Specialiștii ne avertizează că există câteva simptome cheie care pot indica un AVC ischemic în desfășurare. Dacă observi oricare dintre aceste semne la tine sau la cineva din jur, nu ezita să ceri ajutor medical.
Uneori, semnalele pe care ni le transmite organismul pot fi subtile, dar extrem de importante. Există un simptom în particular care ar trebui să ne facă să apelăm imediat la ajutor medical. Este vorba despre un semn care poate anunța un accident vascular cerebral (AVC) ischemic, o afecțiune gravă care necesită intervenție rapidă
Un AVC ischemic apare când fluxul sangvin către o parte a creierului este blocat sau semnificativ redus. Acest lucru privează celulele cerebrale de oxigenul și nutrienții vitali de care au nevoie, scrie dcnews.ro.
Dr. Sorin Băilă, chirurg vascular la Spitalul Clinic SANADOR, a oferit recent informații valoroase despre simptomele unui accident vascular cerebral ischemic. Înțelegerea acestor semne este importantă pentru a identifica rapidă această afecțiune gravă.
“Este foarte important să vorbim despre calitatea plăcii de aterom, sunt anumite semne ecografice pentru plăcile instabile care se pot rupe și pot emboliza. În esență, accidentul vascular cerebral este un accident tromboembolic, sunt situații în cele două carotide interne pot fi ocluzionate și pacientul să fie complet asimptomatic” – spune Dr. Sorin Băilă, conform dcnews.ro.
Potrivit Dr. Băilă, simptomele unui AVC ischemic tranzitoriu se împart în două categorii: hemisferice și oculare. Ambele tipuri necesită evaluare imediată de către un neurolog, așa că apelează la un medic dacă ai unul din aceste simptome.
Acestea pot include probleme de mișcare la un braț sau picior, dificultăți de vorbire, sau scurte perioade de confuzie. Chiar dacă durează doar câteva secunde sau minute, aceste simptome sunt semnale de alarmă importante.
Tulburările de vedere sunt un alt semn crucial. Dr. Băilă spune că uneori, pacienții pot pierde vederea într-un ochi din cauza unui blocaj în artera care alimentează retina.
„Sau pot fi accidente ischemice tranzitorii – tulburări de vedere, de data aceasta, pe partea arterei afectate. Adică nu vezi cu un ochi pentru că are loc o embolie pe artera centrală a retinei. Este tot un mecanism embolic, dar microembolul, în loc să meargă pe calea către creier și să astupe acolo o arteră care deservește un teritoriu al creierului care, văduvit de sânge, ripostează, de data aceasta se duce pe un alt ram care vascularizează ochiul”, a mai spus acesta.
Un aspect important de reținut este că simptomele pot fi de scurtă durată și pot dispărea fără intervenție medicală. Totuși, acest lucru nu înseamnă că situația nu este gravă.
AVC-ul poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, inclusiv copiii. Totuși, există anumite grupuri care prezintă un risc mai ridicat.
Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât crește riscul de AVC. Deși bărbații sunt mai predispuși să sufere un AVC, femeile înregistrează un număr mai mare de decese cauzate de această afecțiune.
Anumite condiții medicale și stiluri de viață pot crește semnificativ riscul de AVC, mai scriu cei de la dcnews.ro.
-Hipertensiunea arterială, bolile cardiace, colesterolul ridicat și diabetul sunt factori majori de risc.
-Aritmia cardiacă, în special, poate contribui la formarea de cheaguri de sânge.
-Fumatul rămâne un factor de risc important și evitabil.
-Istoricul familial de AVC poate indica o predispoziție genetică.
Identificarea rapidă și precisă a unui AVC este crucială pentru tratament, iar medicii folosesc o combinație de metode:
-O anamneză detaliată și un examen fizic sunt primii pași.
-Imagistica avansată, precum RMN și CT, oferă imagini clare ale creierului.
-EEG-ul poate evalua activitatea electrică a creierului.
-Angiografia și ecocardiografia ajută la examinarea vaselor de sânge și a circulației.