Sport

Lucian Rusandu, „centralul” care a făcut praf FCSB – Farul 2-0, nu vrea VAR în Liga 1: „Greșelile de arbitraj sunt sarea și piperul fotbalului”

Lucian Rusandu (40 de ani) a fost „omul negru” al meciului FCSB - Farul 2-0. În ciuda erorilor din fotbalul românesc, covăsneanul e unul din arbitrii care nu vor VAR în Liga 1.
16.03.2022 | 10:15
Lucian Rusandu centralul care a facut praf FCSB  Farul 20 nu vrea VAR in Liga 1 Greselile de arbitraj sunt sarea si piperul fotbalului
Arbitrul central Lucian Rusandu le-a refuzat celor de la Farul Constanța un penalty, apoi l-a eliminat pe Damien Dylan Dussaut pentru două faulturi comise în aceeași fază în meciul cu FCSB. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Play-off-ul din Casa Pariurilor Liga 1, sezonul 2021-2022, a început încă din prima etapă cu un scandal de arbitraj. Lucian Rusandu a comis erori în partida pe Național Arena, FCSB – Farul, câștigată de roș-albaștri cu 2-0. Cea mai mare greșeală a arbitrului covăsnean s-a petrecut în minutul 51, când le-a refuzat un penalty clar constănțenilor.

Lucian Rusandu șochează! „Groparul” de la FCSB – Farul 2-0 nu vrea arbitraj video în Liga 1

Lucian Rusandu face parte din lotul de Liga 1 al arbitrilor încă din anul 2011, dar încă are probleme în a judeca fazele importante. Acest lucru s-a văzut și în FCSB – Farul 2-0, când a privat-o pe echipa lui Gică Hagi de o lovitură de pedeapsă. În ciuda carențelor pe care le are, „centralul”  covăsnean nu își dorește VAR în fotbalul românesc. Într-un interviu acordat în trecut, Rusandu a explicat care ar fi minusurile și plusurile implementării sistemului de arbitraj video în Liga 1.

ADVERTISEMENT

„Nu mi se pare o idee bună (n.r. – implementarea VAR în România), cred că prin această metodă s-ar pierde mult din farmecul partidelor.

Ne-ar ajuta poate în situații în care mingea a trecut sau nu de linia porții, dar în situații care se pot interpreta nu cred că ne-ar ajuta pentru că ar fi mai multe păreri și cine are o competență mai mare de a decide, decât arbitrul? 

ADVERTISEMENT

E drept că arbitrul mai greșește, este imposibil să vezi fiecare unghi, iar câteodată evenimentele se petrec atât de repede încât ochiul uman nici nu poate percepe ceea ce se întâmplă. 

De exemplu, e de ajuns să clipești și mingea poate trece de linia porții, sau nu. Aceste lucruri fac parte din fotbal, din acest fenomen întreg. Cred că greșelile de arbitraj sunt sarea și piperul fotbalului, așadar reluarea ar strica acest farmec.

ADVERTISEMENT

Mi se par însă extrem de utili acei arbitri de poartă, care au fost folosiți la Euro”, a declarat Lucian Rusandu, pentru covasnamedia.ro.

Greșelile lui Rusandu, previzbile pentru conducerea lui CFR Cluj

Delegarea lui Lucian Rusandu la un meci de play-off a surprins pe toată lumea, inclusiv pe Cristi Balaj. Arbitrul în vârstă de 40 de ani oficiase doar nouă jocuri în sezonul regulat, înainte să „fluiere” FCSB – Farul. Tocmai de aceea, președintele lui CFR Cluj se aștepta ca Rusandu să comită erori în partida de pe Național Arena.

ADVERTISEMENT

„Prestația lui Rusandu a fost sub nivelul jocului, din păcate. Nu vreau să acuz. Profilul nostru e diferit de al altor cluburi. Dar, ca și pe jucători, și pe arbitrii trebuie să îi introduci în meciuri atunci când trebuie. Dacă au o pauză îndelungată, e greu să îi bagi în teren și să aibă cea mai bună performanță.

Introduci la un meci de play-off un arbitru care n-a prea fost delegat din motive pe care doar CCA le știe? Eu pot doar să le bănuiesc. Serios, chiar nu poți avea așteptări de la el când îl introduci la un meci important. Dar nu e doar el vinovat. Competiția asta merită mult mai mult respect.

După meciul de aseară, am avut un dialog telefonic cu jucătorii și mi-a fost greu să găsesc explicații. Eu nu am fost surprins că a greșit. Mă așteptam. Era clar că delegarea a fost nepotrivită. M-am gândit la acest lucru de la început.

Rusandu nu a avut multe meciuri în ultima perioadă și nu poți considera că este în formă să conducă un meci de play-off, care se anunța dificil de la început”, a declarat Cristi Balaj, la PRO X.


  • (P) Cota BETANO pentru FC Argeș – FCSB: 2,35 este cota pentru „peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT