Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a vorbit vineri despre proiectul de lege care îi va permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare fără să fie nevoit să își dea demisia din funcția de președinte al României.
„Acum formalizăm un lucru pe care l-am știut cu toții. Nu e corect, nu ne trebuie un președinte care să fie jucător doar într-o parte a spectrului politic, că astfel se încalcă Constituția“, a declarat Lucian Romașcanu la Digi24.
De asemenea, social-democratul a comendat scenariul lansat de Ludovic Orban portivit căruia, Klaus Iohannis se pregătește pentru numirea sa în funcția de premier al României.
Romașcanu nu a confirmat, dar nici nu a negat acest lucru și a subliniat că ”în primul rând să vedem scorurile electorale la parlamentare, pentru că sigur PNL nu va face 50%+1”.
”E o coaliție care va negocia prezența în fruntea Guvernului a unei personalități din partea acelei coaliții. Eu îmi doresc să fie PNL, pentru că, chiar dacă ne certăm pe principii în campania electorală, poate chiar depășim anumite limite câteodată, cred că asta ar fi direcția care asigură o majoritate care să facă și reforma constituțională și reforma administrativă și tot ce avem de făcut”, a mai spus reprezentantul PSD.
Mai mult, senatorul PSD a ținut să precizeze faptul că ”restul, nu ajută matematica. Adică acel pol de dreapta nu știu dacă poate exista”.
Cât despre numirea lui Klaus Iohannis în funcția de șef al Guvernului, Romașcanu a spus că este un post cu multă muncă și nu crede că președintele își dorește acest lucru.
”Dar, în perspectiva premierului care va fi ales, Marcel Ciolacu a spus un lucru ferm: ca puterea trebuie împărțită. În al doilea rând, e un post cu multă muncă acolo, chiar domnul Ciolacu a zis-o. Nu știu dacă domnul Iohannis vrea să facă lucrul asta. Nu cred”, a afirmat senatorul.
Purtătorul de cuvânt al PSD este de părere că funcția de senator nu este una tocmai potrivită pentru un fost președinte, deoarece trabuia ceva mai mult.
”Totuși e un salt în direcția pe care o știm cu toții – de la președinte, la secretar general NATO – la senator. Nu ca n-ar fi o onoare să fii senator, dar poate că trebuia mai mult un pic pentru un fost președinte, chiar și dacă vorbim de Iliescu sau Băsescu“, a conchis Lucian Romașcanu.