News

Ludovic Orban a vorbit despre relansarea economiei românești: „Criza se va termina cu siguranță”

05.04.2020 | 22:07
Ludovic Orban a vorbit despre relansarea economiei romanesti Criza se va termina cu siguranta
Care e poziția preferată a lui Orban? Glume sexuale la dezbaterile despre buget. Sursa: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a încercat să prezinte mai multe teorii referitoare la relansarea economiei româniei, în momentul în care epidemia de coronavirus se va încheia.

Ludovic orban, despre criză

Premierul nu știe când se va întâmpla acest lucru, însă rămâne optimist că viitorul va găsi România puternică și capabilă să se relanseze. De asemenea, Orban a explicat ce măsuri se iau în această perioadă în lupta cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

„Încercăm să reducem cât mai mult numărul de cazuri care va apărea în vârful epidemiei. am luat foarte multe măsuri care n-au fost luate de alte state. Trebuie să ținem cont de sfaturile specialiștilor. 

Am prins o piață internațională nebună, e o competiție acerbă pentru orice cantitate între toate țările. La o cerere care a crescut în raport cu nevoile, începem să stăm mai bine. Avem contracte derulate prin Unifarm, prin Oficiul Național de Achiziții, nu au fost onorate cu termenele de livrare care fuseseră stabilite anterior încep să producă roade.

ADVERTISEMENT

Avem de primit săptămâna viitoare măști, nu chirurgicale, măști pentru personalul medical în spital, FFP2, FFP3, e în curs de aducere în țară a unei cantități de 2 milioane de măști. Pentru 9-10 aprilie se pregătește un transport de 2 milioane de măști. Combinezoanele mai vin astfel de cantități.

Am căutat să producem în România astfel de produse. Există două companii care au proiect de ventilatoare ca să poată începe producția de ventilatoare. Un mare producător american a pus la dispoziție prototipul ventilatorului, există posibilitatea de a fi introdus în fabricație de companii.

ADVERTISEMENT

Producerea de măști, atât tehnologia și materialul nu se prea găsește în Europa. Se produc în China, Coreea de Sud, mai puțin în Europa. Nu poți să impui obligativitatea atâta timp cât nu există capacitate de producție care să ofere cetățenilor posibilitatea de a achiziționa cantități decente la prețuri decente.

Există această recomandare, dar cine se apucă să o implementeze? Improvizațiile nu fac bine, pentru cetățeni trebuie să poarte așa numitele măști chirurgicale, care nu sunt pentru intrarea în contact apropiat cu persoane.

ADVERTISEMENT

Încercăm să acredităm noi companii pentru a crește producția internă. Putem impune această situație atunci când vom avea destule măști. Ei au dat obligațiile de a purta măști le-au dat fixând o normă care nu e posibil să fie respectată.

Nu poți să îi fixezi cetățeanului această obligație. Regulil de bază, spălat pe mâini, distanță fizică, să eviți atingerea suprafețelor”, a explicat Orban.

De asemenea, Premierul le-a transmis din nou românilor să nu revină acasă de Paște: „Prin Ordonanță Militară am impus restricții, care trebuie respectate pe perioada Paștelui, când vârful va fi în perioada Paștelui. A fost solicitare în week-endul ăsta pentru o plimbare a moaștelor Sf. Paraschieva și am spus că nu putem fi deacord decât cu câteva condiții.

Să urmărim slujbele la televizor, fiecare casă să fie o biserică.

Dacă vă iubiți familia, prietenii, evitați să reveniți în țară. Nu renunțăm la măsura de a sta în carantină până pe 19 inclusiv a celor care vin în țară începând de mâine.

Îndemnul meu pentru toate cadrele medicale a fost simplu. Românii au nevoie de medici, nu cedați! Nu faceți niciun pas înapoi! În măsură în care vin materialele, trebuie aplicate protocoalele mult mai riguros.

Acum trebuie să pregătim toate spitalele din planul 2. Măsurile trebuie făcute după o analiză extrem de riguroasă, măsuri care să crească performanța.

Tratamentul e momentan tratament în caz de criză, de febră. Că am apelat la Suceava la o echipă de medici militari. DSP-urile au fost reduse la nivelul unor simple Cenușărese. Mulți manageri nu au făcut față, au fost luați complet pe nepregătite. Chiar fără să intre în linia spitalelor care tratează pacienți COVID.

Trebuie fluidizate toate fluxurile. Noi am neglijat complet ponderea producătorilor autohtoni de medicamente. Punerea pe butuci a Institutului Cantacuzino ne-a creat o serie de probleme”.

Când repornește economia României?

Ludovic Orban e convins că economia României va fi relansată, deși nu știe când se va întâmpla aest lucru.

„Economia va reporti după ce trece epidemia. Sunt estimări, pe diferite scenarii, e clar că până în momentul respectiv trebuie să fim pregătiți cu câteva instrumente de susținere a relansării economice cu normalizarea.

Am avut discuții cu companii automotive, consultări cu transportatorii, cu sectorul agro alimentar. Facem analize la nivel internațional. România e puternic legată de Europa, avem 80% din schimburile comerciale cu țări din UE. În mare parte economia României e dependentă de cum evoluează aceste economii.

Trebuie să fim cu un ochi extrem de atenți. Cu siguranță vor reporni activitățile, când repornește epidemia. Când vom avea date certe, gradual vom restrânge restricțiile, vom da drumul la sectorul HORECA. Când se vor redeschide hotelurile cei ce au vouchere de vacanță să le poată folosi. Cu siguranță lucrurile vor reveni la normal.

Afacerea e afacere, noi putem sprijini o perioadă de timp, dar viabilitatea depinde de competitivitate, de capacitatea de a produce de a furniza servicii, de a asigura o organizare eficientă. Am încredere în capacitatea oamenilor de afaceri să se reorienteze.

Avem capacități petro chimice, avem gaz petron dar ne-am pus pe butuci capacitățile. Numai pe agricultură m-am uitat, importăm fertilizanți de peste 700 milioane de euro, când avem capacitatea să producem în România. Și IT-ul poate să-și continue trendul ascendent, datorită eliminării riscurilor de plimbare a riscurilor prin hârțoage va fi nevoie de informatizare a instituțiilor publice.

Ne vom moderniza și noi, vom fi în pas cu țările. ANAF-ul se modernizează, am impus obligația pentru AJOFM de a accepta online toate documentațiile, să nu trebuiască să vină reprezentanții companiilor care solicită să facă cozi la liceu.

Am decis să plătim șomajul tehnic, cu posibilitate de decontare a unei părți a sumei cheltuite din fonduri europene. O mare parte vom solicita decontarea lor de la bugetul UE. Există deja un acord pentru a susține o parte din aceste cheltuieli.

Am ținut cont și de contextul epidemiologic. Expuneam oamenii riscului de contaminare. Această măsură se va transforma într-o măsură de susținere a companiilor.

Zona publică e împărțită în mai multe categorii, foarte mulți sunt în prima linie și își fac treaba foarte bine. Poliția, Jandarmeria, Armata, profesorii, atâta timp cât țin orele on-line, nu o să mă apuc să le afectez activitatea ca să creez o criză suplimentară.

Pe fiecare sector bugetar facem o analiză, când vom lua decizii vom anunța. Sunt sectoare unde într-adevăr se poate găsi o formulă prin care cei care efectiv nu sunt indispensabili, mulți dintre ei nu vin la muncă și apelează la o formă de telemuncă în care nu există”, a concluzionat Orban.

ADVERTISEMENT