Asta, pentru că marea furtună Ashley, sperietoare de oameni, nu ar fi tocmai o furtună. Florinela Georgescu a explicat de unde a apărut, totuși, această denumire și la ce ar trebui să se aștepte oamenii. Conform directorului ANM, furtuna Ashley este de fapt o pătrundere în țara noastră a unei mase de aer rece, polar.
”Deasupra Oceanul Atlantic, în apropierea continentului european, există într-adevăr formațiuni ciclonice. Niciuna dintre ele nu se numește Ashley. Aceste formațiuni ciclonice vor evolua cu precipitații spre Europa Centrală. În spatele lor vine o masă de aer foarte rece (sau mult mai rece decât până acum) sau o pătrundere de aer polar, cum a fost în cazul ciclonului Boris, dar fenomenele sunt mai puțin severe decât au fost la Boris.
În urma acestei pătrunderi de aer foarte rece se activează condițiile de formare a cicloanelor în bazinul Mării Mediterane și în bazinul Mării Negre, pe măsură ce această masă de aer foarte rece avansează spre noi. Influența pe care o așteptăm noi începând de vineri este, pe de o parte cea a aerului polar și, pe de altă parte, a cicloanelor care urmează să se formeze în bazinul Marii Mediterane și în bazinul Mării Negre”, a declarat meteorologul pentru Adevărul.
Așadar, oamenii trebuie să se aștepte la precipitații în această perioadă. ”Precipitațiile vor începe la noi în seara zilei de sâmbătă și tot episodul se va încheia undeva în noaptea de luni spre marți. Timp în care va ploua în toată țara”, a completat Florinela Georgescu. Cert e că nu există o anume furtună Ashley, fiind mai degrabă vorba despre anumite nume de cod folosite în special de meteorologii din Marea Britanie, cei care au pornit acest trend al botezării fenomenelor meteo.
Astfel, conform BBC, specialiștii de la UK Met Office au hotărât încă de la începutul anului să boteze furtunile puternice, în ordine alfabetică, după cum urmează: Ashley, Bert, Conall sau chiar Izzy, Rai sau Tilly. Presupusa furtună Ashley nu este momentan o furtună, conform meteorologilor, astfel că românii nu prea au motive de îngrijorare.
”Atenția deosebită o acordăm poziționării precipitațiilor, detalierii informației referitoare la zonele care vor avea precipitațiile cele mai abundente. Pentru că evenimentul este încă departe, incertitudinea referitoare la zonele care vor avea cantitățile cele mai mari de precipitații este încă foarte mare. Dar este destul de sigur că mai afectate vor fi regiunile sudice, zona Carpaților Meridionali și ce a Carpaților Orientați orientali”, a explicat Florinela Georgescu.
Referitor la frontul atmosferic, directorul ANM a anunțat că acesta va avea în spate o masă de aer polar și rece, însă în spatele lui nu există niciun ciclon. Mai mult, numele Ashley nu a fost alocat în mod oficial unei furtuni.
”Serviciile meteorologice din Europa de vest au stabilit o listă de nume ce vor fi date următoarelor furtuni care se vor dezvolta în sezonul rece deasupra Oceanului Atlantic și care vor influența Europa.
Primul nume din această listă este Ashley, deci, la un moment dat, va exista un ciclon sau un anticiclon care se va numi Ashley. Dar acum – cel puțin la momentul vorbirii noastre, numele Ashley nu a fost alocat unei furtuni”, a explicat Florinel Georgescu.