News

Ludovic Orban anunță un număr record de teste: „Vrem să ajungem la 50.000 de teste pe zi”

23.10.2020 | 17:50
Ludovic Orban anunta un numar record de teste Vrem sa ajungem la 50000 de teste pe zi
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban nu crede că testarea în masă este o soluție care poate fi implementată în România.

Mai mult, liderul PNL ridiculizează acest concept, însă promite că țara noastră își va crește capacitatea de testare la 50.000 de teste pe zi.

ADVERTISEMENT

Orban a recunoscut, printre altele, că nu are nici cea mai mică intenție să instaureze carantină totală precum în Israel sau Irlanda.

Ludovic Orban anunță un număr record de teste în România

Iluzia testării în masă e vândută de PSD de la începutul pandemiei. La ora actuală testarea se face prin intermediul aparatelor de tip real time PCR.

ADVERTISEMENT

Am crescut constant de la câteva sute la peste 35.000 de diagnostice de zi, capacitatea din moment e de 40.000 de teste efectuate zilnic, vrem să creștem capacitatea peste 50.000 de teste zilnice.

Sunt sisteme de testare introduse, care trebuie să fie acceptate la nivel european, să aibă precizia în testare solicitate. Să găsească pe o scară mai largă decât putem diagnostica noi astăzi. Orice fel de testare validat îl vom folosi în măsura în care vom avea capacitatea.

ADVERTISEMENT

Nu ne putem duce să testăm la scară de bloc, cum voiau unii. Fiecare țară a folosit praguri diferite. Noi 1, 1.5, 3 la mie. Experții au propus aceste praguri.

În Israel a fost lockdown aproape total, obiectivul nostru e ca oamenii să ducă o viață normală, economia să funcționeze obișnuit, ca viața omului să fie cât mai puțin afectată de epidemie”, a explicat Orban în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

România și-a crescut, într-adevăr, capacitatea de testare, însă marea majoritate a testelor e realizată la clinici private pe banii românilor, la cerere. Din acest punct de vedere, Guvernul Orban mai are mult de muncă până când se va ridica la nivelul unor țări din Europa care testează sute de mii de oameni pe zi gratis.

ADVERTISEMENT