News

Ludovic Orban, anunț despre prelungirea stării de alertă. Când se va întâmpla și ce măsuri ar putea fi luate

15.06.2020 | 07:26
Ludovic Orban anunt despre prelungirea starii de alerta Cand se va intampla si ce masuri ar putea fi luate
ADVERTISEMENT

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat la un post de televiziune că prelungirea stării de alertă pentru alte 30 de zile ar putea fi elaborată luni sau marți (15, respectiv 16 iunie). Hotărârea de Guvern oferă instituțiilor instrumentele necesare pentru a respecta și proteja sănătatea și viețile oamenilor.

Întrebat ce se va întâmpla în condițiile în care PSD, care este majoritar în Parlament, se va opune măsurii prelungirii stării de alertă, politicianul a ținut să precizeze că „nu va mai fi stare de alertă”.

ADVERTISEMENT

„Înseamnă că autorităţile vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. Asta se va întâmpla”, a declarat șeful Executivului la B1 TV, duminică seara, 14 iunie.

Starea de alertă, elaborată luni sau marți

„Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile. 

ADVERTISEMENT

„Suntem lipsiți de pârghia de a da amenzi pentru cei care nu respectă legea și regulile. Ca atare, există un risc major și aici nu e vorba de lucruri neimportante, e vorba de sănătatea oamenilor. Vorbim de viața oamenilor”, a completat Ludovic Orban.

Cât despre evenimentele care rămân restricționate pe perioada stării de alertă, premierul a ținut să precizeze că în continuare slujbele se vor organiza în curtea Bisericii deoarece preoții nu poți purta măști și nu pot cânta cu acestea.

ADVERTISEMENT

„Să vă mai spun un lucru: preoții nu pot oficia slujba pe masca pe figură, cei care cântă în cor nu pot cânta cu masca, e foarte greu să cânți cu masca. Dacă unul este bolnav poate să răspândească virusul”, a mai spus Ludovic Orban despre decizia de a se organiza slujbele afară.

De asemenea, Orban a subliniat faptul că spectacolele, restaurantele și concertele în spații închise, care necesită prezența unui număr mare de persoane, vor mai avea de așteptat în condițiile în care specialiștii și epidemiologii susțin că starea de alertă este necesară.

ADVERTISEMENT

„În general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”, a spus politicianul despre evenimentele care rămân restricționate și în următoarele 30 de zile.

 

 

ADVERTISEMENT