News

Ludovic Orban, anunț despre persoanele decedate de Covid-19. Premierul României a spus adevărul crunt

17.07.2020 | 08:29
Ludovic Orban anunt despre persoanele decedate de Covid19 Premierul Romaniei a spus adevarul crunt
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a ieșit public cu un anunț despre persoanele decedate de Covid-19 în ultimele zile, în contextul unui vid legislativ din țara noastră.

Premierul a declarat joi după-amiază că el și echipa guvernamentală nu pot să-și asume decesele persoanelor survenite după externarea din spital sau dacă acele persoane au refuzat internarea.

ADVERTISEMENT

Orban afirmă că deciziile acestor persoane au fost luate după ce hotărârea Curții Constituționale (CCR), la sesizarea Avocatului Poporului, Renate Weber, a permis acest lucru.

Ce spune premierul Ludovic Orban despre persoanele decedate de Covid-19

Joi, înainte de ședința de Guvern, Ludovic Orban a anunțat, tranșant, că Executivul nu își poate asuma decesele persoanelor care și-au pierdut viața la scurt timp după externarea din spital sau tocmai din cauză că au refuzat internarea.

ADVERTISEMENT

Premierul spune că aceste situații dramatice au apărut după ce judecătorii de la CCR, la semnalarea Avocatului Poporului pe Renate Weber, au creat un astfel de cadru lipsit de reguli.

”Cum să își asume Guvernul, când Guvernul a dispus toate măsurile, care au fost anulate prin decizii ale Curții Constituționale, luate la solicitarea Avocatului Poporului.

ADVERTISEMENT

Dreptul la viață și dreptul la sănătate sunt drepturi fundamentale. Dacă nu ești sănătos nu poți să te bucuri de alte drepturi, nu poți să te duci la muncă, nu poți să te duci să te distrezi, nu poți să te duci în concediu. Obiectivul nostru fundamental a fost să asigurăm dreptul la sănătate și dreptul la viață.

N-aș vrea să vă dau exemple despre oameni, fiecare ce-a pățit, mulți dintre ei oameni care erau sceptici în privința virusului. Eu nu-mi doresc ca un român să ajungă să înțeleagă pericolul numai dacă se întâmplă ceva unui apropiat”, a spus premierul, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Doi români infectați ci COVID-19, care au refuzat internarea, au murit în această săptămână

Reacția lui Orban vine în contextul în care doi cetățeni din România, care au refuzat internarea în spital, deși erau infectați cu noul coronavirus, au murit în ultimele 72 de ore.

Primul este un bărbat de 45 de ani din Galați, cu obezitate de gradul 3 și testat pozitiv pentru coronavirus. Bărbatul se prezentase marți la spital, însă a refuzat internarea susţinând că se simte bine.

Acesta tuşea, dar nu avea febră sau alte simptome ale infecţiei, au stabilit medicii gălăţeni. Din nefericire, câteva ore mai târziu, starea de sănătate a bărbatului s-a degradat şi a murit.

În urmă cu o zi, un bărbat din Olt testat pozitiv pentru noul coronavirus a murit, după ce a refuzat internarea în spital. Bărbatul de 56 de ani din județul Olt a fost confirmat cu coronavirus acum cinci zile.

ADVERTISEMENT