care știu că nimeni nu și-a dorit să se întâmple vreodată așa ceva.

Stă în firea noastră, a oamenilor, ca în astfel de momente să căutăm vinovați, să cerem explicații, să ne dăm fiecare cu părerea ce a fost sau cum s-ar fi putut evita. Așa, poate, sunt și eu. Dar am învățat că, înainte de toate, trebuie să fiu cerebral, iar asta am încercat să fac imediat după tragedie. Împreună cu echipa Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, am încercat și am găsit soluții pentru ca unitatea medicală să rămână funcțională.

ADVERTISEMENT

A fost important pentru pacienții care ajung și acum în stare critică să aibă un spațiu adecvat în care să primească îngrijirile medicale necesare. Acum se lucrează pentru ca noile paturi ATI să fie operaționale chiar de azi. Azi noapte, am pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele necesare pentru a depista adevărata cauză care a produs incendiul.

Nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că toate deciziile luate și acum și înainte au fost făcute pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod cât mai bun și eficient de pacienți. S-a dorit a fi bine.

ADVERTISEMENT

Din păcate, politica este în tot și în toate. O pot înțelege. Așa este de 30 de ani încoace. De pe scaunele confortabile din birouri lucrurile stau diferit. Când ești lângă patul bolnavului vezi realitatea.

Activitatea medicală dintr-un spital este în subordinea Ministerului Sănătății, iar activitatea administrativă este în subordinea autorităților publice locale. Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica. Nu toate lucrează împreună, ceea ce, uneori, este doar în detrimentul celor care ar trebui să conteze – pacienții.
Prezența mea în funcția de manager al Spitalului nu mai ajută la acest moment cu nimic.

ADVERTISEMENT

A venit momentul să mă retrag și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon și a provocat răni adânci asupra multor oameni. Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!

Fac apel, în calitate de om, să dăm cu toții dovadă de înțelegere și să nu facem presiuni inutile asupra echipei medicale a Spitalului care, în continuare, trebuie să se concentreze în salvarea de vieți, cât mai multe.

Demisia mea va fi înaintată la prima oră a zilei de mâine, nu înainte de a mă asigura că nu las lucrurile la întâmplare, ci că va exista o continuitate fără sincope”, este mesajul lui Lucian Micu.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT