News

Ludovic Orban anunță controale severe: ”Sunt zone în care parcă deliberat nu se respectă regulile”. Cluburile ar putea fi închise după ora 22. Video

11.07.2020 | 11:33
Ludovic Orban anunta controale severe Sunt zone in care parca deliberat nu se respecta regulile Cluburile ar putea fi inchise dupa ora 22 Video
Primul-minisru Ludovic Orban/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Prmeierul Ludovic Orban a anunțat, într-o videoconferință cu prefecții la care a participat și ministrul de Interne, că vor fi făcute controale severe legate de respectarea măsurilor de prevenire a infectărilor cu COVID-19. Orban a spus că există posibilitatea închiderii cluburilor după ora 22, dacă nu  există garanții că regulile sunt respectate.

După încheierea întâlnirii, premierul a cerut Senatului să adopte cât mai repede proiectul de lege care va permite autorităților să recurgă din nou la izolare și carantină, el adăugând că decizia de amânare a dezbaterilor reprezintă un ”sabotaj  sistematic”.

ADVERTISEMENT

UPDATE 11.25: Premierul Ludovic Orban  susține declarații de presă, la finele videoconferinței cu prefecții:

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban, după participarea la ședința în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19

Nai-post ni Fanatik News noong Sabado, Hulyo 11, 2020

-”Obiectivul acestei videconferințe a fost acela de a asigura mobilizarea generală a instituțiilor statului cu atribuții de control. Am stabilit o strategie, prioritățile și mecanismele de organizare a activităților de control.

ADVERTISEMENT

-Fac un apel către toți actorii instituționali, public sau privați, cărora le solicit să fie responsabili să respecte legea și regulile de protecție sanitară, fac un apel către români  să respecte regulile și să înțeleagă că numărul de infectări trebuie  să ne îngrijoreze. Când un cetățean nu respectă regulile se pune în  pericol nu  doar pe sine, ci pe toți cei apropiați lui. Riscul de transmitere este maxim.

Obiectivul nostru este acela de a nu mai lua nicio  măsură care să afecteze negativ economia. Acest lucru va fi posibil doar printr-un comportament responsabil. Mesajul către prefecți este unul de acțiune fermă, fără mănuși, de aplicare a legii și sancționare a celor care nu  respectă regulile.

ADVERTISEMENT

Sunt zone unde se respectă regulile, unde patronii sunt implicați și sunt zone în care parcă în  mod deliberat nu  se respectă regulile. Controalele se fac, s-au dat foarte multe sancțiuni, s-a închis temporar activitatea unor cluburi și terase.

-Una dintre preocupările noastre a fost de a crește constant capacitatea de testare. Azi depășește 18.000 de teste pe zi.

ADVERTISEMENT

Un mesaj de revoltă  și indignare față de amânarea dezbaterii de către Senat pentru amânarea dezbaterii legii privind insturmentele de care avem nevoie pentru combaterea epidemiei. Toate țările democratice au aceste instrumente, dar guvernul român este lipsit de acest instrument vital. Nu avem pârghia de a decide izolarea la domiciliu, există riscul ca persoanele suspecte să se plimbe libere în societate.

Nu ne putem substitui  Parlamentului, depinde de Parlament adoptarea acestei legi care este indispensabilă. Sunt la capătul răbădării, acest sabotaj sistematic nu ne afectează pe noi, ci sănătatea și viața oamenilor. Le mai solicit o dată: adoptați legea! Legea permite ca autoritățile competente să dispună măsuri simple: izolare, carantină sau carantină zonală. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu dispuneam carantină în  Țăndărei? S-ar fi întins focarul în tot județul Ialomița.

-Dacă continuă această atitudine putem ajunge într-o situație pe care nu o dorim. Deocamdată, trebuie să oprim creșterea numărului de infectări.

-Indiferent câte teste se fac, contează numărul de cazuri pozitive. E adevărat, cu cât se fac mai multe teste cu atât este mai bine.”


Scopul întâlnirii este să sunăm mobilizarea generală a instituțiilor statului pentru a determina o amplificare la limita maximă posibilă a acțiunilor de control pentru  a impune respectarea măsurilor de protejare a sănătății oamenilor”, a declarat Ludovic Orban la începutul discuțiilor cu prefecții.

Premierul a vorbit despre ”semnificative nerespectări ale regulilor”, care trebuie să înceteze printr-o serie de controale ale instituțiilor statului.

Cluburile și restaurantele, vizate în mod special de controale

Este clar că există zone și activități unde ne confruntăm cu o încălcare mai gravă a regulilor, cu riscuri majore. Va trebui să concentrăm toate eforturile noastre în primul rând către aceste zone. Obiectivul nostru este acela de a ne asigura că orice actor instituțional din zona publică sau privată este angajată în respectarea regulilor”, a spus Orban.

Participarea premierului Ludovic Orban, împreună cu ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, la ședința în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19

Nai-post ni Fanatik News noong Biyernes, Hulyo 10, 2020

El a cerut orientarea controalelor către supermarketuri, piețe  și târguri. Prefecților li s-a cerut să recurgă la sprijinul poliției locale pentru aplicarea sancțiunilor împotriva celor care nu poartă mască în transportul public.

Avem probleme în benzinăriile care duc spre destinațiile din vacanță, vă spun din experiența proprie. Fac plinul și apoi intră să plătească fără mască. Nu este acceptabil, benzinăriile trebuie să găsească o variantă ca cei care nu au mască să aibă posibilitatea să achiziționeze una”, a continuat premierul.

Acesta a spus că există și posibilitatea închiderii cluburilor după ora 22 dacă nu există garanții că regulile legate de distanțare fizică sunt impuse de către patroni. ”Sunt cluburi care ar trebui închise. Eventual să facem o analiză să le închidem după ora 22, dacă nu avem siguranța că au capacitatea să respecte regulile”, a avertizat primul-ministrul.

Potrivit acestuia, există și restaurante care, sub pretextul organizării unor evenimente private, au redeschis publicului  spațiile din interior.

Cer prefecților să fie implicați la maxim. DSP-urile, oficiile de protecție a consumatorului, ITM-ul, toate structurile cu atribuții de control trebuie să colaboreze cu structurile Ministerului  de Interne. Suntem într-un moment în care ori cresc infectările ori stăvilim epidemia. Locurile în care nu se respectă regulile, măsurile luate să fie comunicate”, a conchis Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT