News

Ludovic Orban, anunț surprinzător: „Vom plăti 45% din salariile oamenilor care se reîntorc la lucru”

04.05.2020 | 21:14
Ludovic Orban anunt surprinzator Vom plati 45 din salariile oamenilor care se reintorc la lucru
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a făcut un anunț surprinzător și promite că statul român va ajuta firmele care își vor rechema angajații din șomaj tehnic.

Ludovic Orban, anunț surprinzător

Premierul a lăsat să se înțeleagă că guvernul va contribui cu 35-45% din salariul brut al angajaților, după ce a susținut 75% din șomajul tehnic.

ADVERTISEMENT

„Nu în ultimul rând, ne gândim la construcția unui fond de investiții. În ceea ce privește susținerea angajaților, vom genera mai multe tipuri de măsuri active pentru companiile care își vor reporni activitatea. Vom trece de pe măsura șomajului tehnic, la o măsură activă.

Pentru orice persoană care revine în activitate vom participa la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 45% din salariul brut.

ADVERTISEMENT

Vom sprijini companiile și să angajeze oamenii care astăzi nu au loc de muncă, cu măsuri active care vor varia și în funcție de alte criterii.

Spre exemplu, persoanele de peste 50 de ani sunt mai greu angajate și de aceea vom mări alocarea măsurii active pentru astfel de persoane. De asemenea, vom sprijini și angajarea tinerilor.

ADVERTISEMENT

Vom încerca să generăm un program de adaptare la piața muncii printr-un program de calificare și recalificare, dar printr-un program diferit de aplicare. Vom încerca să facem un parteneriat cu compania care vrea să angajeze și care să facă acele traininguri. Și vom obliga persoanele respective să rămână angajate cel puțin doi ani”, a declarat Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, explicase înainte ca Orban să facă anunțul oficial, că vor exista astfel de măsuri prin care autoritățile vor ajuta persoanele întoarse din șomaj tehnic și după 15 mai, după expirarea stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Alexandru a luat în considerare inclusiv plata șomajului tehnic pentru anumite categorii sociale:  „Dar da, se prefigurează măsura prelungirii șomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricționate prin deciziile autorităților, în paralel lucrând și la o serie de măsuri de susținere activă a sectoarelor care își vor relua activitatea”.

ADVERTISEMENT