News

Lucruri mai puțin știute despre 1 Decembrie

01.12.2020 | 04:00
Lucruri mai putin stiute despre 1 Decembrie
Samoilă Mârza, Alba Iulia, 1 decembrie 1918. Mulțimile venite la Marea Adunare Națională. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de când România celebrează data de 1 decembrie ca Ziua sa Națională, conform Legii nr. 10 din 31 iulie 1990.

Până atunci, în perioada 1948-1989, Ziua Națională a României a fost serbată pe 23 august, iar înainte de regimul comunist, data de 10 mai era data marcării Zilei Naționale a statului român.

ADVERTISEMENT

România nu este singura țară care-și sărbătorește ziua națională pe 1 decembrie. Republica Centrafricană aniversează pe 1 decembrie autonomia față de Comunitatea Franceză (fostul imperiul colonial francez), obținută în 1958.

Lucruri mai puțin știute despre Ziua Marii Uniri

Data de 1 decembrie nu marchează crearea României mari decât parțial. Transilvania s-a unit cu România (Moldova și Țara Românească) pe 1 decembrie 1918. Celelalte provincii istorice s-au unit la date diferite, înainte de 1 decembrie. Unirea României cu Basarabia a avut loc pe 9 aprilie 1918, în vreme ce unirea României cu Bucovina a avut loc pe 15 noiembrie 1918.

ADVERTISEMENT

1 decembrie 1918 a fost într-o zi de duminică. Potrivit relatărilor consemnate de istorie, vremea era friguroasă, bătea un vânt tăios, cu ninsoare și lapoviță.

Mijloacele de transport cu care participanții la Marea Unire au ajuns la Alba Iulia au fost trenurile speciale, trăsura sau sania. Câteva dintre aceste trenuri au fost atacate de gardiștii unguri, care atacau călătorii atunci când trenul oprea în stație.

„Trenul gemea de lume, dar nimeni nu avea o singură armă de apărare. Lumea pornise la drum, crezând că guvernul maghiar a pus la dispoziție trenurile necesare și a asigurat siguranța circulației”, consemnează un alt participant, Gheorghe Maier, în cartea de memorii „Când bate ceasul mai presus de vreme” de Constantin Dumitrescu, relatează VICE.

ADVERTISEMENT

Marea Unire s-a înfăptuit într-o perioadă marcată de pandemia de gripă spaniolă. Oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, cu scop de prevenire a bolii.

Programul zilei de 1 decembrie 1918 a fost stabilit în detaliu la Hotelul Hungaria din Alba Iulia ales de personalitățile politice ale vremii ca loc care să găzduiască delegații importanți, dar și întâlnirile pregătitoare ale zilei de 1 decembrie 1918.

Hotel Hungaria Foto: Historia.ro

În anii ’80, fostul Hotel Hungaria, rebotezat între timp Dacia, apoi Apulum, a fost dinamitat pentru că regimul comunist dorea construirea unei piețe centrale a orașului, scrie News.ro.

ADVERTISEMENT

În prezent în zona unde se afla Hotelul Hungaria sunt blocuri de locuinţe şi sediile unor bănci şi firme.

În 2017, singurul lucru care mai aminteşte de vechiul hotel Hungaria, locul unde liderii politici din 1918 au stabilit detaliile Marii Uniri, este doar o plăcuţă de marmură montată pe una dintre clădirile construite în zonă.

Singurele fotografii realizate în timpul evenimentelor de la Alba Iulia au fost făcute de Samoilă Mârza, un militar recent întors de pe front, pasionat de arta fotografică.

Fotografiile sale au fost folosite de liderii politici ai vremii pentru că fotograful Arthur Bach, angajat oficial de organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat.

Samoilă Mârza – Alba Iulia, 1 decembrie 1918. Mulțimile venite la Marea Adunare Națională. Foto: Wikipedia

Aparatul folosit pentru a imortaliza evenimentele din 1 decembrie 1918, dar şi clişeele cu fotografiile de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia au fost achiziţionate în 1967 de directorul de atunci al Muzeului Naţional al Unirii, prof. dr. Gheorghe Anghel, iar în prezent acestea se află în colecţiile instituţiei muzeale.

În anul 1927, ziua de 1 Decembrie a stat sub semnul doliului național. Pe 27 noiembrie fusese înmormântat Ion I.C. (Ionel) Brătianu, Președintele Partidului Național Liberal și prim-ministru al României, omul care a jucat un rol imens în Marea Unire de la 1918 și în prima parte a secolului 20.

Pe 20 iulie în același an, România îl pierduse și pe regele Ferdinand.

Evenimente importante care s-au întâmplat într-o zi de 1 decembrie

Tot de 1 decembrie este marcată Ziua Națională a Republicii Centrafricane, care în 2020 aniversează 62 de ani de la obținerea autonomiei față de fostul imperiu colonial francez.

Francezii au colonizat regiunea la sfârșitul secolului al XIX-lea și au administrat-o sub denumirea de Oubangui-Chari. În 1910, colonia franceză a fost denumită Africa Ecuatorială Franceză. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, colonia s-a alăturat Forțelor Aliate. La 1 decembrie 1958, țara a devenit Republica Centrafricană și și-a proclamat independența la 13 august 1960.

  • 1640: Portugalia își câștigă independența față de Spania iar João IV devine rege. El a fost supranumit Ioan Restauratorul (João o Restaurador). În ajunul morții sale, în 1656, Imperiul portughez a atins apogeul.
  • 1800: Orașul Washington, fondat în anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.
  • 1918: Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croația, Dalmația, Voivodina și Bosnia și Herțegovina se unesc în „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor”.
  • 1953: Rosa Parks a fost arestată la Montgomery, Alabama, SUA, pentru că a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb.
  • 1959: este semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare în Antartica. Tratatul este semnat de 12 națiuni, printre care și SUA.
  • În fiecare an, în data de 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA, dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA cauzată de răspândirea infecției cu HIV. SIDA a ucis până în prezent aproape 33 de milioane de persoane, iar la finalul anului 2019, 38 de milioane de persoane erau infectate cu HIV, potrivit datelor OMS.
ADVERTISEMENT