Fotbal intern

VIDEO / ZIUA Z! Ne batem cu REVELAŢIA Bulgariei!

Steaua încearcă să ajungă în grupele Ligii Campionilor şi mai are un singur pas de trecut, bulgarii de la Ludogoreţ Razgrad. Ambele echipe au obţinut victorii clare înaintea duelului de...
19.08.2014 | 00:00
VIDEO  ZIUA Z Ne batem cu REVELATIA Bulgariei

Steaua încearcă să ajungă în grupele Ligii Campionilor şi mai are un singur pas de trecut, bulgarii de la Ludogoreţ Razgrad. Ambele echipe au obţinut victorii clare înaintea duelului de marţi seară, care va putea fi urmărit în format LIVETEXT de la 21:45 pe FANATIK.RO.

Campioana României a spulberat-o pe Pandurii Tîrgu Jiu cu 6-0, toate golurile partidei fiind marcate de Claudiu Keşeru. Bulgarii au cîştigat miercuri Supercupa Bulgariei în faţa celor de la Botev Plovdiv, cu scorul de 3-1, iar sîmbătă s-au impus în derby-ul contra celor de la ŢSKA Sofia cu 2-0.

Istorie de 13 ani

Clubul Ludogoreţ a fost înfiinţat în 2001 peste echipa apărută în 1945, sub numele de Fotbal Club Ludogorie de Aleksandar Aleksandrov şi Vladimir Dimitrov. Anul următor fost redenumit în Razgrad 2000 după o fuziune cu o echipă de tineret. A cîştigat grupa din care făcea parte ani la rînd, însă nu au avut un buget suficient de mare pentru a putea promova într-o divizie superioară. În sezonul 2005-2006 a trecut în liga a treia, iar în 2010 a reuşit să promoveze în a doua ligă. Nu a stat decît un sezon în liga secundă, reuşind promovarea în cea mai puternică serie din Bulgia în anul următor.

alexandrov

Domină fotbalul din Bulgaria

După ce a reuşit în sfîrşit să promoveze în prima ligă din Bulgaria, Ludogoreţ a produs o mare surpriză. La prima apariţie, în 2012, Ludogoreţ a reuşit să cîştige campionatul în faţa celor de la de la ŢSKA Sofia la doar un punct diferenţă. În acelaşi sezon au luat şi Cupa, învingînd în finală Lokomotiv Plovdiv cu scorul de 2-1. Duelul din Cupă s-a repetat şi în Supercupă, unde Ludogoreţ s-a impus din nou, de data aceasta cu 3-1 cîştigînd cel de-al treilea trofeu.

ludo titlu

Sezonul următor a luat din nou campionatul la limită în faţa celor de la Levski Sofia, din nou la un singur punct diferenţă. În 2014 au repetat performanţa din primul sezon petrecut în prima ligă, cîştigînd toate cele trei trofee puse în joc în Bulgaria, campionat, Cupă şi Supercupă.

Sezon excelent în Liga Europa

Ludogoreţ şi-a făcut debutul în Europa, în sezonul 2012-2013, în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, unde a fost eliminată de Dinamo Zagreb cu scorul general 4-3. Anul următor, campioana Bulgariei a ajuns pînă în play-off-ul celei mai importante competiţii intercluburi, după ce a trecut de Slovan Bratislava şi Partizan Belgrad în primele tururi preliminare. A fost eliminată însă în play-off, unde elveţienii de la Basel i-au trimis în grupele Ligii Europa.

Ludogoreţ a jucat în grupa B, alături de PSV Eindhoven, Dinamo Zagreb şi Cernomoreţ Odesa. Bulgarii au terminat pe primul loc cu cinci victorii din şase meciuri, singurele puncte pierdute fiind în remiza de acasă 1-1 cu urcainienii de la Cernomoreţ. Una dintre cele mai mari surprize din sezonul trecut al Ligii Europa a fost reuşită de echipa lui Moţi, cînd a eliminat Lazio Roma. Bucuria nu a durat prea mult, Ludogoreţ fiind eliminată în turul următor de Valencia cu 4-0 la general.

layio

Moţi, stîlpul din apărare

Pe data de 28 iunie 2012, fostul dinamovist Cosmin Moţi a semnat cu Ludogoreţ Razgrad un contract pe 3 sezoane. După ce a fost împrumtat de Dinamo Bucureşti la Siena în 2012, în cele din urmă fundaşul român a ajuns în Bulgaria. Cosmin Moţi s-a impus rapid la echipa bulgară, devenind titular incontestabil.

81 de partide a strîns Moţi în tricoul celor de la Ludogoreţ, perioadă în care a marcat de 7 ori.

TOP VEDETE:

1. MARCELINHO – 3 milioane de euro  

Este un jucător brazilian în vîrstă de 29 de ani care joacă mijlocaş ofensiv. Evoluează la Ludogoreţ din 2011, timp în care a strîns 116 meciuri în care a marcat de 36 de ori.

2. VIRGILl MISIDJAN (Vura) – 3 milioane de euro

Tînărul olandezul în vîrstă de 21 de ani joacă pe poziţia de extremă stînga. Are 33 de apariţii în tricoul bulgarilor în care a marcat de 12 ori.

3. ROMAN BEZJAK – 2,5 milioane de euro

Slovenul în vîrstă de 25 de ani joacă la campioana Bulgariei din 2012 pe poziţia de atacant. 47 de mecuri a jucat pentru Ludogoreţ în care a înscris de 19 ori

MECIURI CONTRA ECHIPELOR ROM NEŞTI

Bulgarii nu au întîlnit niciodată o echipă românească în partide oficiale, singurele meciuri directe disputîndu-se în amicale. Petrolul Ploieşti este singura echipă care a reuşit să obţină o victorie în faţa bulgarilor.

8 octombrie 2011 Ludogoreţ 2-1 Dinamo Bucureşti
20 iunie 2012 Ludogoreţ 2-0 Astra Giurgiu
2 iulie 2012 Dinamo Bucureşti 1-3 Ludogoreţ
8 septembrie 2012 Ludogoreţ 1-1 Steaua Bucureşti
30 octombrie 2012 Ludogoreţ 2-2 Rapid Bucureşti
2 iulie 2013 Ludogoreţ 1-4 Petrolul Ploieşti
1 iulie 2014 Steaua Bucureşti 2-4 Ludogoreţ
8 iulie 2014 Dinamo Bucureşti 2-4 Ludogoreţ

Steaua, naşul echipelor din Bulgaria

Steaua a jucat pînă acum de 8 ori împotriva echipelor din Bulgaria în cupele europene şi au pierdut un singur meci. Singura înfrîngere a Stelei a fost în 1962 în deplasare cu Botev Plovdiv, scor 1-5, după 3-2 în tur în Cupa Campionilor. A fost prima şi singura eliminare a echipelor din Bulgaria împotriva Stelei.

Următorul meci al Stelei împotriva echipelor din Bulgaria a fost în preliminariile Ligii Campionilor din anul 1997 cu ŢSKA Sofia. La Bucureşti, scorul a fost 3-3, însă Steaua a obţinut calificarea la Sofia, unde s-a impus cu 2-0.

VIDEO: Steaua – ŢSKA Sofia 3-3

7 ani mai tîrziu, în 2004, Steaua şi ŢSKA s-au întîlnit în ultimul tur preliminar din Cupa UEFA. La Bucureşti, Steaua s-a impus cu 2-1, iar în retur, a fost egal, 2-2 la Sofia. În acel an, Steaua a început seria de 11 calificări consecutive în grupele competiţiilor europene, care continuă şi astăzi.

VIDEO: Steaua – ŢSKA Sofia 2-1

VIDEO: ŢSKA Sofia – Steaua 2-2

Cea mai recentă confruntare româno-bulgară a avut loc în 2011 cînd Steaua a jucat din nou împotriva lui ŢSKA în play-off-ul Europa League. Steaua a jucat meciul tur la Cluj, unde s-a impus cu 2-0Returul de la Sofia s-a încheiat din nou la egalitate, 1-1 şi Steaua a trecut a 3-a oară la rînd de ŢSKA Sofia în preliminariile competiţiilor europene.

VIDEO: Steaua – ŢSKA Sofia 2-0

VIDEO: ŢSKA Sofia – Steaua 1-1