News

Ludovic Orban anunţă că vaccinul anti-Covid ar putea să nu mai fie gratuit. Florin Cîţu îl contrazice: “Nu a existat nicio discuţie”. Update

Ludovic Orban, liderul PNL, anunță că vaccinul anti-Covid ar putea să nu mai fie gratuit în țara noastră.
24.05.2021 | 15:17
Ludovic Orban anunta ca vaccinul antiCovid ar putea sa nu mai fie gratuit Florin Citu il contrazice Nu a existat nicio discutie Update
Ludovic Orban anunţă că vaccinul anti-Covid ar putea să nu mai fie gratuit. Sursa foto: Hepta Foto montaj: Fanatik
ADVERTISEMENT
24-05-2021
14:10

Florin Cîţu: "În România, vaccinul este gratuit"

Premierul Florin Cîţu nu este de acord cu declaraţiile preşedintelui PNL. Prim-ministrul anunţă că vaccinul este şi va rămâne gratuit.

“În România vaccinul este gratuit, nu a existat nicio discuție în Guvern și va rămâne gratuit în următoarea perioadă. Din contră, deja avem comenzi pentru a continua campania de vaccinare și în toamnă, dar și anul viitor, pentru că nu știm exact cum va evolua pandemia”, a precizat Florin Cîţu.

Totodată, premierul a cerut autorităţilor locale să se implice mai mult în campania de vaccinare. 

“Avem rezultate bune dacă ne uităm la zonele urbane, dar în zona rurală rezultatele nu sunt aşa de bune”, a mai spus şeful Guvernului.

Într-o ieșire publică de luni, 24 mai, președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că românii ar putea plăti pentru vaccinul anti-Covid 19 la un moment dat, pe modelul vaccinului antigripal.

Fostul premier a precizat că statul va mai demara vaccinarea gratuită ”o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup”.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban anunță că vaccinul anti-Covid ar putea să nu mai fie gratuit

Ludovic Orban a anunțat luni că, dată fiind situația excepțională din punct de vedere sanitar prin care trecem, statul suportă în prezent toate costurile vaccinării contra noului coronavirus.

Liderul liberal dezvăluie că acest lucru nu va continua la infinit. Acesta a dat de înțeles că, în viitor, după ce se va ajunge la imunizarea de grup, vaccinul anti-Covid ar putea fi contra-cost, așa cum este cel antigripal.

ADVERTISEMENT

Singurele categorii de persoane care vor beneficia de gratuitate permanent vor fi cele aflate în categoriile vulnerabile, mai spune Orban.

”Noi organizăm vaccinarea gratuită, statul român suportă toate costurile de vaccinare. E o situație excepțională. Dar şi aici aș spune că mai facem asta o perioadă de timp până ajungem la o imunizare de grup.

ADVERTISEMENT

Dar, până la urmă se va merge pe mecanismul de la vaccinarea pentru gripă, în care numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de cetățeni, până la urmă, vor trebui să se vaccineze pe răspunderea lor. Aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi”, a afirmat Orban.

În privința modului în care decurge campania de vaccinare, Orban a spus ”că se derulează în condiții foarte bune”, dar a spus că în mediul rural ”e nevoie de implicarea primarilor, preoților, medicilor de familie, asistenților comunitari”.

ADVERTISEMENT

”Le dau și un mesaj celor mai în vârstă care au reticențe, că până acum peste 4 milioane de români s-au vaccinat și nu au existat contrareacții. Poate o să îi stimuleze dacă vor să meargă la nunta nepotului, a copilului, dacă vor să îi protejeze pe nepoții care vin în vacanța de vară”, a mai spus Orban, luni.

Cât plătește UE pentru vaccinurile anti-Covid

În decembrie 2020, secretarul de stat pentru Buget al Belgiei, Eva De Bleeker, a făcut publice, pentru scurt timp și din greșeală, prețurile negociate pentru vaccinurile anti-Covid.

Aceasta a publicat pe Twitter un tabel cu prețul fiecărui vaccin achiziționat de UE. Postarea a fost ștearsă la scurt timp, dar internauții au reușit să facă o captură de ecran și să publice tabelul.

Potrivit capturii de ecran, UE cheltuie între 1,78 de euro și 18 dolari pentru fiecare vaccin anti-Covid. Prețul per doză pentru fiecare dintre cele șase vaccinuri este după cum urmează:

  • Vaccinul Oxford / AstraZeneca: 1,78 euro
  • Vaccinul Johnson & Johnson, 8,50 dolari
  • Vaccinul Sanofi / GSK: 7,56 euro
  • Vaccinul BioNTech / Pfizer: 12 euro
  • Vaccinul CureVac: 10 dolari
  • Vaccinul Moderna: 18 dolari

 

 

ADVERTISEMENT