News

Lucruri neştiute despre Kamala Harris. Cine a fost, de fapt, primul vicepreşedinte de culoare al SUA

09.11.2020 | 19:40
Lucruri nestiute despre Kamala Harris Cine a fost de fapt primul vicepresedinte de culoare al SUA
ADVERTISEMENT

Kamala Harris a făcut istorie ca prima femeie și prima americancă de origine jamaicano-sud-asiatică aleasă în funcția de vicepreședinte al SUA. Dar ea nu este prima persoană de culoare care a deținut funcția de vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii.

Charles Curtis, parlamentar de origine amerindiană, membru al tribului Kaw, a fost ales în 1928 vicepreședinte al președintelui Herbert Hoover.

ADVERTISEMENT

Deși a candidat în 1932 pentru un al doilea mandat alături de Hoover, perechea republicană a pierdut împotriva tandemului democrat Franklin D. Roosevelt (președinte) – John Nance Garner (vicepreședinte).

Cine a fost Charles Curtis?

Curtis a crescut în North Topeka, Kansas, unde s-a născut dintr-un tată alb și o mamă pe sfert indiancă Kaw. A fost stră-strănepotul lui White Plume, un șef Kaw cunoscut pentru că s-a oferit să ajute expediția Lewis și Clark în 1804.

ADVERTISEMENT

A petrecut o mare parte din copilărie trăind cu bunicii săi materni în rezervația Kaw din Council Grove, Kansas. Curtis chiar vorbea kansa, limba Siouan din Great Plains, înainte de a învăța engleza.

Abilitatea sa de a vorbi Kansa i-a permis să se integreze confortabil în trib, potrivit site-ului web al Senatului SUA, citat de CNN. De asemenea, a învățat să călărească ponei și în cele din urmă a devenit un jocheu campion.

ADVERTISEMENT

În timp ce Curtis spera să trăiască în continuare în rezervație cu bunica sa, ea l-a încurajat pe tânărul adolescent să se întoarcă la Topeka pentru a-și continua educația.

„I-am urmat sfatul splendid și a doua zi dimineață, în timp ce vagoanele se îndreptau spre sud, îndreptate spre Teritoriul Indian, mi-am încălecat poneiul și cu bunurile mele într-un sac de făină, m-am întors la Topeka și la școală”, a spus Curtis. „Niciun bărbat sau băiat nu a primit vreodată sfaturi mai bune, a fost punctul de cotitură din viața mea”.

ADVERTISEMENT

Întors în Topeka, Curtis a devenit avocat și mai târziu și-a îndreptat atenția spre politică. În 1892, Curtis a fost ales în Congresul SUA, unde a fost membru în Camera Reprezentanților și în Senat. În calitate de senator, a fost viceliderul grupului republican, contribuind la împiedicarea lui Woodrow Wilson să semneze aderarea SUA la Liga Națiunilor.

În 1928, el a pierdut cursa pentru nominalizarea la președinție în fața lui Herbert Hoover, care l-a numit candidat la funcția de vicepreședinte.

Cât a fost congresman, Curtis a devenit cunoscut pentru susținerea „Legii pentru protecția oamenilor din teritoriul indian și în alte scopuri”, cunoscută și sub numele de Legea Curtis din 1898, care nu a făcut prea multe pentru a proteja pământul indian.

În timp ce legea a permis membrilor triburilor să voteze și a înființat școli publice pe meleaguri tribale, a contribuit și la dezintegrarea națiunilor indiene, potrivit Societății istorice din Oklahoma.

Unele guverne tribale indiene și teritorii au fost divizate ca urmare a legii, care a anulat mai multe drepturi din tratate „prin alocarea de terenuri federale, desființarea instanțelor tribale și acordarea Departamentului de Interne control asupra arendelor minerale pe terenurile indiene”.

După terminarea mandatului său, Curtis a decis să rămână la Washington, D.C., pentru a-și relua cariera juridică, deoarece avea o rețea largă de contacte profesionale din lunga sa carieră în Congres și în puterea executivă. A murit în urma unui atac de cord la 8 februarie 1936, la vârsta de 76 de ani. Trupul său a fost dus în Kansas și îngropat lângă soția sa în cimitirul din Topeka.

Kamala Harris, un alt reper pentru oamenii de culoare

În vreme ce Curtis a făcut istorie ca prima persoană de culoare care a devenit vicepreședinte, Kamala Harris este prima femeie vicepreședinte și prima americancă de origine jamaicano-sud-asiatică ce a deținut vreodată această funcție.

Kamala Harris s-a născut în Oakland, California, dintr-o mamă indiană și un tată jamaican. Părinții, amândoi imigranți, au divorțat, iar Harris a fost crescută de mama ei hindusă, cercetător în domeniul cancerului și activistă pentru drepturile civile.

Moștenirea ei indiană a fost o mare parte din viața și a vizitat India împreună cu mama ei, care și-a dorit ca cele două fiice, Kamala și sora ei Maya, să crească și în clutura comunității de culoare din Oakland.

„Știa că patria ei adoptivă ne va vedea pe Maya și pe mine ca pe niște fete negre și era hotărâtă să se asigure că vom deveni femei negre încrezătoare și mândre”, a scris Harris despre mama ei în autobiografia ei, The Truths We Hold.

Kamala Harris a studiat dreptul la Universitatea Howard, una dintre cele mai faimoase universități din America din istorie din punct de vedere al absolvenților de culoare.

În 2003, Harris a devenit procuror districtual al orașului San Francisco, apoi procuror general al Californiei. A fost prima femeie și prima persoană de culoare care a deținut această funcție.

Și-a câștigat reputația ca una dintre vedetele în creștere ale partidului democratic, folosind această faimă pentru a se propulsa în alegeri ca senator de California în 2017.

În 2019 s-a înscris în cursa pentru candidatura democrată la alegerile prezidențiale din 2020 din care s-a retras în decembrie 2019 pentru ca în august 2020 să fie anunțată ca partenera de candidatură a lui Joe Biden.

Kamala Harris este căsătorită din 2014 cu avocatul Doug Emhoff și a devenit mama vitregă a celor doi copii ai săi. Într-un articol pentru revista Elle, ea a dezvăluit că apelativul celor doi copii pentru ea este Momala, relatează BBC.

Doar două alte femei au mai fost nominalizate drept candidate la vicepreședinție de către marile partide americane – Sarah Palin de către partidul republican în 2008 și Geraldine Ferraro de către democrați în 1984. Niciuna dintre ele nu a ajuns în echipa câștigătoare la alegeri.

Nicio femeie de culoare nu a mai fost vreodată aleasă candidat la președinție sau vicepreședinție de nici unul dintre cele două partide politice americane principale. SUA nu a avut niciodată o femeie președinte.

ADVERTISEMENT
Tags: