News

Ludovic Orban anunță ce se va întâmpla cu alocațiile după decizia CCR: ”Nu avem posibilitatea să le dublăm”

18.07.2020 | 13:29
Ludovic Orban anunta ce se va intampla cu alocatiile dupa decizia CCR Nu avem posibilitatea sa le dublam
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a avut, sâmbătă, o ieșire publică în care a vorbit despre creșterea alocațiilor pentru copii, un subiect extrem de delicat în contextul problemelor economice actuale.

Premierul a dat asigurări că problema alocațiilor va fi soluționată în două săptămâni. Acesta vine cu vești proaste și spune că nu sunt resurse pentru dublarea lor.

ADVERTISEMENT

Miercuri, Curtea Constituțională a decis să respingă sesizarea Guvernului pe proiectul de lege care prevedea intrarea în vigoare a dublării alocațiilor.

Ludovic Orban, anunț privind creșterea alocațiilor: ”Nu avem posibilitatea să le dublăm”

În ciuda prevederilor CCR, premierul Ludovic Orban a dezvăluit, sâmbătă, că Guvernul pe care îl conduce nu are posibilitatea de a dubla alocațiile pentru copii.

ADVERTISEMENT

”În două săptămâni vom soluționa această problemă (n.r a creşterii alocaţiilor cu 15%). Este clar, sincer vă spun, că nu avem posibiltatea să dublăm alocațiile.

Am dublat alocaţiile în 2019, la Legea bugetului. În momentul în care s-a adoptat legea nu erau prevăzute sursele de bani”, a declarat sâmbătă Ludovic Orban, citat de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Orban a spus că actualul guvern dorește să majoreze alocațiile copiilor, însă indexarea va fi una treptată.

”Vom asigura o creştere a alocaţiilor constantă. Probabil nu o să o facem deodată, vom găsi un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere la un nivel aşteptat într-o perioadă de timp”, a adăugat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

CCR a respins sesizarea Guvernului pe tema alocațiilor

Pe 15 iulie, Curtea Constituțională a respins sesizarea Guvernului pe proiectul de lege care prevedea intrarea în vigoare a dublării alocațiilor. Astfel, CCR a decis că este constituțională legea care respinge Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, arată CCR într-un comunicat.

Cu alte cuvinte, CCR a repsins Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care era amânată intrarea în vigoare a dublării alocațiilor până la 1 august. Astfel, dacă președintele promulgă legea, din momentul publicării în Monitorul Oficial alocațiile ar trebui dublate de la 150 de lei la 300 de lei.

ADVERTISEMENT